Gespeeld: Evolve – Noem Godzilla of Jaws en het staat eigenlijk synoniem aan monsters. Ze worden vaak in films gebruikt, maar eigenlijk niet in heel veel games. Ja, of je bedoelt eindbazen natuurlijk. In Evolve draait het echter volledig om monsters en het jagen hierop. Turtle Rock Studios en 2K Games komen in oktober met deze 4 tegen 1 actiegame waar het draait om tactiek en teamplay. Op de E3 konden we al even op de Kraken jagen en dat als de Medic. We vertellen je graag onze indruk daarvan en hoe onze jacht op het monster ons afging.

De opzet

Normaal heb je tegenwoordig in first person of third person shooters weleens een segment waarin je met vrienden naar één gezamenlijk doel moet werken, ook wel coöp genoemd. Het is leuk, maar wat als je nu eens met 4 vrienden tegen 1 vriend kan spelen op een competitieve manier met verschillende rollen? Dat klinkt ons al erg interessant in de oren, maar hoe werkt het in de praktijk, vroegen we ons af. In Evolve is er één iemand het monster (speelt in third person), waar er nu inmiddels twee van bekend zijn: Goliath en Kraken. Welk monster je ook kiest, je zult solo moeten zien te overleven en de jagers van je af moeten zien te houden terwijl je evolueert.

Als je de rol van het monster op je neemt, moet je in het level (dat best groot is) zo snel mogelijk zien te evolueren en groeien. Dit doe je door stapsgewijs allerlei kleine wezens en vervolgens grotere wezens op te eten. Hiermee vul je een balk en uiteindelijk zul je evolueren. Hierdoor word je sterker en groter, en maak je een betere kans om de jagers te verslaan. De jagers moeten (in first person) weer voorkomen dat het monster evolueert en dus zo snel mogelijk jacht maken op het monster. Er valt geen tijd te verliezen en zodra de match begint, is de jacht meteen geopend. We kregen kort de kans om dit zelf eens mee te maken.

Als Lazarus in de weer

Eerst werden er rijen gemaakt op basis van de polsbandjes die we hadden gekregen na de presentatie van de game. Elk polsbandje stond voor de rol en klasse waarmee je zou gaan spelen. We kregen de rol als Medic toegewezen. Deze rol is vooral ondersteunend en vandaar dat je wat verder van de actie af bent, maar wel van groot belang kan zijn. Je moet er immers voor zorgen dat de andere jagers, zoals de Assault (richt schade aan) en Trapper (moet het monster vastzetten) op de been blijven. Dat bleek een zware klus te worden, want aan het begin leek er iemand de game niet te snappen en volledig een andere kant op te lopen.

Wij in de rol van Medic hadden er zin in, maar voordat we echt aan de slag gingen, keken we even onze ogen uit. Evolve is nu al een mooie game, maar vooral de stijl heeft iets en de jagers zien er bruut uit. Het bijzondere stijltje is erg tof en onze jager – genaamd Dorde Zivkovic ofwel Lazarus – is een regelrechte badass. De kale knakker heeft naast zijn stoere look ook een apparaat waar hij alleen een beroep op kan doen. De Lazarus Device, zoals het heet, stelt hem in staat gevallen kameraden overeind te helpen, maar deze geeft geen health. Hiervoor moet je de Healing Burst activeren, waarmee je jezelf en andere jagers om je heen wat health geeft.

Om je teamgenoten health te geven of om ze te reviven moet je dichtbij zijn en dat is meteen het lastige onderdeel. Het kan af en toe zeer pittig zijn omdat degene die het monster bestuurt ervoor kan kiezen om jou als eerste uit te schakelen. Dit kan een tactische keuze zijn, want als Medic kun je ervoor zorgen dat niemand doodgaat. Wordt de Medic uitgeschakeld, dan is het team van jagers veel zwakker. Als de Medic neergaat, hoeft het echter niet meteen einde verhaal te zijn. Dat was ook het geval bij onze korte speelsessie, want hierin liep Daisy met ons mee. Dit wezen spoort niet alleen het monster op voor de jagers, maar kan ook de bijna dode jagers weer op de been helpen.

Teamwork is essentieel

Naast de Lazarus Device en de Healing Burst beschikt Lazarus ook nog over een apparaat waarmee hij kortstondig onzichtbaar kan worden. Zo ontsnapten we een paar keer aan de Kraken en konden we net een jager helpen. Het wapen dat we bij ons droegen was helaas niet heel erg effectief. Tja, wat wil je met een niet al te sterk sluipschuttersgeweer tegen een metershoog en kwaad monster. Nee, de Medic is er om te helpen en om op een gepaste afstand het overzicht te behouden. Dat ging ons best prima af, maar de rest van het team had het beduidend moeilijker.

In onze korte hands-on kregen we een prima indruk van de Medic, maar de rest van het team faalde helaas en het blijkt dat teamwork essentieel is. We hadden zelf het monster een paar keer gevonden terwijl de rest van de jagers achter ons liepen. Vervolgens waren we constant hectisch bezig jagers te reviven en uiteindelijk mocht dit niet baten. Het monster was overduidelijk te sterk en het bleek wel dat je Evolve niet zo maar even doorhebt. Elk monster zal uiteindelijk ook zijn eigen kwaliteiten kennen, wat neerkomt op de acties die het kan uitvoeren. Zo zagen we hoe de Kraken ons bijvoorbeeld een paar keer wegblies;, zo hebben de monsters ook weer hun eigen mogelijkheden naast dat de jagers allen zo hun eigen wapens en gadgets hebben.

Voorlopige conclusie:

De gameplay voelde in de korte tijd dat we het konden spelen al netjes aan en het was al best vermakelijk, maar het gaat echt een game worden waarbij je goed moet communiceren en samenwerken. Dat ging deze keer niet geweldig, maar ook wel een beetje logisch zo op een beursvloer met allerlei vreemden. Onze interesse was voor dit potje monster jagen al gewekt door de opzet, maar we zijn nu alleen maar nog meer benieuwd naar de game. De opzet is al boeiend, maar we willen vooral andere classes en monsters proberen om te zien wat zij allemaal kunnen. Hopelijk krijgen we daarvoor binnenkort de kans, want we hebben nu alweer zin om op monsters te jagen.