Review: Turtle Beach Ear Force PX4


Review: Turtle Beach Ear Force PX4 – Met de komst van de PlayStation 4 en de matige ondersteuning van headsets door het gebrek aan fatsoenlijke Bluetooth support, bestaat er een goede kans dat je headset niet meer werkt. Je kunt natuurlijk de mono headset gebruiken die je bij de console kreeg, maar of je daar nu heel blij van zult worden? Nee, niet echt. Gelukkig zijn er ook alternatieve opties en de Turtle Beach Ear Force PX4 is hier een uitstekend voorbeeld van. Dit is de eerste ‘officiële’ PlayStation 4 headset van Turtle Beach en dus is het de hoogste tijd om hier eens nader naar te gaan kijken.

De bekabeling

De Turtle Beach Ear Force PX4 is te gebruiken op verschillende platformen. Je kan hem aansluiten op de Xbox 360, PlayStation 3 en PlayStation 4. Vanzelfsprekend probeerden we deze headset op de laatstgenoemde console uit en dat ging meer dan prima. Door de bijgeleverde accessoires kun je de headset op gemakkelijke wijze verbinden met de PlayStation 4 en binnen enkele seconden geniet je van kraakhelder geluid en dat natuurlijk in Dolby Surround.

Bij de headset krijg je een aantal kabels geleverd en een connectiemodule. De bekabeling dient ervoor om je headset via de minijack ingang op de DualShock 4 aan te sluiten. Daarnaast kun je de headset door middel van USB aansluiten op de PlayStation 4 zodat deze opgeladen wordt. Tot zover reikt de optionele bekabeling voor de headset zelf, maar voordat je verbonden bent met de PlayStation 4, dien je eerst de connectiemodule te verbinden. Deze dien je met de USB van stroom te voorzien en voor de audio, welke door de module naar de headset gezonden wordt, dien je een optische kabel te gebruiken.

Dit alles zit allemaal in het pakket en na het installeren is het een kwestie van je headset verbinden met de module en vervolgens kun je gaan genieten van geluid door de headset. Dit geluid is werkelijke fenomenaal, maar heel veel anders verwachten we eigenlijk ook niet van Turtle Beach. Terwijl je aan het gamen bent of een film zit te kijken, hoor je de geluiden en de muziek via surround en dat is echt genieten. Met een Dolby Surround Sound ondersteuning heb je gelijk het beste qua audio en dat komt door de hoge kwaliteit van de headset uitstekend tot zijn recht.

Heb ik nu wel of geen headset op?

Om een voorbeeld te geven van de fantastische surround ervaring: we hebben hier een degelijke surround set staan (speakers) en zo nu en dan deden we onze headset af omdat het idee ontstond dat de gewone surround set aanstond. Het was echter muisstil en zo werden we met de neus op de feiten gedrukt dat de gehele surround ervaring echt door de headset kwam. Dat mag anno 2013 geen bijzonder gegeven meer zijn, maar dat neemt niet weg dat de surround via de headset absoluut van de allerhoogste plank is.

Bovendien is het zo scherp dat je in de wat meer actievolle games precies weet waar wat vandaan komt en dat is bijvoorbeeld in shooters van cruciaal belang. Terwijl de headset je precies de juiste indicatie geeft van waar vijanden vandaan komen en meer, weet het ook op fijne wijze de achtergrondmuziek en andere geluiden over te brengen en dat alles precies in een juiste mix, waardoor je al snel liever met een headset op zit te gamen dan zonder een headset. Dat zou genoeg moeten zeggen over de kwaliteit van de audio die deze headset voortbrengt.

Chatten

Ook het chatten gaat meer dan prima door de bijgeleverde microfoon. Deze is, zoals je bij elke headset tegenwoordig mag verwachten, draaibaar. Dus als je niet aan het chatten bent, kun je de flexibele microfoon verplaatsen naar de zijkant van de headset en op ieder gewenst moment terugdraaien of zelfs loshalen wanneer je de headset gebruikt voor muziek als je op pad gaat. Als je tijdens het gamen gaat chatten, zal je naast de audio van de game ook de chat horen en de headset beschikt over de mogelijkheid om chatgeluid en normale audio via aparte volumeregelaars aan te passen. Deze zitten aan de zijkant van de headset en na enige tijd gebruiken weet je precies waar de knopen zitten waardoor het bedienen uitermate vlot gaat, ook tijdens het gamen of film kijken.

