De games van 2014: Driveclub & inFAMOUS: Second Son – Bij de lancering bracht Sony al redelijk grote exclusieve titels uit in de vorm van Killzone: Shadow Fall en Knack. Echter heeft een nieuwe console als de PlayStation 4 wel games nodig die het apparaat nog beter op de markt neerzetten. Driveclub zou eigenlijk verschijnen bij launch, maar in oktober kwam daar het nieuws naar buiten dat deze werd uitgesteld omdat ze nog niet klaar waren. Sucker Punch Productions kennen we van de Sly serie, maar de laatste jaren vooral van inFAMOUS. De studio slaat een nieuwe weg in doordat de game een echt bestaande stad bevat en een andere held. Kortom, twee titels om naar uit te kijken!

Driveclub – Evolution Studios werkt al jaren aan racegames die zich op de onverharde wegen afspelen, maar in Driveclub verblijf je op het asfalt en dat op verschillende locaties over de gehele wereld. Driveclub is niet zomaar een racegame waar het draait om wie het snelste is in een race, maar wie en welke club er het beste is over allerlei facetten van het racen zelf. Bijna met alles bouw je een score op. De gemiddelde snelheid wordt gemeten en het driften door de bochten krijgt een oordeel en ga zo maar door. Als speler kun je samen met vrienden en onbekenden een club oprichten en het zo tegen iedereen op de wereld opnemen. Het sociale aspect moet er voor zorgen dat er onderling tussen de clubs een felle competitie ontstaat.

Waarom gaat dit een topper worden? Driveclub doet in tegenstelling tot veel andere racegames iets anders en dat is spelers en liefhebbers van racegames bij elkaar brengen. Je krijgt de optie om voor het eerst in een racetitel een eigen club op te richten en te strijden om wie er de beste is. Het toffe is dat dit dus niet alleen draait om wie er als eerste over de finish komt, maar wie de wagens het fijnste beheerst op verschillende gebieden zoals driften en het beste door de bochten heen gaan. Het sociale aspect en het constant verbeteren van elkaars tijden zat al in MotorStorm: RC en dat had een verslavende uitwerking. Deze opzet zit dus ook in Driveclub, maar dan nog verder uitgebreid. Verder mengt het een simracer met arcade en dat met indrukwekkende graphics. Het zal vechten worden om elke bocht en het bevat erg veel potentieel, ook voor op langere termijn.

Meer:
Gespeeld: Driveclub

inFAMOUS: Second Son – Sucker Punch Productions bracht met de eerste twee delen toffe actiegames uit waarin je als Cole om moest gaan met zijn krachten en de voor- en nadelen daarvan. In inFAMOUS: Second Son ga je aan de slag met Delsin Rowe die tevens een conduit is. Zijn kracht is dat hij van andere conduits vaardigheden kan overnemen. Zo kan hij in rook veranderen om zichzelf snel te verplaatsen of neon uit lichten trekken en dit als wapen gebruiken. De rol van de hoofdpersoon wordt door Troy Baker gespeeld die eerder al Booker DeWitt (BioShock: Infinite) en Joel speelde in de Last of Us. Het verhaal speelt zich af in Seattle, waar conduits als terroristen worden gezien en onder hevige controle staan van de Department of Unified Protection (DUP). Dit allemaal om de veiligheid van de gewone burgers te waarborgen.

Waarom gaat dit een topper worden? Qua gameplay voelden de eerste inFAMOUS delen al erg goed aan en hadden we het gevoel van absolute controle, maar waanden we onszelf vooral in de rol van superheld. Cole kwam door een toevallige situatie in deze rol terecht, maar Delsin is anders, want hij is juist dol op het zijn van een conduit. De gameplay lijkt alleen maar nog vlotter te zijn geworden en je lijkt nog sneller te kunnen schakelen tussen de (nieuwe) krachten. Visueel oogt het echt next-gen met gave gezichtsanimaties en de actie in het nu al prachtig gerealiseerde Seattle ziet er al erg vermakelijk uit. De ontwikkelaar gebruikt daarnaast ook de features van de DualShock 4 controller, zoals de touchpad en meer. Met de reputatie van Sucker Punch rondom de inFAMOUS franchise kan het niet anders dat inFAMOUS: Second Son uitstekende game gaat worden.

Meer:
In actie gezien: inFAMOUS: Second Son
Vijf minuten inFAMOUS: Second Son gameplay