http://www.psx-sense.nl/images/file/img_531ee855adb4f.jpg

De Nederlandse gamemarkt heeft vorig jaar een kleine inkrimping ondervonden en next-gen wordt als reden hiervan gezien. Dit meldt Gamer.nl op basis van cijfers bekendgemaakt door de NVPI. Zou zou er 3,7 procent minder omzet uit gameverkoop zijn gehaald, de verkoop van digitale games stijgt wel.

2013 wordt gezien als overgangsjaar, met de komst van de nieuwe consoles, zoals de PS4 en Wii U. De Xbox One is nog altijd niet officieel verkrijgbaar in Nederland, alhoewel menig elektronica-keten en gameswinkel inmiddels geïmporteerde consoles aanbieden. Daarnaast kunnen inwoners van de Benelux ook naar hartenlust hun slag slaan in buurland Duitsland en is online bestellen ook mogelijk via Amazon UK en Frankrijk.

“De gamesmarkt was in 2013 in transitie. De overgang naar een nieuwe generatie consolegames is in 2013 definitief ingezet. Het jaar kenmerkt zich dan ook als een overgangsjaar”, aldus NVPI als verklaring voor de dalende omzet.

De grote verkoopstopper van 2013 was natuurlijk GTA V, dit was de meest succesvolle game van 2013. Ook noemt men FIFA 14, Call of Duty: Ghosts, Assassin’s Creed IV: Black Flag en Just Dance 2014 als populaire titels in Nederland.

In totaal werd er 247,3 miljoen euro omgezet met de verkoop van nieuwe games, in 2012 was dit iets hoger, namelijk 256,9 miljoen euro. De omzet uit digitale games, zonder abonnementen en aankopen in de games zelf in de vorm van downloadbare content, steeg met maar liefst 50 procent. Fysieke games zitten alleen op het moment in een dal, dit geldt voor zowel consolegames als PC-games.