Een leuk detail is overigens dat je de headset ook kunt verbinden met je mobiele telefoon of andere mobiele apparaten met Bluetooth ondersteuning terwijl je aan het gamen bent. Dus als je een telefoontje krijgt, dan is het mogelijk om het gesprek via de headset te voeren, terwijl je ondertussen gewoon kunt doorgaan met gamen. En met de hoge kans op het missen van telefoontjes met de headset op is dit een wel erg fijne mogelijkheid. Qua mogelijkheden biedt de headset dan ook voldoende verschillende opties en in zijn werking kunnen we niets anders zeggen dan dat het een fantastische headset is.

Goed design

Dat een headset goed werkt is natuurlijk een belangrijk aspect, maar dat is niet het enige wat van belang is voor comfortabel gebruik. Het design speelt een belangrijke rol, want tijdens het gamen moet je een optimale ervaring hebben zonder dat je merkt dat je een headset op hebt. Zeker bij games die intensief je aandacht vragen is het belangrijk dat je geen hinder zult ondervinden van de headset en ook dat zijn dingen waarover Turtle Beach goed heeft nagedacht.

De twee oorschelpen vallen precies over je oren heen en daardoor ontstaat er geen vervelende druk op de rand van je oren. Bovendien sluit het, doordat het in z’n geheel over je oren valt, de omgeving af en dat betekent dat je puur en alleen de audio van de game hoort en niet snel afgeleid zult worden – iets dat op zich ook wel prettig is, al hangt dit ook een beetje van het ingestelde volume af. Naast dat de oorschelpen van de juiste grootte zijn, is ook de beugel voor over je hoofd van een fijn kussen voorzien, zodat je er geen last van hebt als je de headset op hebt.

Dat je comfortabel kunt gamen met de Turtle Beach Ear Force PX4 op mag wel duidelijk zijn. De oorschelpen en beugel zijn van het juiste zachte materiaal voorzien zodat je naast het kraakheldere geluid – zoals al aangegeven – al snel niets liever wilt dan gamen met deze headset op. Dan te bedenken dat ook het chatten geruisloos gaat en dat allemaal via Wi-Fi. Ook het design an sich is erg netjes. De headset ziet er strak uit en ook de connectiemodule kun je prima naast je console plaatsen zonder dat je je er aan gaat storen.

Andere belangrijke aspecten

Deze headset heeft een redelijk fors prijskaartje dat rond de €150 ligt en daar mag je natuurlijk het nodige voor terugverwachten. Wel, qua geluidservaring, chat mogelijkheden, design en comfortabel gebruik zit het helemaal goed. Maar dat is niet alles, want ook de mogelijkheid om de headset te koppelen aan mobiele platformen zodat je de headset op één moment voor twee of drie zaken kunt gebruiken is ideaal.

Daarnaast is de positionering van de knoppen op de headset dusdanig opgezet dat je na enkele keren gebruiken precies weet waar alles zit en dat is tijdens het gamen toch wel erg fijn, want zonder al te veel moeite pas je basisinstellingen als het volume aan. Maar daarnaast biedt de headset je ook de mogelijkheid om de surround instelling aan te passen. Ook zal de chataudio op basis van het volume van de game afgesteld worden en dat zal dynamisch gebeuren. Van die typische kleine dingen die je bij de goedkopere headsets niet snel zult aantreffen en alles bij elkaar maakt dat van de Ear Force PX4 toch wel een erg interessante optie.

Conclusie:

Als je voor de PlayStation 4, of eventueel je PlayStation 3, een headset zoekt die comfortabel zit, een uitstekende geluidservaring biedt en ook nog eens bijzonder efficiënt is in gebruik, dan is de Turtle Beach Ear Force PX4 een absoluut interessante headset. Deze is van alle gemakken voorzien, gaat lang mee (batterijduur rond 15 uur) en kent diverse mogelijkheden tot het instellen, zodat je voor jezelf de meest ideale preset vindt waarbij jij optimaal geniet van het gamen. Het prijskaartje is redelijk fors, maar neem maar van ons aan dat de headset het geld dubbel en dwars waard is.

52 reacties

 1.    1769 XP
  yannickvanloon's avatar

  Ik hou het bij me PX22 🙂

 2. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  Ik vind de ps4 echt een grote stap achteruit wat dit aan gaat.. kunnen we niet eens normaal onze headsets gebruiken en krijgen we er een oortje met microfoontje voor terug..

  tijdens party chats stoort de helft.. galmt iedereen door elkaar heen en is de helft niet te verstaan…

  Sorry maar Sony slaat hier de plank gewoon finaal mis.. en dan maar hopen op een firmware update.. hopen…

  Het had er gvd vanaf het begin gewoon op moeten zitten stelletje kanslozen

 3.    249 XP
  Timon's avatar

  Klinkt aantrekkelijk, maar knap toch af op het prijskaartje..

