Logitech Guitar – Iedereen heeft de laatste jaren de optie om zijn of haar innerlijke rockster te ontketenen in de Guitar Hero franchise. Het is dan ook een goed lopende serie en dat maakt het voor derde partijen interessant om controllers te ontwikkelen. Zo ook Logitech met de Guitar Hero controllers. We hebben “de drumkit” al onder de loep genomen, en het is vandaag tijd om ook de gitaar even te testen. Is dit digitale instrument zijn dure prijskaartje waard? Dat lees je in deze special!

Design

Het allereerste wat je op zal vallen is het gewicht. Toen de grote en vooral zware Logitech doos binnen kwam wist ik heel even niet wat het zou zijn. Na de driedubbele doos uitgepakt te hebben verschijnt de enorm degelijke Guiter Hero gitaar. Het voelt als een geweldig duurzaam stukje hardware, helemaal in vergelijking met de standaard gitaar van de bekende serie. Het voelt ook allemaal erg stevig, wat natuurlijk komt door de duurzame materialen die gebruikt zijn. Zo is de greepplank gemaakt van rozenhout en zijn de fretten van metaal, iets wat het geheel weer wat zwaarder maakt. Mijn badkamer weegschaal geeft namelijk aan dat de gitaar ruim een kilo zwaarder is en dat is niet niks voor een controller die je geregeld de hele vrijdagavond in je handen hebt. Als je staand zonder nekband speelt wordt het een ware fitness oefening maar mocht je gewoon lekker zitten of de nekband wel gebruiken speelt het gewicht alleen een positieve rol. Je zult in ieder geval nooit meer per ongeluk je star power gebruiken als je de gitaar een beetje op tilt. De hals en de body kunnen niet uit elkaar en je zult de gitaar dus in zijn geheel in een hoekje moeten opslaan.

Het mooie ontwerp is ook zeker geen doorn in het oog, want het ziet er erg indrukwekkend uit. De gitaar lijkt een stuk meer op een echte gitaar in vergelijking met de standaard gitaar, en het is allemaal wat rustiger van kleur. Zo zijn de 5 knoppen op de hals ook voorzien van een nieuw kleurtje, die een paar tinten lager liggen dan de gebruikelijke kanariegeel en politieblauw.

Functionaliteit

Naast dat de gitaar erg zwaar is en er mooi uit ziet, is het natuurlijk ook belangrijk hoe hij speelt. Je verliest geen enkele functionaliteit want de gitaar is compleet uitgerust inclusief Whammy Bar, Star Power knop en de welbekende drukgevoelige slider om de gekleurde knoppen te vervangen. Al die knoppen zijn trouwens praktisch geluidloos, wat zeker ten goede van de gameplay komt. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over de compatibiliteit, want hij werkt zowel met de PlayStation 3 als met de PlayStation 2 en werkt ook nog eens in Guitar Hero en Rock Band. Het is wel duidelijk te merken dat dit een Guitar Hero gitaar is, vooral bij de gekleurde knoppen die er bij deze versie uit komen en bij Rock Band gitaren gelijk liggen aan de hals en logischerwijs aan de slider. De gitaar is natuurlijk draadloos, en heeft een stuk kleinere ontvanger dan we gewend zijn. Het nadeel is dat deze uiteraard weer is uitgerust met een irritant knipperend LEDje en daarbij komt ook nog eens dat je geen extra usb poorten op de ontvanger hebt, wat toch al snel een ergernis wordt als je geen “60gb PlayStation 3” hebt.

Conclusie

De gitaar voelt niet langzamer of sneller, hij voelt niet beter of slechter, maar voelt wel een stuk degelijker aan en ziet er een heel stuk beter uit. Met materialen als rozenhout en metaal krijgt deze gitaar echt een realistische look. De gitaar weegt ook net even iets meer, wat een groot pluspunt is. De controller is simpelweg niet te vergelijken met de bekende standaard plastic gitaren. Het is een geweldig stukje hardware, alleen met zijn prijskaartje van 199,- euro is dit meer voor de toegewijde Guitar Hero gamers weggelegd.

Pluspunten:

  • Kwaliteit
  • Gewicht
  • Kleine USB ontvanger

Minpunten:

  • Prijs
  • Kan niet uit elkaar
  • Geen extra usb-poorten op ontvanger