Review: Dead Nation (PS Vita) – Dead Nation zag enkele jaren terug het levenslicht op de PlayStation 3 en dat leven werd met DLC verder verlengd. Nieuw leven werd er ingeblazen op de PlayStation 4, waar de game onlangs al op verscheen en nu is de game ook nog eens te verkrijgen op de PlayStation Vita. Wij doken – voor inmiddels de derde – in de game en gaan je nu vertellen of ook de PlayStation Vita versie de moeite waard is.

Cross-buy, dus het is gratis en toch niet helemaal

Er is een wat gekke constructie met Dead Nation gemoeid, want als je de PlayStation 3 versie hebt, dan zul je de game evenals (aangekochte) DLC gratis kunnen downloaden voor de PlayStation Vita. Heb je alleen de PlayStation 4 versie, dan zul je de PlayStation Vita versie en de DLC apart moeten kopen. Dead Nation is valt zeker onder het Cross-buy systeem, maar dan niet met de PlayStation 4 versie en dat is wat vreemd. Maar als je geen van beide versies in bezit hebt, en je zoekt een toffe PlayStation Vita game, dan is dit wel een interessante optie.

Voor nog geen tientje krijg je de game en als je ook de Road of Devastation DLC erbij wilt, dan kun je het beste voor een bundel gaan, want dat brengt de prijs op een nette €9.99. Niet gek, maar als je de game onlangs voor de PlayStation 4 hebt gekocht, is een dubbele aanschaf niet te rechtvaardigen, dus het is voor jezelf even afwegen wat nu het meest interessant is om te doen. De game zelf is zoals al aangegeven een ‘toffe PlayStation Vita game’ en dat komt doordat Housemarque aanvankelijk al een goede game afleverde die succesvol is geport naar de PlayStation Vita.

Net weer uit de winterslaap

Als je de afgelopen maanden of misschien wel jaren in een winterslaap hebt gelegen, dan zal Dead Nation je niet veel zeggen. Speciaal voor jullie nog even een korte synopsis van het verhaal, zodat je helemaal bij bent en überhaupt begrijpt waar het nu over gaat. In Dead Nation is de wereld naar de kloten en dat komt door een zombie uitbraak, waarbij zo goed als iedereen ten prooi is gevallen aan de levende doden. Je krijgt na de introductie van het flinterdunne verhaal de keuze om te gaan spelen met de stoere Jack McReady of de lieftallige Scarlett Blake, en als je eenmaal je keuze hebt gemaakt, kan het avontuur beginnen.

Je dient domweg de zombie uitbraak te overleven, en dat doe je door in totaal tien levels te voltooien en dat op een relatief simpele speelwijze. De game hanteert het top down perspectief en vanuit de lucht kijk je neer op je personage. Deze bestuur je met de linker analoge stick terwijl je met de rechter analoge stick het geweer bestuurt. Op die manier kun je vrij rond bewegen en efficiënt handelen als het erg druk wordt. Daarbij zul je om te kunnen schieten wel R1 moeten gebruiken. De andere knoppen op de PlayStation Vita zijn op een handige manier ingevuld, waardoor je snel kunt wisselen tussen wapens, granaten en meer.

Het is tijdens het spelen van belang dat je vanzelfsprekend alle zombies overhoop knalt, maar daarbij valt er in ieder level het nodige te looten en dat is van belang voor het verdere verloop van de game. Zo zul je het nodige geld hier en daar kunnen vinden en door dat te verzamelen kun je bij checkpoints nieuwe wapens en andere zaken aanschaffen die je in het vervolg van de strijd goed kunt gebruiken. Daarbij zul je naarmate je verder komt ook steeds sterkere zombies tegenover je krijgen, waardoor de uitdaging snel toeneemt. Zeker op het hoogtepunt, als je enorme hordes zombies voor je hebt.

Degelijk met tekortkomingen

De gameplay, die aanvankelijk even wennen is, werkt uitstekend en de game zelf biedt ook de nodige uitdaging. Het is juist het tegenovergestelde van een topdown shooter waar je zo even doorheen rent en dat zorgt ervoor dat je redelijk wat tijd kwijt bent om het einde te bereiken. Als je diehard bent, kun je vervolgens de game nogmaals doorlopen op een andere moeilijkheidsgraad of eventueel met de DLC aan de slag gaan. Daarbij zijn nog leaderboards in de game te vinden waar je je beste tijd op kunt proberen te zetten, enzovoort. Daarmee is Dead Nation in zijn geheel een leuk compleet pakketje, dat vooral erg sterk in de gameplay is.

Toch kent de PlayStation Vita versie wat tekortkomingen en dat kan zo nu en dan wat frustrerend werken. Dead Nation is van origine al een donkere game, waardoor je echt goed moet kijken om te zien waar de zombies uithangen. Dat werkt helaas niet bevorderlijk op de PlayStation Vita, want soms zie je domweg geen moer. Je bent dus min of meer genoodzaakt om de game of ’s avonds of in een donkere ruimte te gaan spelen. Lekker in de tuin, nu met het lekkere weer, onder de parasol is een kansloze missie, want je ziet helemaal niets. Nu is dat een beetje te wijten aan het scherm van de PlayStation Vita, maar tijdens het porten had een wat lichter kleurenpalet niet misstaan.

Ook is er nog een ander euvel en dat is dat het net iets te klein is. Het topdown perspectief werkt voor de gameplay prima, maar eigenlijk staat de camera net ietsje te ver weg. Iets wat op de PlayStation 3 of 4 niet zoveel uitmaakt, maar op de handheld is alles een stuk kleiner en dus ook het personage waar je mee speelt. Dat kan in hectische situaties ervoor zorgen dat je het overzicht totaal kwijtraakt en onnodig het loodje legt. De camera iets dichter op de actie zetten was geen verkeerde keuze geweest, maar ook dat is niet aan de game toegevoegd.

Conclusie:

Dead Nation is op de PlayStation Vita net zoals op de PlayStaton 3 en 4 een prima game met degelijke en verfijnde gameplay. De game is nog net zo uitdagend als op de consoles, maar kent hierbij wel twee minpunten. Zo staat de camera te ver weg van de actie, wat deels komt door het kleine scherm van de handheld, en is de game domweg te donker voor de handheld, waardoor Dead Nation overdag in een verlichte omgeving of buiten spelen een kansloze missie is. Ook grafisch is de game niet uitzonderlijk mooi, maar hier krijgen we wel veel spelplezier en sterke gameplay voor terug, die gevuld zit met een stevige uitdaging.

Pluspunten

  • Verfijnde gameplay
  • Uitdagend
  • Ideaal voor even tussendoor
  • Cross-buy…

Minpunten

  • …dat niet helemaal Cross-buy is
  • Net iets te donker
  • Cameraperspectief iets te ver weg
  • Grafisch niet heel bijzonder