Column: Volgens Fransz – Gaat de E3 alles goedmaken?


Column: Volgens Fransz – Gaat de E3 alles goedmaken? – Normaal gesproken behandel ik meestal één onderwerp in mijn columns, maar aangezien ik er nu twee heb ik die ik heel graag wil bespreken mag je deze week twee columns van mij verwachten! We beginnen dit keer met de E3 die inmiddels toch wel erg dichtbij begint te komen. Voor mij wordt dat hopelijk het moment waarop ik werkelijk heil ga zien in de huidige generatie consoles. Waarom? Laat het me even uitleggen.

Deze generatie is nog altijd niet wat het had moeten zijn

Nee, deze generatie is in mijn ogen nog altijd de meest teleurstellende generatie die ik in mijn leven heb meegemaakt. Niet eerder heb ik zo weinig zin gehad om naar de winkel te lopen en een PlayStation 4 te halen. Wat ik dus ook nog steeds niet heb gedaan. De launch games waren ook niet om over naar huis te schrijven. En dan zal ik maar verder niet uitwijden over een titel zoals Knack.

Nu inmiddels maanden later is het voor mij nog steeds geen feest. De enige games die ik graag zou willen spelen zijn inFAMOUS: Second Son en Watch_Dogs. Hoewel ik die laatste even heb geprobeerd bij een vriend van mij en nauwelijks onder de indruk was. Grafisch allesbehalve wat beloofd werd, een beetje een zielloze stad, het rijden werkt voor geen meter, maar het enige wat wel echt mijn aandacht trok was het hacken. Ik heb het idee dat de game daar ongeveer voor 99% op leunt en dat is aardig…

Aardig, dat zeker maar ik ga er geen console door kopen en het is al helemaal niet de Grand Theft Auto killer die de hype beloofde heb ik het idee. Daarnaast vind ik het ook schandalig dat na Far Cry 3 Ubisoft het weer flikt om de koper te misleiden door aanvankelijk betere graphics te tonen. Stel dat je een fotoboek op internet koopt en ineens blijken de foto’s een stuk minder mooi en scherp dan dat de webshop liet zien, dat zou vreemd zijn, niet? Maar goed ik dwaal af.

Het punt is dat ik de epischheid van de PlayStation 4 mis, die echte titels die laten zien wat deze generatie kan. Die je kwijlend naar je scherm laten staren en je ’s nachts doen laten wakker liggen. Daarom hoop ik dat de aankomende E3 dan eindelijk die games gaat tonen. Zoals bijvoorbeeld een Uncharted 4, waarvan Naughty Dog zegt dat de graphics je helemaal weg gaan blazen. Dat wil ik zien. Ik hoef geen Assassin’s Creed IV: Black Flag taferelen met koop deze versie nu, want op de nieuwe console bewegen de blaadjes realistischer als je er doorheen kruipt. Donder op man. Ik wil bombastische muziek, geweldige graphics en baanbrekende gameplay.

Het is wat kort, maar ik moet ergens even stoom afblazen om m’n frustratie te uiten en ik hoop enorm dat de E3 mij gaat overtuigen om naar de winkel te rennen en een PlayStation 4 te halen, want tot dusver is het niet veel soeps. Als laatste om aan te geven hoe ik er naar kijk; Asphalt 8 is op het moment baanbrekender op m’n Android telefoon… Dus kom op ontwikkelaartjes, steek die armen uit de mouwen!

 1.    1164 XP
  A Gamer's avatar

  Ik kan me wel vinden in deze column. Het ontbreekt de PS4 aan echte next-gen titels. Op een paar titels na zijn er geen games waarvoor je een PS4 móét hebben. Het aanbod is erg karig.

 2.    2785 XP
  jimke1's avatar

  Fransz gij zijt ne klager man ik heb de ps4 van vorig jaar en ik heb mij al heel goed vermaakt mij hoor je niet klagen .
  ok ik wacht ook op een uncharted 4 en een god of war maar de console is nog niet zo lang uit geef dit wat tijd . die top game s gaan er toch komen plus als je echt een mooie game wil spelen speeld dan zeker infamous die is echt mooi

 3. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  Dat wAtch dogs gedowngrade is weten we allemaal, moet je ook niet schikken als je de game koopt. Het aanbod is inderdaad karig, games als ff 13, dark souls en gt6 kwamen wel voor de ps3 en niet voor de ps4. Veel games worden uitgesteld. Zelf heb ik nog geen ps4 ( krijg er een als ik mn examens haal) maar ik kan me straks wel vermaken met alleen bf4 en straks fifa 15. Ondertussen wat demo’s spelen. Trouwens de cross platform games hoef je geen ps4 voor kopen. Het verschil tussen ac 4 of cod is klein op de ps3 en ps4. Alleen bf4 is echt beter op de next gen omdat die op de ps3 vaakt crasht.

