Review: Minecraft – Minecraft is in een korte tijd enorm populair geworden en waar het oorspronkelijk op de PC is verschenen vond de game al snel zijn weg naar andere platformen. Nu eindelijk heeft Minecraft de PlayStation 3 aangedaan en wij gingen met onze pikhouweel en andere handige tooltjes op pad om deze wereld van pixels te verkennen. We hadden lol, heel erg veel lol.

Handige tutorial

Als je de game voor het eerst speelt raden we je aan om gelijk eventjes de tutorial te volgen. De game beschikt over een uitzonderlijk groot tutorial level waarin je vrij kunt rondwandelen en als je dan iets interessants aantreft, dan kan je hier gelijk wat over leren. Als je bekend bent met de games is een tutorial niet echt boeiend, aangezien enkel de besturing anders is dan op andere platformen en aangezien dat nergens echt ingewikkeld is pak je dat in ieder geval zo op.

Als nieuwkomer is het wel handig om de tutorial te volgen, want Minecraft is meer dan alleen blokjes weghakken en nieuwe plaatsen. De game zit boordevol mogelijkheden die op basis van de beschikbare grondstoffen in de wereld te realiseren zijn. Wil je een stevigere bijl? Dan moet je hout hakken en steen verzamelen om dit op een crafting table te maken. Iets wat de tutorial je uitstekend uitlegt. In de eerste instantie ben je ongeveer een uur bezig in het startgebied om alle basiszaken onder de knie te krijgen.

Maar als je dan eenmaal zover bent kun je vrij de tutorial wereld inlopen om natuurlijk de wereld te ontdekken, maar ook om zo hier en daar andere tutorials te volgen. Ook is het mogelijk om een groot deel van de trophies in de tutorial al te halen dus voor de jagers onder ons is dat wel gunstig. Kortom, de tutorial is zeer degelijk en handig om te doorlopen voordat je echt aan de slag gaat en als je dan eenmaal zover bent heb je eigenlijk slechts twee verschillende mogelijkheden. Dat is spelen in een gegenereerde wereld of er zelf eentje in elkaar sleutelen.

Bouwen, bouwen en nog eens bouwen

Het creëren van een eigen level kan je in je eentje doen, maar je kunt ook in coöp aan de slag om gezamenlijk een prachtige creatie neer te zetten. De game bevat elke optie die de oorspronkelijke versie ook al kende dus je kunt helemaal los gaan. De creatieve modus geeft je de mogelijkheid om met allerlei verschillende blokken en objecten je eigen level te creëren en hierbij ben je niet beperkt tot het vergaren van resources. Je kunt het allemaal zo gek maken als je zelf wilt en als je een beetje creatief bent kun je prachtige ideeën realiseren.

Je moet er wel van houden, want er is verder niet echt een specifiek doel. Desondanks moet dat voor de gemiddelde van jullie geen probleem zijn. Het creëren van content zit immers in het bloed van de gamer. Het absurde aantal beschikbare levels van LittleBigPlanet is daar een uitstekend voorbeeld van. Ben je echter niet zo creatief, dan kun je ook aan de slag gaan in de survival modus waarin minen en overleven centraal staat. Hierbij word je zonder een inventory gedropt en je zult moeten minen om items te maken die weer van pas komen om andere zaken te maken.

Overdag is minen de belangrijkste zaak en ’s nachts dien je goed op te letten voor de monsters die je het leven proberen zuur te maken. Niet alleen de monsters in de vorm van spinnen, zombies en meer zijn gevaarlijk, je dient tijdens het spelen ook rekening te houden met dat je genoeg eet en dat je health sowieso op pijl blijft, anders is het op een gegeven moment einde oefening en mag je opnieuw beginnen. Desalniettemin is zowel het creëren als survivallen eindeloos en het is wel iets waar je van moet houden. Als je erg neigt naar games waarbij je een duidelijk doel voor ogen hebt, dan is dit niets, want de vrijheid die je krijgt om zelf te bepalen wat je doet is in essentie de kernvoorwaarde van de gameplay.

Diepgaand

De game heeft dus niet erg veel om handen wat betreft mogelijkheden qua modi. Een tutorial, een creatie modus en een survival modus en dat is het dan wel. Maar wat de kracht van Minecraft is dat je bijzonder veel mogelijkheden hebt wat betreft het craften. Het op zoek gaan naar bepaalde grondstoffen om dat ene object of juist dat betere wapen te maken is iets waar je veelal mee bezig bent in de survival modus. Terwijl je aan het overleven bent creëer je toch weer nieuwe dingen of ga je juist op zoek in de wereld die vol verrassingen zit.

De diepgang van Minecraft zit hem dan ook vooral in het crafting systeem, want allerlei handige objecten kun je maken en dat gecombineerd met het craften en zorgen dat je zelf overleeft door eten te zoeken/maken is iets waar je vrij druk mee bezig kunt zijn. De game heeft dan ook een oneindige speelduur en als je het te gek vindt dan zit je hier voor een lange tijd goed mee. Wat daar een belangrijke bijdrage aan levert is dat de gameplay met een DualShock 3 controller uitstekend is. De verschillende opties zijn prima ondergebracht onder het beperkte aantal knoppen.

Wel is het rennen wat irritant, aangezien je daarvoor tweemaal de analoge stick vooruit moet duwen en dat in veel gevallen niet direct werkt. In veel games is de renfunctie ondergebracht onder de linker analoge stick door te drukken, maar in Minecraft verandert het cameraperspectief naar third person en hoewel we dat amper gebruiken kan dat op zich nog wel handig zijn. Die optie had echter beter onder een andere knop gebracht kunnen worden, want het rennen hierdoor is erg omslachtig en zeker erg irritant als je wilt vluchten omdat je health opraakt en je aangevallen wordt door wolven, zombies, skeletten, spinnen enzovoort.

Conclusie:

Minecraft op de PlayStation 3 is een uitstekende game die enorm lang speelbaar is. De game laat zich prima besturen op één ding na, maar daar moeten we mee leven. Audiovisueel is het allemaal erg simpel, maar dat is het kenmerk van de game dus daar kunnen we verder weinig kritisch over zijn. De gameplay is diepgaand en biedt genoeg mogelijkheden om interessant te blijven op langere termijn. Dus als je altijd al Minecraft hebt willen spelen, creatief bent of gewoon van games houdt zonder doel met veel mogelijkheden dan is dit zeker een interessante titel.

Pluspunten

  • Uitgebreid
  • Speelt prima op de PS3
  • Duidelijke tutorial
  • Coöp

Minpunten

  • Rennen activeren onhandig