http://www.psx-sense.nl/images/file/img_51dd4a3f83abb.jpg

De PlayStation 2 is Sony’s meest succesvolle gaming console allertijden met meer dan 155 miljoen verkochte consoles wereldwijd. De PS4 heeft een kleine week geleden, vlak voor de Japanse launch, de 5 miljoen verkochte consoles weten te behalen. Dit ligt op het moment ongetwijfeld wat hoger, nu de console ook in Japan te koop is.

De markt in Japan is alleen ook flink veranderd, waar er bij de PS2-launch rellen uitbraken en de straten van Akihabara vol stonden met rijen, is dit met de PS3 en PS4 een stuk minder. Veel Japanners gingen ook de gameshops in om te kijken hoe goed de PS4 verkoopt, zo kun je zien dat in hun cultuur lokale hype heel belangrijk is.

Hiroshi Kawano, president bij Sony Computer Entertainment Japan en Asia, meldt dat de PS3 niet eens in de buurt kwam van het PS2-succes. Hij zegt dat het nu moeilijk is voor consoles en dat de markt meer veranderd is, maar dat ze het niet als onmogelijk beschouwen om de PS2 te evenaren. Destijds had de PS2 alleen wel het voordeel dat het ook nog eens een DVD-speler was, iets wat in die tijd als losse speler bijna net zo duur was.

“As we all know, unfortunately the sales of the PS3 didn’t even get near the sales of the PS2. It mat be difficult for a home console now, but I think we shouldn’t say it’s impossible unconditionally.

“However, I believe it’s possible to expand the popularity of the PS4 by providing a rich gaming experience and making use of the fusion of network service and high performance that is possible only on home consoles.”