Aan de slag met PlayStation TV – Vorig jaar op de Tokyo Game Show kondigde Sony PS Vita TV aan voor een release in Japan en inmiddels is dit kleine apparaatje daar nu verkrijgbaar. Vrij snel daarna vond dit ding ook zijn release in andere Aziatische landen, maar het bleef stil wat betreft het Westen. Wel liet Sony meerdere malen doorschemeren dat een Westerse release zeker enige potentie had en nu is het een feit. Of althans, de PS Vita TV komt naar onder andere Europa toe. Wij konden er op de E3 even mee aan de slag en dit gaat een ideaal extraatje worden, mark my words!

Compact design

De PlayStation TV, zoals het apparaatje in Europa zal heten, is een bijzonder klein ding dat qua omvang net iets kleiner is dan de gemiddelde portemonnee. Vanzelfsprekend is het van een simpel maar elegant design voorzien, waardoor het niet opvalt als deze voor of naast je TV staat. Wel zul je de PlayStation TV aan je televisie en het web moeten verbinden, wil je deze effectief kunnen gebruiken. Maar alle aansluitingen zitten aan de achterkant en het enige wat er op de zijkant gevonden kan worden is de ingang voor de gamecard van PlayStation Vita games. Aan de achterkant zitten enkel de noodzakelijke aansluitingen, zoals stroom, HDMI, internet en USB en dat is het.

Doordat het apparaatje zo klein is kun je het ook gemakkelijk meenemen naar je vrienden (voor als je dat wilt) en ook past het overal prima bij. Stel je hebt de PlayStation 4 op je slaapkamer staan, maar je wilt ook weleens op die grote TV in de woonkamer gamen of juist andersom, dan ben je straks niet meer genoodzaakt om de PlayStation 4 naar beneden te halen. Met wat kabels aansluiten heb je de PlayStation TV aan de gang en niemand die zich zal storen aan het aanzicht. Juist omdat het zo’n klein ding is. Maar het design is slechts een fractie van waar het eigenlijk om draait.

Multifunctioneel en breed inzetbaar

PlayStation TV is in feite domweg een doorgeefluik voor de PlayStation 4, maar tegelijkertijd is het ook een console. Als je een DualShock 3 controller hebt en PlayStation Vita games op gamecard (of download op memorycard) dan is het een kwestie van de PlayStation TV aansluiten op je TV en je kunt handheld games spelen. Naast dat je hiermee PlayStation Vita games op je TV kunt spelen is het tevens mogelijk om PSOne klassiekers en PSP games vanaf de memorycard af te spelen die je ook op een gemakkelijke wijze in de PlayStation TV kwijt kunt.

Wat PlayStation 4 games betreft, deze kun je op een PlayStation 4 op een andere locatie draaien en via je thuisnetwerk streamen naar een andere TV. Dit ging – tijdens onze speelsessie – uitermate vlot. Zonder enige problemen speelden we inFAMOUS: Second Son en dat op exact dezelfde manier als dat we het op de PlayStation 4 rechtstreeks zouden spelen. In dat opzicht is de PlayStation TV een mooi alternatief voor Remote-play als je primaire game TV in gebruik is, maar je niet op de PlayStation Vita wilt of kan gamen.

Nabije toekomst en beperking

Hetgeen we te zien kregen en geprobeerd hebben waren beschikbare games en features, maar wat in de nabije toekomst nog een mooie aanvulling op PlayStation TV gaat zijn is natuurlijk PlayStation Now. Hiermee kun je rechtstreeks games naar de PlayStation TV streamen zonder dat je hierbij gebonden bent aan additionele platformen. In ieder opzicht is PlayStation TV een ideale aanvulling in de PlayStation familie, maar er kleeft wel een nadeel aan. Dat nadeel is dat de resolutie maximaal 720p is wat betreft streamen. Dat is voor PlayStation Vita games en oudere titels die je tevens met het apparaatje kunt spelen geen probleem, maar bij PlayStation 4 games is dat wel goed te zien.

Zoals al aangegeven konden we inFAMOUS: Second Son spelen en waar je deze game normaal op 1080p speelt is dat via PlayStation TV 720p. Een resolutie verschil en dat is het zou je denken? Niet echt heel belangrijk dus… Wel, het was toch wel een behoorlijke stap terug qua grafische kwaliteit en dat is dan ietwat jammer. Maar gezien het feit dat het kleine ding behoorlijk wat klaar weet te spelen moeten we daar niet al te moeilijk over gaan doen. De mogelijkheden die het biedt en de efficiëntie die het kent maken het absoluut meer dan goed. En de prijs van €99,- is niet gek voor wat je er allemaal voor terugkrijgt en terug gaat krijgen. Wat dat betreft is PlayStation TV een uitermate handige extra die in verschillende toepassingen zeer handig kan zijn.