Special: De PlayStation 3 Pathé Thuis app – Door de jaren heen zijn er de nodige video applicaties voor de PlayStation 3 verschenen. Denk dan aan de NOS app, de YouTube app, Netflix en nog veel meer. Sinds kort is daar ook de Pathé Thuis app bijgekomen en wij konden hier even mee aan de slag. De Pathé Thuis app is wederom een video applicatie die werkt op basis van video streaming en de vraag is natuurlijk of deze onderscheidend is ten opzichte van de rest, en of de content een betaald lidmaatschap rechtvaardigt.

Gevarieerd aanbod

Hoe je het wendt of keert, bij dergelijke services is het aanbod altijd van cruciaal belang. In dat opzicht scoort de Pathé Thuis app redelijk, want het bevat een grote variatie aan films in diverse genres. Hier zitten zowel oude films als vrij recente films tussen, maar het is niet dat het naadloos aansluit op de bioscoop releases. Iets wat je eigenlijk wel enigszins zou verwachten van een app die aangestuurd wordt door één van de grotere bioscoopketens van Nederland. En dan bedoelen we niet dat de film gelijktijdig in de app verschijnt van zodra deze in de bios draait, maar dat het snel na het verdwijnen uit de bios in de app opduikt.

Wat is dan de meerwaarde van deze videodienst? Wel die is er gelukkig wel, want de meest recente films die het in z’n aanbod heeft zijn over het algemeen aanzienlijk recenter dan wat je bij de concurrent – Netflix – aantreft. De nodige grote films van vorig jaar kun je al via Pathé Thuis kijken, denk dan aan; Man of Steel, Olympus has Fallen, Machete Kills, White House Down, enzovoort. Wel is het zo dat deze app zich puur richt op de films en dus series niet echt aanwezig zijn via de service en dat is juist wat Netflix daarentegen een stuk interessanter maakt. Maar goed, lang niet iedereen is fan van series en lang niet iedereen zit te wachten op oude films.

Snel navigeren en overzichtelijk

Uiteindelijk gaat het vooral om wat Pathé Thuis te bieden heeft en in dat opzicht is het aanbod redelijk divers en ook aardig uitgebreid, dus wat dat betreft kun je als filmliefhebber wel enige tijd vooruit. De vraag is alleen of dat je het overgrote deel van de films niet inmiddels al gezien hebt, maar dat kun je voor jezelf beter beantwoorden dan wij. Maar alleen met een gevarieerd aanbod aan films ben je er nog niet, want ook de efficiëntie van de app is van groot belang en hoewel het navigeren in de app lekker vlot gaat en ook het overzicht er duidelijk uitziet, hebben we toch twee kleine problemen met de app.

Als eerste is het vrij irritant dat de app een volledig eigen besturingsinterface kent. Dus als je klaar bent met het intikken van je zoekterm, zul je op de enter op het toetsenbord van de app moeten drukken in plaats van dat je op start drukt. Ook spaties en backspaces moet je via het toetsenbord in de app doen in plaats van de standaardknoppen die Sony hiervoor gebruikt. Ja, het is misschien wat mierenneuken, maar iedereen zal het met me eens zijn dat de manier van invoeren die Sony hanteert met de controller uitstekend werkt. Vreemd is dan om een totaal andere manier toe te passen en ook wat zinloos wat ons betreft.

Hetzelfde geldt voor de besturing tijdens films. Als je wilt pauzeren werkt op start drukken niet, maar moet je de tijdlijnbalk naar voren halen en dan op de pauze knop drukken. Ook het vooruitspoelen gaat op basis van tijdindicatie in plaats van tussenshots, waardoor het altijd maar een beetje gokken is waar je zijn moet. Een ander puntje van kritiek is dat de app in vergelijking met andere video streamingapps een beetje cheap oogt. Apps als Mubi, Vidzone, Hulu en Netflix zijn qua design zeer strak vormgegeven en werken ook bijzonder efficiënt. Nu valt er over de efficiëntie van de Pathé Thuis app niets te zeggen, maar in verhouding tot de eerder genoemde apps valt het design wat tegen. Maar goed, dat zal verder weinig uitmaken, het gaat immers om de films.

Conclusie:

De Pathé Thuis app is een prima toevoeging aan het al bestaande aanbod van applicaties voor de PlayStation 3. Het heeft misschien niet zo’n strak design als andere soortgelijke apps, maar het is wel lekker vlot, want binnen enkele seconden zit je een film te kijken. Ook het aanbod dat een mix is tussen oude en recente films is prima te doen, het bevat bovendien qua films van alle apps de meest recente. Qua besturing is het wel een stap terug wat betreft efficiëntie en dat is dus even wennen, en ook de uitstraling is wat cheap, maar als je een filmfanaat bent, is het zeker even het proberen waard.