Yaiba: Ninja Gaiden Z is de nieuwste telg in de franchise, maar kan tegelijkertijd ook als een spin-off gezien worden. Dit omwille van de visuele invulling en de insteek van de game. Deze game is in tegenstelling tot andere Ninja Gaiden games niet in de maak bij Team Ninja, maar bij Spark Unlimited.

Dit uitstapje van de franchise lijkt eenmalig te zijn, want in een video discussie tussen de concept baas Yosuke Hayashi en Keiji Inafune werd gemeld dat men Yaiba: Ninja Gaiden Z moet zien als het dessert waarbij de vorige Ninja Gaiden delen als hoofdgerecht gezien moesten worden. Maar komt er in de toekomst een nieuw hoofdgerecht is dan de vraag?

Wel, ja, dat komt er zeker. Inafune gaf aan dat Team Ninja momenteel nadenkt over een nieuwe Ninja Gaiden en daarna gaf hij richting alle fans aan dat er een nieuwe Ninja Gaiden zal gaan komen. Het zal alleen nog wel eventjes duren afgaande op zijn opmerking dat er over na wordt gedacht. Maar tot die tijd zullen we ons ongetwijfeld goed kunnen gaan vermaken met Yaiba: Ninja Gaiden Z.