Column: Het rare PlayStation Plus upgrade systeem van Driveclub – Gisterenavond gaf Sony alle details vrij van de Driveclub PlayStation Plus Edition, een editie die aardig is uitgekleed ten opzichte van de volledige versie. Dat Sony voor een uitgeklede versie kiest van een game die gelijktijdig ook in de winkels ligt, is op zich niet heel gek. Het is los van de PlayStation Network games immers de eerste ‘Blu-ray’ game die direct bij de lancering voor PlayStation Plus beschikbaar is. Er zit echter wel één maar aan het verhaal en dat is het kromme upgradesysteem.

Betalen en geen toegang

Zodra Driveclub verschijnt, heb je drie keuzes. Of je kiest voor de Blu-ray versie die rond de zestig tot zeventig euro kost, of je kiest voor de digitale versie die tegen de zeventig kost (games zijn op het PSN immers veelal duurder) of je gaat voor de laatste optie. Deze laatste optie is enkel relevant als je PlayStation Plus abonnee bent. Hiermee krijg je speciale versie die in totaal 10 auto’s bevat en één locatie. Deze locatie is vervolgens weer goed voor 11 verschillende tracks. Dit voelt als een demo, maar de grote maar aan dit verhaal is dat je wel gewoon alle trophies kunt halen en dat je toegang hebt tot alle modi in de game.

Wat dat betreft geeft Sony ons prima keuzes, maar nu komt het. Je kunt namelijk upgraden van de PlayStation Plus editie naar de volledige digitale versie. Aangezien je via PlayStation Plus al een gedeelte van de game hebt en daar dus in feite door je lidmaatschap ook voor betaald hebt, krijg je korting op de volledige game via deze upgrade. Het upgraden kost je €49.99 en dat is op zich een normale prijs. Maar zodra je PlayStation Plus lidmaatschap stopt, zul je geen toegang meer tot de content hebben.

Daarmee impliceert Sony eigenlijk dat de rest van de game downloadbare content is. Als je bijvoorbeeld de Whistleblower DLC voor Outlast hebt gekocht gisteren en over een maand loopt je lidmaatschap af, dan is die Whistleblower DLC van jou. Maar Outlast niet, omdat je geen PlayStation Plus abonnee bent. Zwart wit gezien heb je nog steeds toegang tot de Whisleblower DLC, maar je kan er niets mee omdat je Outlast niet kunt spelen omdat je lidmaatschap is gestopt.

Met dat voorbeeld zal iedereen het met mij eens zijn dat het logisch is. Maar wat is het verschil dan met Driveclub? Wat is dan hetgeen wat voor zoveel discussie zorgt? Wel, een upgrade is wat anders dan DLC. Je koopt immers niet wat extra content met deze upgrade voor de game, nee je upgrade je basisversie naar de volledige versie. Je maakt de game er domweg compleet mee en als je dan je PlayStation Plus lidmaatschap stop zet, dan zou je eigenlijk de gehele game minus de PlayStation Plus editie tot je beschikking moeten hebben.

Lastige kwestie

Vanuit de standaardvoorwaarden die Sony hanteert bij PlayStation Plus is de manier waarop ze het aanpakken met Driveclub eigenlijk niet meer dan logisch. Maar waar normaal niemand hier wat over zegt, schreeuwt iedereen nu moord en brand. Ergens zeer goed begrijpelijk, want als je een paar euro aan DLC uitgeeft die je eenmaal doorspeelt, dan zal je dat minder erg vinden dan dat je €49.99 uitgeeft aan een upgrade die het basisgeheel compleet maakt.

Om dan toch de gehele game te kunnen spelen, is er nog de mogelijkheid om de Blu-ray versie te kopen, maar dat schiet bij iedereen op de PlayStation Blog (in de reacties) in het verkeerde keelgat – logisch ook. De persoon die deze informatie op de PlayStation Blog bekendmaakte, Chris Brown, gooide vervolgens nog wat olie op het vuur door te stellen dat de gekochte content (via upgrade) wel jouw eigendom is en dat het ook bewaard blijft, maar dat je er geen toegang toe hebt zolang je geen PlayStation Plus lidmaatschap hebt.

Nogmaals, dat is in het geval van kleine DLC uitbreidingen iets waar je niemand over hoort, maar hoewel het binnen de gewone voorwaarden van PlayStation Plus prima te beredeneren valt, zal de constructie zoals deze nu met Driveclub het geval is uitermate wrang doen aanvoelen. Een veelgehoorde reactie is na het bekendmaken van deze informatie dan ook wat voor zin het heeft om voor de PlayStation Plus editie te gaan?

Natuurlijk is het niet zo dat men massaal PlayStation Plus opzegt nadat men de speciale Driveclub editie heeft binnengehaald, maar het idee van dat je verplicht bent om lid te blijven om de game te kunnen spelen terwijl je €49.99 hebt betaald voor een upgrade is gevoelsmatig niet rechtvaardig. Het is wat dat betreft een uniek geval, want dit is nog niet eerder voorgekomen. In deze context tenminste en het is dan ook afwachten hoe dit verder gaat lopen.

Sony is coulant

Maar voordat we massaal mee gaan schreeuwen en Sony de grond in stampen… twee positieve punten. Sony luistert altijd zeer aandachtig naar wat de consumenten willen en zeggen, daar spelen ze vervolgens handig op in – iets wat ze de afgelopen jaren efficiënt hebben gedaan. Daarnaast heeft game director van Driveclub, Paul Rustchynsky, via Twitter aangegeven dat hij achter verduidelijking aan gaat. Hij voelt zich duidelijk aangesproken door de kritiek en wellicht dat er toch iets goeds uit voorkomt. Desalniettemin blijft het een kromme constructie en ik ben erg benieuwd hoe jullie er over nadenken. Laat het ons hieronder weten.