 4. Anoniem -   
  217.120.12..xxx's avatar

  Wat moet ik met mijn sony pulse dan? Komt daar nog een update voor?

 5.    235 XP
  TheSpecialOne's avatar

  Mooie review! Iheb de officiële Sony wireless 7.1 stereo headset (de versie vòòr de pulse) en ik vroeg me af, of ik deze (na de patch in januari) kan gebruiken op m’n ps4?

 6. Anoniem -   
  dom1nater's avatar

  Ben blij dit te lezen heb hem namelijk vanmiddag besteld bij bol.com.

 7.    545 XP
  Senor el Tigre's avatar

  Wat is hier nu eigenlijk nog het nut van als je een hele goede headset hebt die je via de 3,5mm jack kan aansluiten op de DS4? Surround sound?

 8. crew Management -    4913 XP
  M4GN3T's avatar

  @Naam…: Hoezo achteruit? het is juist veel beter doordat je hem in de DS4 kan stoppen.

 9.    340 XP
  Michie's avatar

  Komt er nog update voor de huidige turtle beach headset waar ik het geluid wel harder kan zetten, anders word je verplicht om deze te kopen

 10.    1958 XP
  Faunus's avatar

  @Michie: Daar heb ik dus ook last van. De audio gaat ook alleen maar via de chat volgens mij, want kan het volume alleen via die knop aanpassen. Vreemde is dat BF4 wel Dolby Surround heeft en goed geluid, maar Killzone weer niet. :-s

 11.    42 XP
  Verdu's avatar

  Ik gebruik mijn Sony MDR-1R headset die ik bij m’n Sony Xperia Z kreeg. Geweldige headset die ik aansluit met 3,5mm jack op de DS4. Een headset met 40mm-liquid crystal polymeer film diafragma met 4 Hz – 80 kHz HD-driverunits.

  Daar kan deze Turtle Beach Ear Force PX4 absoluut niet tegenop! 😀

 12.    123 XP
  Fransol's avatar

  Twijfelde maar na deze review besteld..!

 13. Anoniem -   
  62.238.193..xxx's avatar

  Waarom de PX4 als de Sony Pulse hetzelfde doet en draadloos 😀

 14. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  @M4GN3T: ow je vind met draad naar je controller een vooruitgang? Op een oor dingetje waarvan alles galmt in party chat.. waar de meeste een Turtlebeach headset hebben.. Px5 of zoals ik zelf de XP400.. nee echt een vooruitgang om dat oortje via de kabel in je controller te moeten doen en vervolgens de dure headset half werkend er overheen te doen.. gehandicapt omdat je het surround dan niet volledig goed hoord omdat dat tyfus oortje er nog tussen zit..

  Ja hoor.. nee natuurlijk joh

 15.    42 XP
  Verdu's avatar

  @62.238.193..xxx:
  Omdat je geen draadloos nodig heb. Er zit een 3,5mm jack in de headset. Gebruik en zelf en heb echt geen last van de kleine draad tussen controller en headset.

  @Fransol: Kijk eens naar de Sony HDR-1R. Is 149 euro en echt veel beter dan dit B-merk…

 16. Anoniem -   
  62.238.193..xxx's avatar

  @Verdu: Ja ik weet dat het korte draadje geen probleem is maar de Sony pulse is draadloos te gebruiken (lijkt mij toch net wat comfortabeler als met draad… al is het maar een korte :)) en heeft een ingebouwde speaker, en alles is veel “cleaner” USB dongle in de PS4 klaar.

 17. Anoniem -   
  62.45.206.xxx's avatar

  Ik heb hem vorige week binnen gekregen en ben echt tevreden, waanzinnig goed geluid en hij zit heerlijk.

 18. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  @Verdu: in de headset is een 2.5 jack plug.. controller is 3.5 jack plug.. en die kabels in Nederland nog nergens tegen gekomen.. jij wel? Graag een linkje dan

 19. Anoniem -   
  seeske's avatar

  http://www.turtlebeach.com/console-compatibility Voor iedereen met een turtle beach headset die werken gewoon op de ps4.

 20.    1121 XP
  digitalj8's avatar

  @Naam…: mischien heb je hier wat aan.

  http://bit.ly/1aDDi2C

 21.    279 XP
  Maurie's avatar

  Ik heb deze sinds een paar dagen en hij bevalt redelijk. alleen jammer dat je voice-chat nog niet draadloos kunt gebruiken.

