Deze week is het zover. Lara Croft heeft de afgelopen 18 jaar een flinke metamorfose doorgemaakt en ze zal in haar meest definitieve uitvoering te zien zijn in Tomb Raider: Definitive Edition. Tijd om een launch trailer online te gooien, hebben ontwikkelaar Crystal Dynamics en uitgever Square Enix gedacht en hierboven kan je het resultaat bekijken.

Grafische verschillen

Er is al veel gezegd over de verschillen tussen de graphics op de PS4 en Xbox One. Het is duidelijk dat de PS4-versie de échte Definitive Edition zal krijgen. Waar de PS4 de 60fps haalt, komt het spel op de Xbox One met moeite boven de 30fps. Nu het embargo is opgeheven is naar buiten gekomen dat de PS4-versie, als er veel gebeurt op het scherm zoals in de shantytown-levels of als er veel vuur te zien is, wel eens een dipje heeft en zakt naar 40-45fps. De enige keren dat de Xbox-versie ruim bóven de 30fps uitkomt echter, is als er wordt ingezoomd en er weinig objecten en details gerenderd hoeven te worden.

Ook zijn de PS3- en PS4-versies eerder met elkaar vergeleken. De verschillen mogen duidelijk zijn. We geven je nogmaals enig vergelijkingsmateriaal, nu is naast de PS3 ook de PC meegenomen. Ook deze blijft achter op de PS4, check de onderstaande screenshots:Nog een paar wetenswaardigheden:

  • Het spel bevat voice-commands. Je kunt van wapen wisselen met je stem, de map openen en het spel pauzeren en weer starten. Het blijkt matig te werken en als je de optie aan hebt staan zal het spel op ongewenste momenten pauzeren. Gelukkig kan je de voice-commands dus uitschakelen.
  • De lightbar van de DualShock 4 wordt op een leuke wijze gebruikt. Deze zal rood-oranje knipperen zodra Lara een fakkel vasthoudt. En telkens als ze schiet met één van de wapens die het spel rijk is licht de lightbar wit op. Nadeel hiervan is weer dat de batterij van de DS4 waarschijnlijk nóg sneller leeg is…
  • Een ander opmerkelijk verschil is toch wel verrassend. Het blijkt namelijk dat de Definitive Edition wat ingeleverd heeft op gewelddadigheid en dat er een minder gehavende Lara te zien is met minder bloed. Waar Lara er in Tomb Raider 2013 nog erg bloederig uitziet in een bepaalde scène is op onderstaand screens zichtbaar dat dat nu minder is en ook het blauwe oog zo’n beetje verdwenen is. En dat is in meerdere scènes een detail dat opviel tijdens het spelen van de Definitive Edition.

Tomb Raider: Definitive Edition ligt volgende week in de winkels. Het spel zal niet, zoals vaak bij heruitgaves van bestaande spellen, tegen een gereduceerde prijs te verkrijgen zijn, maar er dient gewoon het volle pond voor betaald te worden. Wie van jullie gaat eind deze week een spelletje spelen met de mooiste Lara ooit?