De PlayStation Vita is sinds februari 2012 op de markt en er zijn al een aantal grote titels voor verschenen. Denk aan Uncharted: Golden Abyss, Killzone: Mercenary, Assassin´s Creed III: Liberation en LittleBigPlanet. Toch is het aanbod van triple-A games die de handheld echt moeten doen verkopen wat karig al is er wel genoeg te spelen, zoals de vele indie-games.

Een bezoeker op het PlayStation Blog vroeg of we meer van de games gaan zien die we hierboven hebben genoemd en Don Mesa, die als werkzaamheden software planning en innovatie heeft bij Sony Amerika, gaf daar als antwoord op dat het qua economie niet werkt. Het gaat niet volgens het traditionele (economische) proces en dus moet Sony volgens hem nieuwe manieren verzinnen om de grote titels naar de handheld te krijgen.

Mesa haalde vervolgens Remote-play aan wat nu wel functioneert waardoor je met jouw PS Vita PS4 games kunt spelen. Dit is een andere manier om triple-A games naar de PlayStation Vita te brengen. PlayStation Now is volgens Mesa ook nog een goede manier en hiermee kun je weer PS3 games streamen naar de handheld.

“The economics simply don’t work with the traditional process. We have to do something different to get AAA games on Vita. We accomplished it to a certain degree by making PS4 games work on Vita via remote play. PS Now will be another way, streaming PS3 games on Vita. I can’t wait until PS Now is out on Vita – I hope you’ll try out the experience and let me know what you think.”

Tja, eigenlijk zegt Don Mesa dat er dus wel grote titels beschikbaar zijn voor de PS Vita, maar dan niet op een directe manier. Ik weet niet wat jullie van deze bovenstaande uitspraak vinden, maar persoonlijk vind ik het wat zwak. Investeer meer geld in de handheld en trek uitgevers aan de mouw en breng bijvoorbeeld een Grand Theft Auto exclusief naar de handheld. Dat zou een regelrechte systemseller zijn die de economische barrière die de PS Vita nu als belemmering ervaart kan doen doorbreken.