 22.    1055 XP
  MCLERC's avatar

  @Naam…: WTF lul jij dom , w8 op je Update ei en iedereen galmt er doorheen kan sony niks aan doen gewoon moten die handel en klaar ben je zo moeilijk Dom iemand dat je bent Pffffffffffff

 23.    1055 XP
  MCLERC's avatar

  @Naam…: Adapter kopen die van klein na groot gaat

 24.    1055 XP
  MCLERC's avatar

  @Naam…: http://www.ebay.nl/itm/Klinkenkabel-3-5mm-stereo-2-5m-lose-3-5mm-Stecker-3-5mm-Stecker-/181100495333?pt=DE_TV_Video_Audio_Sonstige&hash=item2a2a6e41e5&_uhb=1 moeilijk he ?

 25.    28 XP
  Dat is niet rullevant's avatar

  Ik hoop dat ze gauw met die update komen voor PULSE en de Wireless Stereo Headset, want dat mono oordopje is echt niet fijn.

 26. Anoniem -   
  80.200.145.xxx's avatar

  Is het chat volume hoog genoeg ?
  lees er redelijk wat klachten over op het net

 27.    235 XP
  TheSpecialOne's avatar

  @Dat is niet rullevant: Oh dus dat geld ook voor de wireless stereo headset? (Want dan zou ik erg blij worden)

 28. Anoniem -   
  80.200.145.xxx's avatar

  @MCLERC:
  deze gaat niet werken
  op het oortje vd ps4 staan op de plug 3 zwarte streepje
  Elk streepje heeft een betekenis
  Dat op ebay heeft er maar 2 succes daar mee

 29.    1055 XP
  MCLERC's avatar

  @80.200.145.xxx: verder zoeken is niet voor mij bedoeld 😛

 30. Anoniem -   
  217.169.229..xxx's avatar

  Blij dit te lezen.

  deze toevallig deze week besteld bij amazon.de voor 121,- incl verzendkosten.

 31.    14 XP
  Stevenflappy's avatar

  Nu drie dagen in huid, goed geluid. Goede pasvorm en de surround heeft me al een paar keer gered in bf4

 32. Anoniem -   
  watchdogsdelay's avatar

  @ naam verkoop je ps4 dan als de ps4 en sony je tegenvallen! Nu is de ps4 hier en ze zijn weer ni content !

 33.    147 XP
  Sadeesh's avatar

  Goede review!

 34.    48 XP
  DelCampo's avatar

  Vandaag komt mijn Tritton Pro+ binnen. 🙂 Eerst maandje testen op m’n PC en daarna lekker op PS4! Heb niet zo’n goede ervaring met Turtle Beach..

 35. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  @Naam…: koop je toch lekker een Xbox720P. DOEI

 36.    42 XP
  Verdu's avatar

  @Naam…:Headset en controller zijn beide 3,5mm jack 😀

  Denken jullie hier nou echt dat de controller 2,5mm jack heeft ? Dat is Xbox! PS heeft gewoon 3,5mm jack en je kan dus elke normale headset met 3,5mm jack aansluiten.
  Met de headset die ik heb (Sony MDR-1R) zitten 2 kabels bijgeleverd van top kwaliteit. De headset koste dan ook eerst 250 euro, maar nu nog maar 149 euro.
  1 kabel heeft een mic en volume regelaar (voor de mic). Dit werkt echter niet, omdat dit niet supported is door de controller (jammer genoeg), maar mogelijk wordt dit met een update gefixed. Sony headset moet toch werken met een Sony controller! 😀

  Ik zag hier iemand praten over 3 streepjes op de aansluiting, die streepjes zorgen ervoor dat er 4 connectoren zitten op de jack.
  2 daarvan zijn linker en rechter oor, 1 voor de bass en 1 voor de mic.
  Ik kan je zeggen dat de Sony MDR-1R op het moment de BESTE bass heeft van alle headsets die betaalbaar zijn. Een frequentie van 4hz is echt ZO ontzettend laag en 80khz zo hoog, zoek maar in de pricewatch op tweakers.net.
  Je zou het geluid moeten horen wat eruit komt (tip: ga naar een winkel en vraag de headset te testen) Je zal werkelijk weggeblazen worden!

 37.    42 XP
  Verdu's avatar

  @62.238.193..xxx:
  Ik heb mijn headset toch echt liever bedraad. Geweldig dat Sony gedacht heeft een 3,5mm jack in de controller in te bouwen, zonder ook maar enige lag.
  Ik heb liever iets van Sony dat draadloos is (geluid van console naar controller) dan van een merk dat Turtle heet.

