Gespeeld: Minecraft (PS4 & PS Vita) – Minecraft werd eind vorig jaar uitgebracht op de PlayStation 3 en deze game zal deze zomer ook zijn weg vinden naar de PlayStation Vita en PlayStation 4. Heeft het iets nieuws te bieden? Nee, eigenlijk niet. Gaat het de moeite waard zijn voor spelers van de PlayStation 3 versie? Misschien. Wat kunnen we eigenlijk van de handheld en PS4 versie van Minecraft verwachten? Lees snel verder.

Over Minecraft kunnen we je een hoop vertellen, maar gezien het feit dat de nieuwe versies nauwelijks van de PlayStation 3 versie verschillen ga ik het per versie even hebben over wat specifiek in die versie zit. We beginnen met de PlayStation 4 versie en daarna komt de PlayStation Vita versie aan bod.

De PlayStation 4 versie

Er zijn in de PlayStation 4 versie eigenlijk twee belangrijke zaken anders ten opzichte van de PlayStation 3 versie. Het belangrijkste van deze twee is natuurlijk de mogelijkheid om nog grotere creaties neer te zetten en dat is te danken aan de spelwereld die aanzienlijk groter is. Hoeveel groter dit uiteindelijk gaat zijn, is nog niet helemaal zeker, maar men tracht dit te vergroten met 36 keer. Dit hebben we zelf niet kunnen ervaren op de E3, want we hadden enkel het tutorial level tot onze beschikking. Desalniettemin is het een mooi streven en dat klinkt de fans natuurlijk als muziek in de oren, want het geeft de mogelijkheid om immense creaties neer te zetten.

Wat we wel hebben kunnen ervaren is de visuele vooruitgang van de PS4 versie. Minecraft op de PlayStation 3 had best wel last van veel pop-up en dat had domweg met de draw-distance te maken. Dat is nu verleden tijd – in mindere mate althans – in deze nieuwe versie. Je kunt veel verder kijken, wat op zich ook wel prettig is voor het navigeren. Daarnaast ziet het er grafisch haarscherp uit. Natuurlijk behoudt de game de kenmerkende stijl, maar het is overduidelijk te zien dat de PlayStation 4 versie vele malen scherper is. De conclusie is wat dat betreft dan ook dat dit visueel de beste versie gaat zijn. Minecraft an sich is niet echt mooi, maar dat zit ‘m natuurlijk in de stijl. Die ‘lelijke’ stijl op z’n mooist is dan wel weer een genot, naar Minecraft begrippen althans.

De PlayStation Vita versie

Goed, over de PlayStation 4 versie hebben we niets negatiefs te melden en dat zit hem natuurlijk in dat de game identiek is aan eerdere uitgaves, maar dan wel een hogere draw-distance kent en haarscherp oogt. De PlayStation Vita versie heeft van dit alles niets meegekregen, want het oogt min of meer identiek aan de PlayStation 3 versie. Maar wat ons wel opviel was dat er wat framerate issues waren. Of dat nu ligt aan de vroege build of toch omdat het de handheld versie betreft, is ons niet helemaal duidelijk, maar zo nu en dan zakte het wat in.

Het was niet zo dat het dramatisch werd, maar heel erg soepel kunnen we het ook weer niet noemen. Aan de andere kant weet de handheld versie wel uitstekend gebruik te maken van de touchfeatures en dat komt het gebruikersgemak ten goede. Natuurlijk kun je ook met de gewone knoppen aan de slag dus het is meer een kwestie van wat jij prettig vindt. In dat opzicht lijkt ook de PlayStation Vita versie van Minecraft een meer dan uitstekende adaptie te worden, het enige hekelpunt is op dit moment nog de framerate.

Voorlopige conclusie:

Minecraft werd ooit eens uitgebracht op de PC en daar werd het een immens succes. Hetzelfde kan gezegd worden van de console versies en dat trekt zich nu door naar nog meer platformen. We hoeven niemand te vertellen dat Minecraft meer van hetzelfde gaat zijn, want in dat opzicht zijn alle uitgaves in de kern hetzelfde geweest. Dat is op de PlayStation 4 en PlayStation Vita dan ook niet anders. Minecraft lijkt op beide platformen een prima game te zijn, maar de framerate van de PS Vita versie mag nog wel even aangepakt worden. Los daarvan kun je straks een nog scherpere Minecraft verwachten en een portable Minecraft die beiden de meest up-to-date versie (met alle content) zijn. Prima toch!?