De PlayStation 4 is een groot succes, maar de tegenhanger moeten we niet onderschatten. De Xbox One is op dit moment in 13 landen verkrijgbaar en doet het daar redelijk goed. Eens in de zoveel tijd komen er nieuwe cijfers naar buiten en daaruit valt op te maken dat Sony ruim op Microsoft voorligt, maar dat is niet zonder reden.

Chief marketing & strategy officer, Yusuf Mehdi, vertelde aan Forbes dat hier verschillende redenen voor zijn. Allereerst is het natuurlijk zo dat de PlayStation 4 in meer dan 40 landen verkrijgbaar is tegenover de 13 van de Xbox One.

“[Sony are] in many more markets right now than we are. They’re in 40+ markets, we’re in 13.”

Dat is niet de enige reden, want Mehdi claimt ook dat de Xbox 360 bezitter meer tevreden is met die console en dat zij nog geen reden zien om over te stappen naar de Xbox One. Opvallend is de uitspraak dat men meer tevreden is met de Xbox 360 dan men was met de PlayStation 3.

“People have been more satisfied with the Xbox 360 than the PS3, so in that respect people have less of a need to upgrade in the short term due to regular updates for the Xbox 360,”

Dan is er nog een derde reden en dat heeft te maken met de prijs. Microsoft hoort van veel fans dat ze de console willen, maar dat ze wachten totdat ze het kunnen opbrengen om de Xbox One te kopen. Met die uitspraak bevestigt Microsoft indirect dat de console voor velen te duur is. Maar om aan de geïnteresseerden tegemoet te komen brengt Microsoft de Xbox One straks ook zonder Kinect uit.

“That said, we’ve heard from a lot of our Xbox fans who say, ‘Hey look, I want an Xbox One, but at $499, I probably have to wait a little while before I can afford to get one.’

“I do think we’re going to get people now who move over, and then buy the Kinect later. So I do think the [price point] broadens the appeal and hopefully brings more people to Xbox One sooner.”

Het verschil in verkochte aantallen is ongetwijfeld te wijten aan de beschikbaarheid qua locaties waar de PS4 verkocht wordt waarbij Sony fors voorloopt. Maar om te stellen dat men meer tevreden zou zijn met de Xbox 360 en daarom minder snel zou overstappen ten opzichte van gamers die minder tevreden zijn met de PS3 en daarom overgestapt zijn naar de PS4, is in onze ogen een wat vreemde veronderstelling.

Ook vergeet Mehdi eventjes dat de Xbox One geen goede start had met het DRM verhaal waardoor veel mensen zijn afgehaakt. Desalniettemin een interessante kijk vanuit de grote concurrent van Sony.