 4. Anoniem -   
  145.129.98.xxx's avatar

  Klopt als een bus wat je zegt Fransz, helemaal met je eens.

  Buiten Infamous: second son is er geen enkele game die mijn mond deed openvallen van verbazing, er zijn degelijke games op ps4 maar die zijn op 1 hand te tellen.
  Mijn gevoel zegt dan ook dat Playstation 4 en Xbox One een jaar tevroeg zijn uitgekomen, iets wat tussen Sony & MS werd uitgevochten om als eerste hun console op de markt te gooien, en waar wij als klanten de duppe van zijn.
  En dan nog die indy games, man toch, dat begint stilletjes mijn strot uit te hangen, niet dat er geen pareltje bij zijn maar deze hadden evengoed op de PS3 kunnen uitgebracht worden.

  Ik kijk enorm uit wat de E3 ons gaat brengen, al leg ik mijn verwachting niet te hoog, buiten Uncharted 4 en wat nieuwe IP’s zit ik niet te wachten op CoD AW, Fifa15 of Assassins creed 5000 en een hoop Indy games,
  nee ik wil net als jij omver geblazen worden met mijn mond kwijlent gamen, maar dat heeft enkel de Last of Us kunne teweeg brengen EN dat was op PS3.

  Ik heb er goede hoop op op deze E3, maar ga niet mee met deze hype.

 5. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  Denk eigenlijk dat sony nog wel een jaar langer met de ps3 door wou, deze is ook een jaar jonger dan de xbox 360. Als je ziet wat ze uit de ps3 kunnen halen ( zie watch dogs, ac 4, bf3, tlou om wat te noemen) het verschil is best klein met de ps4 versie. Dan zouden we alleen wat langer op knack, infamous en kz moeten wachten, maar had je wel in 1 keer een goeie line op plus de ps4 zou krachtiget zijn geweest. Maar ze moeten wel mee met de xbox one anders liepen ze meteen een achterstand op.

 6. crew Redacteur -    211 XP
  Nibor's avatar

  @jimke1:

  Ik vind het wel meevallen, als je de tijdlijn naast die van de PlayStation 3 legt had je nu al veel meer baanbrekende games. Uncharted: Drake’s Fortune, LittleBigPLanet, Dead Space, Call of Duty 4: Modern Warfare, Assassin’s Creed 1. Stuk voor stuk games die de echte wow-factor hadden.

  Ik kan mij nog herrineren hoe bijzonder de eerste Assassin’s Creed was, hoe levendig die stad was, hoe mooi het eruit zag, hoe vloeiend de gameplay was. Dat soort games heb ik nu nog echt niet gezien hoor. En ik vind persoonlijk dat dit bij een nieuwe generatie hoort.

 7.    1737 XP
  derage88's avatar

  Klinkt als nog iemand die niet overweg kan met Watch_Dogs 😉 Laat staan overweg kunnen met een controller…

  Nogmaals, de game is niet gemaakt als concurrentie of vervanging voor GTA, en ja, hacken is waar de game op leunt, of je heb de afgelopen 2 jaar onder een rots geleefd om nu pas tot de conclusie te komen dat hacken de core van Watch_Dogs is, kom op zeg.

 8. crew Redacteur -    211 XP
  Nibor's avatar

  @derage88:

  Nou als je bedenkt dat Ubisoft eind vorig jaar zegt: ‘onze engine was in eerste instantie gebouwd voor een driving game’, vraag ik me toch echt af wie daar aan het hoofd heeft gestaan bij dat gedeelte. Het werkt gewoon stroef en houterig.

  Vervanging? Nee. Concurrentie? Ja. Het werd gepresenteerd als de ultieme next-gen open world ervaring. Is het dat naar mijn mening geworden? Nee, puur en alleen het hacken is echt vernieuwend. En met leunen op dat onderdeel bedoel ik dat het krampachtig andere tekortkomingen probeert goed te maken. Voor de rest is het rij hierheen, schiet die dood, volg die persoon. Niets baanbrekends, niets nieuws.

 9.    1737 XP
  derage88's avatar

  @Nibor: Persoonlijk vind ik de open-wereld van WD wel next-gen, in combinatie met de gameplay elementen die zij daarbij hebben gemaakt natuurlijk. Ik heb nog nooit zo vaak in een game gewoon rustig rondgelopen als in WD namelijk.