  Er zal vast mooi geluid uitkomen, maar sync problemen zit ik niet op te wachten en gebruik daarom lekker het geluid uit de controller. (waar ook nog stabiliteit updates voor komen in de toekomst)

  Ik denk zelf dat de headset niet lekker zal zitten. Een goede headset heeft ECHT leer (btw dat leer is echt super, nooit zweet oren)
  Dat vinyl afgewerkte oorschelpen van de turtle zullen echt niet echt lekker ziten na een tijd. Er gaan haren inzitten en hij wordt wit van zweet en helemaal vies. En schoonmaken dat doe je echt niet zomaar met vinyl.
  Leer is echter 1 doekje en hij is zo goed als nieuw.

 38. Anoniem -   
  212.121.110..xxx's avatar

  heb de Call of Duty Black ops versie. die is superrrrrrrrrrrrrr
  😉

 39.    411 XP
  Seeitoldya's avatar

  Ik heb de turte beach PX2.
  Werkt super,en goede kwaliteit geluid.
  Ik vind het soms fijn om de koptelefoon op te zetten, vooral bij battlefield,
  Dan klinkt het schieten lekker vet.

 40.    411 XP
  Seeitoldya's avatar

  @Seeitoldya: bedoel de PX21

 41.    387 XP
  Freddy198824's avatar

  @Verdu: Kijk eens iemand die weet waar hij het over heeft.
  Ben zelf geen fan van een headset dit omdat ik een beest van een surround set heb staan en geen rekening hoef te houden met een ander.
  En ja voor chat audio komt er nog wel een oplossing.

 42. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  @MCLERC: lastig he lezen.. dat galmen komt door het oortje wat bij de ps4 zit.. wanneer je in een party chat met mensen uit een clan wilt communiceren (moeilijk woord he) dan galmt alles door de kut kwaliteit die Sony levert…

  De update is nergens nog officieel gegeven… sterker nog.. het gerucht is dat er geen eens een update mogelijk is omdat dit hardware matig niet kan..

 43. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  @Naam…: fanboy gedrag.. stel je voor dat iemand een slechte reactie geeft over een onderdeel van de ps4.. dat kan toch echt niet

 44.    1761 XP
  Scrappy-_-coco0's avatar

  Eigenlijk hoor ik vrij weinig verschil tussen mijn P11 en een 7.1 surround sound headset die een vriend van me heeft. We zijn het er zelfs allebei mee eens dat je de voetstappen op de P11 beter hoort.
  Explosies zijn wel echt veeel beter dan met een stereo headset

 45. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  @Scrappy-_-coco0: true.. komt omdat de speakers van een stereo koptelefoon groter zijn.. die 7.1 headsets hebben allemaal kleine speakertjes waardoor veel dynamiek verloren gaat…

  Maar het geluid rond om je heen mis je dan weer heel erg.. daarvoor verkies ik toch de 7.1 headset.. nou nee eerder gewoon een 5.1 headset

 46. Anoniem -   
  84.106.93.xxx's avatar

  @Michie: Voor huidge turtle beach headset komt een PS4 chat cable uit. Turtle Beach is druk bezig met hun partners om die kabels naar europa te krijgen. Op hun site kan je overigens zien welke headset compatable zijn met PS4

 47.    340 XP
  Michie's avatar

  @84.106.93.xxx:

  Het gaat niet om de chat gaat om de game sound die niet harder kan:P

 48.    1761 XP
  Scrappy-_-coco0's avatar

  @Naam…: Ik hoef alleen maar voetstappen te horen en zelf als ik het geluid uitzet win ik meestal toch nog =P
  In jets in BF3 en 4 hoef je niks te horen.

 49.    486 XP
  4_the_players's avatar

  leuke en goede review ik ga hm denk ik over een jaartje aanschaffen

 50.    64 XP
  waterstof's avatar

  Tipje. De Turtle Beach Z11 werkt prima met de ps4. Gewoon in de ds4 inpluggen en klaar!

 51. Anoniem -   
  145.35.168.xxx's avatar

  Er staat ‘review’, toch klinkt het meer als een verkoop praatje.
  Bij positief hoort toch een negatief? (ying/yang). Bijvoorbeeld het draaidje naar je controller!! Hoewel dit aan de PS4 ligt, toch een minpuntje.

  Overigens heb ik hem gisteren besteld en verwacht hem maandag.
  Wil ook graag smack-talken op BF4 🙂

 52.    8438 XP
  Flaming_Kaiser's avatar

  @M4GN3T: Lijkt mij ook. 😀