Gespeeld: LittleBigPlanet3 – LittleBigPlanet, de franchise die van de kleine Sackboy een ‘Big star’ heeft gemaakt. De verschillende games die in de afgelopen jaren op de PlayStation 3 en handhelds zijn verschenen hebben wel bewezen dat er nog steeds ruimte bestaat voor een dergelijk spelconcept als dat van de LittleBigPlanet games. Ieder deel dat tot dusver is verschenen zat boordevol content wat natuurlijk mede komt door de mogelijkheid om zelf levels te maken, te delen en te downloaden. Elke titel is zodoende een totaalpakket waar je dubbel en dwars je geld uithaalt en daarom is het fantastisch dat LittleBigPlanet 3 is aangekondigd voor de PlayStation 3 en 4.

Een grote verrassing en nieuwe gezichten

In de games-industrie zijn er haast geen geheimen meer, alles lekt hier of daar wel een keertje uit. De verrassing was daarom des te groter toen tijdens de persconferentie van Sony LittleBigPlanet3 aangekondigd werd, aangezien dit voor de verandering een keer niet uitgelekt was. Een aankondiging waar we (ik althans) niet op gerekend hadden, maar waar we natuurlijk wel heel blij van werden. Nog beter was daarna de aankondiging dat LittleBigPlanet 3 speelbaar was en dus gingen we op de eerste dag van de E3 gelijk naar de Sony booth om daar met Sackboy en zijn ‘nieuwe vrienden’ een paar levels door te klauteren.


Wie de persconferentie en deze aankondiging helemaal gevolgd heeft, weet dat Sackboy er vanaf nu niet meer ‘alleen’ voor staat. In dit derde deel kan je naast Sackboy tevens kiezen om met Swoop (een klein vogeltje), OddSock, (geen idee wat hij echt moet voorstellen) en Toggle (ziet eruit als een barbapapa) spelen. Dat is niet alleen leuk omdat je dan met meerdere personages speelt, het voegt ook echt nieuwe elementen en mogelijkheden toe aan de gameplay

Vliegen, zwaartekracht en elkaar helpen

Die nieuwe gameplay elementen zitten hem in de unieke eigenschappen van elk personage. Sackboy zelf heeft er nu ook zo’n nieuwe eigenschap bijgekregen in de vorm van de Pompenator hoewel dat meer een item is dan een nieuwe eigenschap. Het is eigenlijk een soort luchtpistool en indien je dat opgeladen hebt kan je bijvoorbeeld een bewegend plateau met stalen punten omhoog blazen zodat de andere personages hier onderdoor kunnen lopen. Swoop daarentegen kan vliegen en dat is verdomd handig wanneer de andere personages (zoals tijdens onze speelsessie uiteraard ook voorkwam) niet bij een hoger plateau kunnen komen vanwege het verschil. Dan kun je met swoop de anderen daar vliegend naartoe brengen om bijvoorbeeld een hendel over te halen, zodat de club hun weg kan vervolgen.


De unieke eigenschap die Oddsock heeft lijkt wel iets op die van Swoop, Oddsock kan namelijk ook makkelijker hoger gelegen plateaus bereiken door tussen twee muren in omhoog te springen. Dat is dus weer een andere manier om een level door te spelen. Tot slot hebben we nog Toggle wat mijn persoonlijke favoriet is geworden. Toggle kan klein en groot worden en van die eigenschap zul je ook regelmatig gebruik moeten maken. Sta je een keer op een soort springveer die je omhoog kan lanceren, dan druk je die eerst helemaal in als ‘zware Toggle’ waarna je omhoog gelanceerd wordt door je klein te maken. Zo kan je dus ook op hoger gelegen plateaus terecht komen of over een afgrond heen springen.

Coöp is geen must, maar is wel het meest vermakelijke

Juist door de nieuwe personages is het leuk om de game met mensen samen te spelen, al is het ook mogelijk om de singleplayer alleen te doorlopen, zo werd ons tijdens onze speelsessie verzekerd. We kunnen het ons echter niet voorstellen dat je LittleBigPlanet 3 alleen wilt gaan spelen, want juist door met andere mensen samen de levels te doorkruisen krijg je meer met de nieuwe gameplay elementen te maken. Wat we nog niet konden testen was de mogelijkheid om je eigen level te ontwerpen. Juist omdat Swoop, Oddsock en Toggle ieder een unieke eigenschap bezitten, zul je bij het ontwerpen van een level nu nog veel meer opties tot je beschikking krijgen dus het bouwen van levels kent nu nog meer potentie.

Voorlopige conclusie:

De speelsessie met LittleBigPlanet 3 is ons echt goed bevallen, met name vanwege de nieuwe personages waaruit je nu kan kiezen. Hun unieke eigenschappen leveren weer een flink aantal nieuwe gameplay mogelijkheden op waardoor je samen met het ontwerpen van je eigen levels deze game tot in het oneindige zult kunnen blijven spelen. Belangrijk daarbij is dat wanneer de game uitkomt je gelijk de beschikking krijgt over de ruim acht miljoen levels die gamers al gemaakt hebben met de voorgaande LittleBigPlanet games. Dat levert dus een hoeveelheid aan content op waar je u tegen zegt en samen met de visueel prachtig vormgegeven stijl maakt dat LittleBigPlanet 3 echt een titel is om naar uit te kijken!