http://www.psx-sense.nl/images/file/img_530b3263ea908.jpg

De PS4 is inmiddels gelanceerd in Japan en in tegenstelling tot de videogame shops hier in het Westen, hebben menig eigenaren van een gameswinkel in Japan een eigen blog. Dualshockers ging op onderzoek om te kijken wat deze eigenaren zoal schrijven en een overeenkomst is meteen zichtbaar. Zo melden shopeigenaren dat de PS4 op de eerste dag veelal uitverkocht was, maar dat weinig mensen er een game bij kochten.

De reden hiervoor is de Final Fantasy XIV: A Realm Reborn beta die gratis te downloaden is en Japanners krijgen ook de game Knack gratis en voor niets bij hun PS4. Dit zorgt ervoor dat bij sommige winkels ruim 70% van de PS4-kopers geen game erbij kochten. Ook het PS3 naar PS4 upgrade-programma, waar ze voor tien euro een geselecteerd aantal PS3-games kunnen opwaarderen naar de PS4-versie, gooit roet in het eten voor de winkels.

Uiteraard zullen de verkopen van games uiteindelijk wel aansterken, maar met een gratis software-aanbod zal dit in het begin laag zijn. De game die uiteindelijk het best verkocht was Yakuza Ishin, een Japanse exclusive voor PlayStation.