  Daarnaast vind ik dat het iedereen vreselijk loopt te overdrijven over het rijden in WD, ik vind het helemaal niet slecht. Persoonlijk vind ik het beter dan bv. GTA omdat auto’s zwaarder aanvoelen, in echt kiep je een auto ook niet zo omver en rij je ook niet met elke auto zo even offroad een heuvel op. Het is in WD nog niet realistisch maar wel beter. Ik kan mij uberhaupt niet herinneren dat ik Ubisoft ergens heb zien zeggen dat hun engine voornamelijk voor het rijden gebouwt is, ik heb vaker gehoord dat het om het stadsleven ging voor oa. de Profiler.

  En elke game komt neer op van A naar B missies/acties en repeat, ik ken vrijwel geen games die iets anders doen dan dat, in WD zijn er in die tussenweg veel maar dan ook echt veel andere dingen te doen, ik ben bijna nooit direct van A naar B gereden zonder iets anders tussendoor te doen, iets wat ik bv. in GTA wel deed.

 10.    724 XP
  J-NL-B's avatar

  Het is gewoon een kwestie van verwachting vs realiteit,
  – Wij ‘verwachten’ dat een trailer het er hetzelfde uitziet als de game zelf.
  – Wij ‘verwachten’ dat de eerste games op de PS4 er geweldig uitzien met schitterende grafics enz.

  Zolang games op diverse platformen (current / last gen) worden uitgegeven zal het verschil niet zo bijzonder zijn, ook krijgen ontwikkelaar steeds minder tijd om een game te ontwikkelen en willen ze (als er volgende delen moeten komen) ook nog niet al hun kruit verschieten.

  Sommige laten zich te veel beïnvloeden door de marketinguitingen van een ontwikkelaar/uitgever en zijn dan teleurgesteld als ze de game spelen. Misschien ligt het verwachtingspatroon te hoog bij deze mensen, of weten ze niet hoe marketing werkt.

  Heb je ooit wel eens een product gezien die op een reclame/ trailer/ foto / teaser lelijker is als het daadwerkelijke product? Ik niet hoor….

 11. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  De trailers zijn geljjk aan de olaatjes van hamburgers bij de macdonalds. . Het ziet er smakelijk uit maar uitejndelijk gerken je de prachtig van jouw hamburger niet in het plaatje

 12. crew Redacteur -    211 XP
  Nibor's avatar

  @derage88:

  Wat voor gameplay elementen bedoel je dan? Laat ik voorop stellen dat ik dit gewoon een interessante discussie vind, ik probeer niet vervelend te zijn of iets. Ik vond de gameplay elementen toch veelal vrij standaard.

  En wat betreft het rijden, half december was het geloof ik dat Ubisoft dit naar buiten bracht uit m’n hoofd. Verder ben ik het met je eens dat auto’s vaak gewicht missen in games. Alleen ik vind rijden in een open-world game echt essentieel en dan hoeft het niet per sé realistisch te zijn, maar wel lekker werken en daarvoor vind ik het dan weer veel te log en ongevoelig gemaakt.

  Klopt, het is ook niet dat ik het de game verwijt te doen wat andere games ook niet beter doen. Ik had alleen sterk gehoopt dat dit echt wat nieuws was geweest en het hacken is veelal een functie om je vijanden te slim af te zijn. Ik had gehoopt op originelere missies, waarbij je eens geen vuurwapen nodig hebt en achter deze of gene aan moet rennen.

 13. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  Jongens vandaag word er wss the witcher 3 gameplay geshowd, ben zo benieuwd

 14.    268 XP
  G-vrus's avatar

  Toen de ps3 uitkwam zagen de eerste games er ook iets beter uit dan de ps2, nu worden er diverse games uitgesteld om iedereen straks versteld te staan hoe goed ze zijn.

 15. Anoniem -   
  Naam…'s avatar

  Ze zouden beter indies houden op een speciaal indie console ! En next gen games AAA games op Next gen console en last gen ! Ik ben die indies zo beeu ! Echt waar

 16.    1737 XP
  derage88's avatar

  @Nibor: Ik doelde met afwijken meer op wat je tussen de missies door of op de route naar een missie allemaal tegenkomt, in GTA had ik vrijwel elke keer recht toe recht aan dat ik naar de objective ging, terwijl ik in WD constant afgeleid wordt door side-activities en andere bezigheden, daarnaast ook nog de multiplayer (alhoewel ik tijdens het uitspelen van de main story maar 1x gehacked ben door iemand die niet verder dan 4% kwam omdat ie met z’n motor tegen me aan reed en toen een volautomatische machinegeweer tegen z’n hoofd gedrukt kreeg).

  Verder vind ik het rijden prima, zoals ik al zei. Het enige wat een beetje belachelijke is dat je andere auto’s als een flipperkast heen en weer kunt beuken, dat had wel iets minder gemogen. Maar de besturing vind ik dik in orde, hangt ook heel erg af van de auto waar je in rijd.