Review: Turtle Beach Ear Force PX22 – Turtle Beach heeft een zeer brede lijn aan headsets die voor verschillende consoles te gebruiken zijn. Eén van hun headsets voor de PlayStation 3 is de Turtle Beach Ear Force PX22 en deze hebben we nadat we eerder al de PlayStation 4 headset, de Ear Force PX4, testte, aan een test onderworpen om eens te kijken of deze headset dé headset is om mee te gamen op de PlayStation 3.

Strak design

Het mag geen geheim zijn dat Turtle Beach een aantal talentvolle designers in het ontwikkelteam heeft zitten. Iedere headset heeft zo zijn eigen stijl en uitstraling en ook de PX22 heeft hierover niet te klagen. De headset is voornamelijk zwart van kleur met blauwe accenten die goed naar voren komen. Qua aanzicht is het dan ook een prima accessoire, maar alleen met een mooi design kom je er natuurlijk niet. Veel belangrijker is immers hoe de headset is in kwaliteit tijdens het gamen en natuurlijk moeten we ook het comfort niet vergeten.

Laten we eerst naar het comfort kijken. Daarover valt eigenlijk vrij weinig te zeggen, want de twee oorschelpen vallen door hun ruime omvang prima over je oren waardoor je afgesloten bent van forse omgevingsgeluiden. De randen van de schelpen zijn voorzien van een zacht kussen waardoor je zowel bij kort als langdurig gebruik weinig van zult merken dat je hem op hebt. De beugel die beide oorschelpen bij elkaar houdt is ook voorzien van een goed kussen, zodat er geen irritatie optreedt als de headset (langdurig) op je hoofd rust.

De beugel is zo opgebouwd dat de oorschelpen beiden ietwat scheef naar voren vallen en hoewel dat in de eerste instantie er wat vreemd uitziet komt dat de headset ten goede. Door deze structuur heeft de headset de perfecte verhouding zodat hij op de meest comfortabele manier op je hoofd zit. Ongeacht je een groot of klein hoofd hebt, want uiteraard kun je de beugel verstellen naargelang de grootte van je hoofd zodat je de meest ideale verhouding kunt toepassen voor optimaal gebruik en belangrijk is, is dat je tijdens het gebruik nauwelijks tot niet merkt dat je een headset op hebt.

Mooi helder geluid

Oké, niet merken dat je een headset op hebt is misschien iets te kort door de bocht. Het gaat meer om het gevoel van iets op je hoofd hebben wat je op een gegeven moment vergeet. Want juist het geluid is hetgeen dat aangeeft dat je een headset gebruikt en dat is een positieve zaak, want het geluid dat deze headset voortbrengt is meer dan prima. Het klinkt helder en ook in combinatie met chatten komt deze headset uitstekend uit de voeten. In verhouding tot de wat duurdere modellen van Turtle Beach is er wel wat verschil te merken, denk bijvoorbeeld aan het kunstmatige surround geluid wat deze headset voortbrengt tegenover echt surround geluid in andere modellen wat te merken is.

Desondanks is de headset voor het gamen een prima oplossing waarbij de microfoon die aan de zijkant zit gemakkelijk te verplaatsen is voor momenten waarop je wel en niet aan het chatten bent. Bovendien wordt de headset geleverd met een versterker en deze bevat verschillende mogelijkheden met betrekking tot het afstellen van de geluidsniveaus. Zo kun je de bas aanpassen, het chatvolume, gewone volume, gamevolume en de treble. Deze versterker bevat een clip waardoor je deze op een gemakkelijke wijze aan je vest, broek of een ander kledingstuk kunt bevestigen zodat hij niet de hele tijd in de weg blijft bungelen.

Een multifunctionele headset

De headset is te gebruiken op natuurlijk de PlayStation 3, maar je kunt deze ook zonder problemen aansluiten op je PC, Xbox 360, Mac of je mobiele telefoon. Doordat de headset los is te koppelen van de versterker kun je deze overal mee naar toe nemen als vervanger van je oordopjes bij je mobiele telefoon. In dat opzicht is de PX22 een multifunctionele headset die op elk front prima uit de verf komt qua gebruik. Wel zul je rekening moeten houden met het feit dat het hier om een bedrade headset gaat.

Via de versterker kun je de headset gemakkelijk op de AV-tulp stekkers van de PlayStation 3 aansluiten, ook als je normaal gesproken gebruik maakt van de HDMI output. Wel zul je moeten wisselen tussen je audio output op de PlayStation 3 als je zowel met headset op aan het gamen alsook zonder via de TV-audio (HDMI). Dat kan misschien soms wat vervelend zijn, maar keerzijde is wel dat dit relatief snel aan te passen is. Een ander klein puntje van kritiek is dat de bas, ondanks het verstelbare volume toch soms iets teveel aanwezig is, waardoor je het volume zo nu en dan moet aanpassen.

Het betreft hier een headset die aanvankelijk voor onder andere de PlayStation 3 is ontwikkeld, maar uiteraard hebben we het ook even op de PlayStation 4 getest. Ook op dit platform werkt de headset zonder problemen en het is qua aansluiten misschien nog wel wat gemakkelijker dan op de PlayStation 3 het geval is. De (mini-jack) kabel die aan de headset zit kun je op een gemakkelijke wijze inpluggen op de DualShock 4 controller en de PlayStation 4 zal dan direct de headset herkennen en het geluid via de headset sturen. Wel mis je dan de versterker en de volume opties, maar dat valt op de te lossen door een minijack verlengkabel aan te schaffen.

Conclusie:

De Turtle Beach Ear Force PX22 is een fijne headset voor de PlayStation 3 dat erg netjes geprijsd is met een prijskaartje van € 79.-. Voor deze prijs krijg je een comfortabele headset die multifunctioneel is en een handige versterker kent die surround geluid simuleert voor een fijne ervaring tijdens het gamen. Het betreft hier een premium headset in prijs kwaliteit verhouding die fijn is bij het gamen evenals chatten. Als je op zoek bent naar een niet al te dure, maar wel goede headset voor de PlayStation 3 dan is de Turtle Beach Ear Force PX22 een goede keuze.