Het zat er al een beetje aan te komen, het grote verlies van Sony. Gisteren lieten we weten dat Kaz Hirai en andere executives mogelijk 50% van hun salaris inleveren om daarmee de financiën van het bedrijf te stimuleren.

Iets wat Sony wel kan gebruiken, want het verlies dat ze het afgelopen jaar hebben geleden is enorm te noemen. In totaal maakte het bedrijf 1,25 miljard dollar verlies en dat is het vierde jaar in vijf jaar tijd dat ze een verlies geleden hebben.

Een oorzaak is de kosten die zijn gemaakt rondom de PlayStation 4 lancering, maar dit zal zich op een gegeven moment terug gaan verdienen. Zo zullen de kosten om de console te produceren gaan afnemen in de komende tijd.

Daarnaast is er ook 61 miljoen dollar afgeschreven aan PC games van Sony Online Entertainment en dan zijn er nog de diverse andere takken binnen Sony die het lang niet allemaal even goed doen wat dus voor rode cijfers zorgt.

Maar er is ook goed nieuws te melden, want Sony wist het afgelopen kwartaal 3.7 miljoen units van de PlayStation 3, PlayStation 4 en PlayStation Vita te verkopen en dat is een kleine verbetering ten opzichte van de 3.4 miljoen verkochten units hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

In het gehele fiscale jaar 2014 wist Sony 14.6 miljoen units van de beschikbare platformen te verkopen. Een achteruitgang ten opzichte van het fiscale jaar 2013 waar Sony nog 16.5 miljoen units verkocht, maar dat is wellicht te wijten aan de tekorten van de PlayStation 4.

De PlayStation Vita verkopen ten opzichte van het vierde kwartaal van fiscaal jaar 2013 zijn ook wat afgenomen. Waar de handheld toen nog 1.3 miljoen exemplaren verkocht noteerde Sony voor het vierde kwartaal 2014 een totale verkoop van 700.000 units. De PSP doet het ook minder goed, want de totale handheld verkopen zijn van 7 miljoen teruggelopen naar 4.1 miljoen.

De software doet het daarentegen uitstekend, want dit is van 79 miljoen verkochte units gestegen naar 91 miljoen. Dus in dat opzicht doet de PlayStation tak het vrij goed en dat is natuurlijk goed nieuws.