Special: De Need for Speed film – De Need for Speed franchise heeft veel verschillende race games meegemaakt, van Need for Speed Porsche tot Hot Pursuit en van Underground tot aan Most Wanted toe. Enkele pogingen tot legaal straatracen werden ook uitgevoerd met de herintroductie van de oude delen (hoewel iedereen nog steeds op een nieuw Underground deel wacht, maar dat terzijde). Need for Speed: The Run is misschien wel het meest opvallendste deel uit de franchise. Dit is de eerste Need for Speed welke een ‘diep’ verhaal omtrent het racen probeerde te introduceren als een soort van Micheal Bay film. Om het helemaal bont te maken is er dan nu ook daadwerkelijk een film uitgekomen met de naam Need for Speed.

Wat kan je qua verhaal verwachten van een Need for Speed film? Ga er maar vast vanuit dat het geen Inception wordt. Voor degene die Need for Speed: The Run hebben uitgespeeld en er zich mee vermaakt hebben, kunnen met deze verwachtingen de film bekijken en niet teleurgesteld naar huis gaan. Ondanks dat de film geen Oscar zal winnen, biedt het verhaal genoeg houvast om geboeid te blijven. Kort het verhaal; er gebeurd een ‘ongeluk’ en het hoofdpersonage (vertolkt door Aaron Paul) wil wraak nemen op de rivaal die zijn vriend heeft laten verongelukken. Door middel van een grandioze race wil hij het eens en voor altijd rechtzetten. Er komt natuurlijk net iets meer bij kijken, maar het geeft je een goed beeld van wat je kunt verwachten qua verhaal.

Is de film boeiend genoeg als fan van de game franchise? Absoluut kunnen wij hierop zeggen. Zoals ik eerder aangaf heeft de algehele sfeer veel weg van de Need for Speed: The Run game. De cameraperspectieven zijn ook zeer origineel gebruikt in deze film, het probeerde echt scènes uit de gemiddelde Need for Speed game na te bootsen, wat ook goed gelukt is. Paar momenten zorgden met deze cameraperspectieven ervoor dat je echt achter het stuur zat van zo’n racebolide, waardoor je als kijker je beter kan inleven in de film. Daarbij komen de geweldig cop chases er ook nog eens bij. Dit waren prachtige odes aan de Hot Pursuit (/Rivals) delen van de franchise. Spike strips en SUV’s die tegen de richting in rijden om de straatracers tegen te houden is net zo alledaags in de film als in de games.

En dan hebben we natuurlijk de wagens zelf nog. Deze zijn fantastisch. De film inleiden met American Muscles en dan de overstap maken naar een Ford Mustang om uiteindelijk te kunnen genieten van wat Bugatti geweld. De bioscoop speakers moesten er aan geloven, want het gegrom van de motoren waren een sensatie in deze film. Door de exotische variatie aan wagens in combinatie met genoeg cop chases deed de film weer erg denken aan een Most Wanted deel. Al met al kan er gezegd worden dat er genoeg elementen in de film zitten die eer doen aan de franchise. Als fan zijnde haal je dus genoeg fun uit deze film. Is de film dan ook interessant genoeg voor iemand die niks met Need for Speed heeft?

Je moet geen nieuwe Fast & Furious film verwachten. Need for Speed brengt een volledig nieuw concept, welke gewoon goed is uitgewerkt en interessant is voor elke race fan. Eerder is aangegeven dat het verhaal niet het beste ooit is, maar bij dit soort films is dat ook niet het belangrijkste. Het gaat om de auto’s en het vermaak. Deze waren ongelooflijk cool en de interessantste merken die altijd erg prominent in de franchise naar voren komen zijn allemaal goed vertegenwoordigd. Aaron Paul, welke natuurlijk de geweldige rol van Jesse Pinkman heeft gespeeld in Breaking Bad, heeft een sterk staaltje acteerwerk afgeleverd in deze film. Dit hield het verhaal leuk om te volgen; zonder hem zou de film volgens ons meer gaan tegenvallen en zou de film een slap excuus zijn geweest die enkel de naam Need for Speed zou dragen.

De film weet de belangrijkste elementen uit de game geweldig te presenteren. De spanning zit er goed in, het verhaal is leuk genoeg en de exotische wagens zijn een lust voor het oog. De cast is gevarieerd en vooral Aaron Paul weet zich staande te houden in deze film, zeker na de rol van Jesse in Breaking Bad. De film doet eer aan de naam van de franchise, want het is gelukkig (bijvoorbeeld) geen Resident Evil kwaliteit wat wij hier voorgeschoteld krijgen. Als wij heel eerlijk zijn mag er best een tweede deel komen. Met name de vibe die in de film hangt is zeer eigen en in dat opzicht weet de film ons positief te verrassen. Op zoek naar leuk, herkenbaar popcornvermaak? Need for Speed is een prima keuze.