Fahrenheit. Heavy Rain. Beyond: Two Souls. Unieke games. Of je er van houdt of niet, dat het stuk voor stuk op een eigen manier mijlpalen zijn die afweken van de geplaveide paden in de game-industrie is zeker.

Deze zeer filmische en verhalende games met ijzersterke karakters zijn allemaal terug te vinden op het palmares van David Cage. Geboren als David De Gruttola in Frankrijk en in 1997 de oprichter van Quantic Dream, de studio waar de diepgaande verhalen over de Origami Killer en Julie Holmes hun oorsprong vonden.

Zijn werk is in Frankrijk uiteraard niet onopgemerkt gebleven en op 14 maart beleeft David een nieuw hoogtepunt in zijn carrière. Hij zal dan uit handen van Frans minister Fleur Pellerin (verantwoordelijk voor onder andere de digitale economie) de zogenaamde ‘Légion d’honneur’ in ontvangst nemen. Deze onderscheiding is in het leven geroepen door Napoleon in 1802 en de hoogst mogelijke onderscheiding in het land van stokbrood, kaas en champagne.

Dat mensen uit de game-industrie erkenning krijgen in Frankrijk is niet uitzonderlijk. Eerder gingen bijvoorbeeld Shigeru Miyamoto (Nintendo) en Michel Ancel (Ubisoft) hem voor, maar zij moesten het doen met ‘slechts’ een ‘Order of Arts and Letters’.