Special: 4Gamers Premium Stereo Gaming Headset – Headsets zijn er in allerlei soorten en maten en hoewel de PlayStation 4 lang niet iedere headset officieel ondersteund werken de meeste headsets probleemloos met de console. Als je echter op zoek bent naar een goede headset die speciaal voor de PlayStation 4 ontworpen is en als je budget niet al te groot is, dan kan de 4Gamers Premium Stereo Gaming Headset wellicht een interessante optie zijn. Wij gingen er mee aan de slag en gaan je nu alles over de headset vertellen!

Simpel design, maar…

Wat opvalt aan deze headset is het simpele design. Geen toeters en bellen, geen overbodige lichtjes en allerlei extra zaken zoals je die weleens ziet. Nee, gewoon een headset die puur de zaken bevat die nodig zijn en bovendien nog lekker zit ook. De headset is bij de oorkappen matzwart van kleur met in het centrum een chroom PlayStation logo wat het tot een mooie headset maakt. De kleur wordt met de hoofdbeugel afgewisseld doordat deze glanzend zwart is en dat geeft de headset enigszins een premium uitstraling.

Toch zul je de headset moeten kunnen ‘besturen’ qua werking en dat kun je met een control unit doen die bevestigt is aan de kabel. Deze kabel loopt vanuit de headset richting de PlayStation 4 waar je deze aansluit met een USB kabel. Halverwege tref je de control unit aan en hierop kun je twee volumes controleren. De eerste is het chatvolume en de tweede is de algemene audio. Ook bevat deze unit nog de mogelijkheid om de chatfunctie in of uit te schakelen en daarmee is alles gezegd qua opties. Het gaat dus niet heel breed, maar als je een fijne headset zoekt waarmee je kunt chatten en van degelijk geluid kunt genieten dan is dit een headset die alles bevat.

Je kan het eigenlijk wel zien als een headset die alle basisbehoeftes van een degelijke headset bevat en als je daarmee voldoende hebt zit je hier goed mee. Als je echter een wat kritischer persoon bent en meer vrijheid wil in het kunnen instellen van de diverse klanken, dan zul je beperkingen aantreffen. Maar goed, dat is natuurlijk een kwestie van je eigen voorkeuren. In de basis is deze headset een headset die precies doet waar ie voor gemaakt is en dat is het belangrijkste.

Comfortabel en geen microfoon beugel

Wat overigens erg fijn aan deze headset is, is dat deze geen externe microfoon bevat. Je zit dus niet met een beugel die je voor je mond moet buigen zodat men je kan horen als je wat te zeggen hebt. Nee, de microfoon zit namelijk in de headset zelf verwerkt en dat komt het juist bedoelde simpele design ten goede. Het enige wat uit de headset komt is de kabel waarmee je hem aansluit op de PlayStation 4 en dat is het.

Ook niet geheel onbelangrijk is hoe de headset zit en daarover kunnen we eigenlijk vrij kort zijn. De headset zit prima en dat ondanks de relatief kleine oorschelpen. Beide speakers in de headset zijn voorzien van een zacht kussen die op je hoofd rust, maar waar je oren er eigenlijk normaal helemaal in passen is dat bij deze headset niet het geval. Of althans, ze zullen een beetje opgevouwen in de opening vallen. Dit lijkt misschien wat oncomfortabel, maar tenzij je enorme oren hebt, zul je hier verder geen last van hebben.

Desondanks is het wel opvallend, want eerdere headsets van 4Gamers (PS3) die we ook getest hebben, zitten met eigenlijk hetzelfde. Wat de reden is voor het relatief klein houden van de opening in de oorschelp is ons niet geheel duidelijk. Hoewel je er bij de PS4 Premium Stereo Gaming Headset er geen last van hebt zou het niet gek zijn de omtrek bij toekomstige headsets net iets groter te maken. Desalniettemin is het een headset die verder lekker op je hoofd zit en dat komt mede door de kussen aan de hoofdbeugel, zodat alle contactpunten tussen de headset en jouw hoofd een aangename ervaring zijn en dat is tijdens het gamen wel zo prettig.

Fijn geluid, maar ietsje zachtjes

Qua ervaring en gebruik is de headset prima, maar het belangrijkste is uiteindelijk de kwaliteit van de audio en ook daar komt de headset prima uit de test. De audio klinkt prima en ook als er gechat wordt is alles helder en duidelijk te volgen. Het betreft hier wel een stereo headset, dus een goede surround ervaring zit er niet in. Dus als je echt een surround ervaring wilt hebben zul je voor de wat duurdere headset moeten gaan. Maakt dat je geen moer uit en wil je een degelijke headset hebben dan is dit juist een prima keuze. Toch is er wel één nadeel en dat is dat het volume niet bepaald hard kan. Het volume op maximum is vergelijkbaar met gewoon geluid om je heen en hoewel dat in veel gevallen prima is zullen er ook momenten zijn waarop je iets harder wilt zetten en dat is niet mogelijk.

Conclusie:

4Gamers levert met de Premium Stereo Gaming Headset een op zich prima headset. Het design is simpel, maar doeltreffend. De headset zit prima en ook de kwaliteit van de audio is prima. Wel is het jammer dat het maximale volume beperkt is waardoor de headset niet echt heel hard kan. Wat de reden daarvoor is, is ons onduidelijk, maar een iets hoger maximum volume had niet misstaan. Dat gezegd hebbende is dit een prima instapmodel die alle basisfuncties bevat die je van een degelijke headset verwacht.