Costume Quest is een alleraardigste digitale game uit de stal van Double Fine. Het spel kwam in 2010 naar de PS3 en vertelt het verhaal van tweeling Wren en Reynold die met Halloween verkleed de straat op gaan om snoep te verzamelen, zoals alle kinderen in Amerika doen op die dag. Als één van de twee ontvoerd wordt door een monster gaat de ander geholpen door vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt op zoek naar kostuums en snoepgoed om de strijd aan te gaan en zijn zusje of haar broertje te vinden, afhankelijk van het karakter dat je hebt gekozen.

De kostuums spelen, zoals de naam al doet vermoeden, een belangrijke rol. Op bepaalde momenten schotelt het spel je turn-based gevechten voor en op dat moment verander jij en je eventuele kameraden in uit de kluiten gewassen versies van het kostuum dat je op dat moment draagt, om het op die manier tegen de monsters op te nemen.

Double Fine heeft bekendgemaakt dat er een vervolg gaat komen, Costume Quest 2. Dit tweede deel wordt ontwikkeld door Midnight City en dit kun je zoal verwachten:

In Double Fine’s triumphant return to Auburn Pines, our candy-crazed crusaders Wren and Reynold must once again protect Halloween from untold horrors, and grown-ups! Your favorite trick-or-treaters will come armed with a new batch of costumes they wear to transform into giant super powered fantasy Hallowarriors. Yeah, we totally just made that up. Fans of the original can look forward to a sweet upgraded battle system and a story that is unmistakably Double Fine.

Waarom een deel twee? Tim Schafer, creative director van Double Fine, legt het op zijn eigen manier uit:

“For the last couple of years, whenever Halloween came around, I felt like something was missing. No matter how many pumpkins I carved, apples I bobbed, or candy I ate, it just couldn’t fill the big spooky hole inside of me. But then I realized what was missing: I needed more Costume Quest. And also, I really wanted a T-Shirt with glowing skulls on it.”

In hoogsteigen persoon kondigt hij de game dan ook op hilarische wijze aan in onderstaande trailer, die zeker de moeite van het bekijken waard is. Naar welke platformen het spel komt is nog niet duidelijk. In ieder geval naar de PC en ‘consoles’. Het is erg onwaarschijnlijk dat daar geen PlayStation bij zal zitten. Ook een releasedatum is nog niet bekend, maar het zal ons niet verrassen als het op vrijdag 31 oktober is. Jawel, op Halloween.