Aan al het goede komt helaas een einde en dit is dan ook het laatste deel in onze special reeks. Ter ere van de jaarwisseling laten de laatste crewleden horen waar zij naar uitkijken in het nieuwe jaar. Wij wensen iedereen in ieder geval een fijne jaarwisseling toe. Denk echter aan je veiligheid met het vuurwerk, aangezien gamen zonder duimen erg lastig gaat.

Roy Wijkstra (M4GN3T), Management

2010 beloofd voor mij in ieder geval een heel mooi jaar te worden, met onder andere Mafia 2 in het verschiet. Als er op dit moment één game is waar ik echt naar uitkijk is het die game wel en voor de rest heb ik nog wel Heavy Rain waar ik benieuwd naar ben. In het race-genre vinden we natuurlijk Gran Turismo 5 die nu toch echt wel uit moet gaan komen, ondanks het feit dat ik het nog steeds somber in zie met maart als releasedatum, kerst 2010 lijkt me eerder het geval. Tevens verwacht ik dat we op gaming gebied wat van Apple te zien krijgen, misschien uitschuifbare buttons voor de next-gen iPhone of dat de beruchte tablet iets met gaming gaat doen. Handheld gaming is op het moment namelijk een beetje dood en ook de PSPGo van Sony wou het niet echt nieuw leven meer inblazen, van hun verwacht ik dan ook op zijn minst een aankondiging van een échte PSP2, geen remake, maar een geheel nieuwe handheld. Nintendo zal er ongetwijfeld niet op kunnen antwoorden, die hebben namelijk echt heel recent nog de DSi XL aangekondigd en de PSPGo is alweer een tijdje geleden dus Sony is wat dat betreft er nu wel klaar voor. Verder krijgen we natuurlijk de geboorte van een nieuwe ‘-sense.nl’ en krijgt PS3-Sense al met al meer bezoekers en stamleden, dat is natuurlijk altijd mooi om te zien. En hopelijk gaat dit in 2010 alleen maar meer worden, zodat we uiteindelijk toch voor de titel ‘Grootste PlayStation 3 Community van de Benelux’ kunnen gaan.

Florian Albronda (Flow), Eindredacteur

2009 was een jaar dat qua games pas laat van de grond kwam. In de eerste maanden mochten we genieten van Killzone 2 en Infamous, maar daarna was het een flinke tijd stil. Gelukkig is het uiteindelijk helemaal goed gekomen en heeft 2009 een aantal mooie top titels afgeleverd met Batman: Arkham Asylum als mijn persoonlijke favoriet. 2009 was ook een erg gunstig jaar voor PS3-Sense. De views stegen enorm en het forum heeft nu meer dan 5500 gebruikers. Dit succes is mede dankzij de crew van Sense die nu sterker is dan ooit.

We zijn hier echter niet om terug te blikken, maar om vooruit te blikken naar de toekomst en te kijken wat 2010 allemaal te bieden heeft. Er zullen waarschijnlijk een aantal titels veel genoemd worden waaronder God of War III, Bioshock 2, Red Dead Redemption, Heavy Rain, Final Fantasy XIII, Dante’s Inferno en ga zo nog maar even door. Ik wil echter aandacht besteden aan twee games die nog wat minder in de spotlights hebben gestaan en waar ik zelf erg naar uit kijk.

Als eerste is daar de RPG White Knight Chronicles. De game kwam al op 25 december 2008 uit in Japan, maar wij Europeanen mogen dit pareltje binnenkort dan ook eindelijk gaan spelen. Deze exclusieve titel voor de PS3 kent een prachtige wereld en een, ondanks een beetje standaard, epische verhaallijn. Op de GamesCom 2009 stond de game een beetje in een hoekje weggedrukt, maar gelukkig viel mijn oog op de stand en heb ik de game alvast even kunnen spelen. De gameplay lijkt erg op die van Final Fantasy XI met hier en daar wat vernieuwingen. De game kent ook een uitgebreide online modus waarin je een eigen dorpje kan maken en uiteraard quests kan gaan doen met je vrienden. Mijn RPG-hartje bonst al bij het denken aan deze game. Dat worden weer veel nachtelijke uurtjes doortrekken op het puntje van mijn stoel.

Een andere titel die zeker niet ongenoemd mag blijven is de nieuwe IP van ontwikkelaar Team ICO, The Last Guardian. Ondanks dat er nog niet veel bekend is over de game beloofd dit een ongelofelijke originele titel te worden met innovatieve gameplay en een grafische pracht vanjewelste.

Ook PS3-Sense zal natuurlijk niet stil staan in 2010 en we zullen blijven doorgaan met groeien en vernieuwingen brengen aan de site. Verwacht veel nieuwe video-items, reviews en previews en uiteraard ook je dagelijkse portie nieuws. Trek de champagnekurk maar alvast van de fles, want 2010 wordt in elk opzicht een beter jaar dan 2009 en ik ben er helemaal klaar voor.

Jonas Smet (Shmet), Moderator

De kerstvakantie staat alweer voor de deur, dit betekent het begin van een nieuw jaar, namelijk 2010! Ik ben ervan overtuigd dat 2010 een beter jaar zal zijn voor ons gamers. Zo zijn er een heleboel games waar ik naar uitkijk. Het spel waar ik het meeste naar uitkijk is BioShock 2. Dit zullen vele misschien raar vinden, maar toch is het zo.

Ik ben een fan van shooters en ik vond het eerste deel van BioShock zo ontzettend leuk om te spelen, omdat het veel meer was dan schieten alleen. Wat ik echter miste bij de eerste BioShock was de multiplayer, maar toen ik te horen kreeg dat er een multiplayer in BioShock 2 zat was ik heel erg opgelucht. De trailers die ik tot nu toe gezien heb, zijn gewoon prachtig. Deze ga ik dus zeker aanschaffen!

Naast BioShock 2 komt ook God of War III uit in 2010. Toen ik mijn PSP nog had, was God of War hét spel waar ik het meeste van mijn tijd aan besteedde. Ik had hem al zoveel keer uitgespeeld, maar toch bleef hij leuk. Als ik de screenshots en trailers zie van God of War III, dan weet ik één ding: deze game wordt top. Ook komt Final Fantasy XIII uit en ormaal gezien ben ik geen fan van zulk soort games, maar hij komt uit op negen maart en dat is toevallig ook mijn verjaardag. Dit kan een teken zijn om hem toch maar te gaan halen.

Daarnaast haal ik waarschijnlijk ook de shooters die uitkomen. Zo heb je Battlefield: Bad Company 2 en waarschijnlijk een nieuwe Call of Duty. De Medal of Honor games heb ik nooit gemogen, dus daar zal ik voor passen. Er zullen wellicht nog veel games zijn waarvan we nog niets van gehoord hebben die hoog zullen gaan scoren, maar één ding weet ik zeker en dat is dat de PlayStation 3 het in mijn ogen zeer goed gaat doen in het nieuwe jaar. En nu maar aftellen naar 2010!