De PlayStation 4 is qua omvang een niet al te grote console, zo is de console bijvoorbeeld aanzienlijk kleiner dan de Xbox One. Bij het ontwerpen van de console en het dus voor elkaar krijgen om alle hardware in dit formaat te laten passen komt nogal wat kijken en één van de belangrijkste zaken was het stroomverbruik onder 250 watt houden.

Je zou denken dat het zo laag mogelijk houden van het stroomverbruik voornamelijk is bedoeld om de console een zo groen mogelijk apparaat te laten zijn, maar dat blijkt niet de voornaamste reden. De voornaamste reden om 250 watt als grens aan te houden heeft namelijk te maken met de stroomaansluiting.

Veiligheidsvoorschriften zeggen namelijk dat als een apparaat onder de 250 watt verbruikt een tweepins stekker gebruikt mag worden. Als de wattage hoger dan 250 watt ligt, dan zal er een driepins stekker gebruikt moeten worden. En wat is het verschil tussen twee- en driepins stekker? Inderdaad, zo’n driepins stekker is aanzienlijk groter.

Met een grotere stekker zou het design van de console aangepast moeten worden met nadelige gevolgen. Omwille van die reden hebben de engineers dus ervoor gezorgd dat de console een stroomverbruik heeft onder de 250 watt, zo vertelde Yasuhiro Ootori (engineering director bij Sony) tijdens een technische lezing op de INTERNEPCON trade show in Japan.