Nog heel even en dan ligt inFAMOUS: Second Son officieel in de winkels. Gisteren kwamen we echter al met het nieuws dat de straatdatum van de game verbroken was en iemand had ook al de eerste 20 minuten van de game online gezet. Niet veel later werd deze alweer offline gehaald en leek de storm even te gaan liggen.

Niets bleek minder waar, want ontwikkelaar Sucker Punch kreeg via verschillende social media kanalen een golf van kritiek over zich heen. Veel gamers hadden het idee dat de game er niet zo mooi uit zag als dat Sucker Punch eerder had laten zien. Uiteraard schoot dit compleet in het verkeerde keelgat, aangezien dit ook kort na de ophef over Watch_Dogs en Dark Souls II gebeurt.

Sucker Punch heeft inmiddels gereageerd via Facebook over de mogelijke visuele downgrade en ontkent in alle toonaarden, aldus technical art leader Jason Connell. Hij zegt dat er absoluut geen sprake is van een visuele downgrade en dat er sinds het tonen op de E3 zelfs visuele toevoegingen zijn uitgevoerd. Zo spreekt Connell over ‘light polution’, een verschijnsel wat veel voorkomt in grote steden met een laag wolkendek. In Second Son is het dus mogelijk om ’s avonds licht te zien reflecteren tegen de wolken. Daarnaast zijn ze aan de slag gegaan met ‘HDR’ en ‘Physical Based Lighning’, dit leidde ertoe dat de wereld van de game lichttechnisch aanvoelt als de belichting van een camera.

Vervolgens hebben ze verder gebouwd op de ‘Physical Based Lighting’ en zijn ze gaan kijken naar hoe fel licht schijnt op acht verschillende tijden op een dag, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Daarnaast zijn ze gaan kijken hoe licht eigenlijk werkt en welke regels daarbij gelden. Daarna pas is het artistieke aspect erbij gepakt om te bepalen hoe de game er visueel uit moet gaan zien. Connell zegt daar ook bij dat je nooit op verschillende plaatsen het licht hetzelfde ziet vallen of dezelfde schaduw ziet werpen. Alles is helemaal uniek gerenderd en loopt zowel in tussenfilmpjes als de gameplay op de eigen engine van Sucker Punch.

Een uiterst lang verhaal met veel technische termen die de kritiek van de fans goed zou moeten praten. Of inFAMOUS: Second Son inderdaad zo mooi is als de technici zeggen of zo minder mooi als de fans zeggen, lees je binnenkort in onze uitgebreide review!