In actie gezien: Tales of Xillia 2 – In de Tales of… serie zijn door de jaren heen diverse delen uitgekomen en Bandai Namco blijft ons aan de lopende band zowat van nieuwe delen voorzien. Zo is één van de komende games Tales of Xillia 2 en deze game kregen we achter gesloten deuren op de E3 te zien. Tales of Xillia 2 gaat verder waar het eerste deel ophield, inclusief de nodige verbeteringen die het voor de fans weer zeer aangenaam gaat maken.

Het verhaal van Elle Marta

Tales of Xillia 2 speelt zich een jaar na de gebeurtenissen uit het eerste deel af en daar waar in het eerste deel Rieze Maxia en Elympios herenigd werden, speelt dit deel zich voornamelijk in het laatstgenoemde gedeelte af. Elle Marta krijgt met het ultieme doemscenario te maken waarbij haar vader voor haar ogen wordt doodgeschoten en ze moet vluchten. Zij heeft als doel om het land Canaan te bereiken, maar voordat ze ook maar iets in de buurt komt, ontstaan er problemen met de trein waarin ze zit. Deze trein wordt gekaapt en uiteindelijk crasht deze. Maar er is gelukkig een helpende hand van Ludger Kresnik die haar redt.

Hij heeft echter medische hulp nodig en dat krijgt hij ook en wel van de Spirius Corporation. Zij helpen hem, maar hierdoor komt hij bijgevolg in de schuld te staan bij dit bedrijf. Dit levert hem vervolgens weer een beperking op, want hij mag de stad niet uit voordat hij zijn schuld heeft afbetaald. In de tussentijd werkt zijn broer, Julius Kresnik, bij Spirius Corporation en je begrijpt dat dit allerlei onderlinge spanning oplevert. De Spirius Corporation is het machtigste bedrijf in Elympios en dat komt omdat zij alleenrecht op energie hebben en ze dit op een eigen manier kunnen gebruiken en daar geld aan kunnen verdienen.

Meer futuristisch en enorme speelduur

Daar waar Rieze Maxia nog een soort klassieke stijl kende en verouderd was, is Elympios door de beschikking over energie een veel meer moderne/futuristische stad. Dat levert direct al een verschil in algehele stijl en setting op, wat tevens meer en nieuwe mogelijkheden voor de gameplay geeft. Dat gezamenlijk met het verhaal zijn verschillende ingrediënten voor een goed vervolg op een al goede game, dus wat dat betreft hebben de fans echt iets om naar uit te kijken. Het verhaal lijkt daarin vooral een belangrijke rol te spelen, want het probeert weer echt meeslepend te zijn.

Hier is bovendien nog een fan service aan toegevoegd in aparte hoofdstukken, want zo zul je personages uit het vorige deel tegenkomen. De belangrijkste personages hebben allemaal hun eigen verhaal en deze kun je per persoon herbeleven. Op die manier wordt het verhaal van personen die in dit tweede deel geen belangrijke rol meer spelen alsnog netjes afgesloten. In totaal zullen dit zes verschillende verhalen zijn en die zijn per persoon goed voor in totaal meer dan twintig uur aan gameplay. Kan je nagaan hoe groot Tales of Xillia 2 dan zelf wel niet is, want deze sub-verhalen zijn slechts extra’s.

Daar blijft het overigens niet bij, want om de schuld terug te betalen aan Spirius Corporation moet Ludger geld zien te verdienen en dat kan hij doen door diverse quests (in de stad) te voltooien. Naast het volgen van het hoofdverhaal is er dus een hoop te doen wat randzaken betreft en daar komt ook de spanning tussen Ludger en Julius weer naar voren. Julius is een beetje het voorbeeld voor Ludger en hij wil zijn broer achterna. Hij faalde echter voor een intake test bij Spirius Corporation waardoor hij dus tegen zijn broer opkijkt die wel gewoon een baan bij dat bedrijf heeft.

De vernieuwingen en verbeteringen

Er valt in dit stadium al een hoop te zeggen over het verhaal en de bijbehorende zaken, en uiteraard keren de keuzemomenten ook weer terug. Echt veel invloed zullen deze niet op het verhaal hebben, maar het kan wel de richting van een cut-scène sturen. Allerlei logische en interessante aspecten, maar wat uiteindelijk van groot belang is, is hoe de gameplay tot uiting komt en wat hier nu eigenlijk mee te beleven valt. Daar zijn de nodige verbeteringen in toegepast en dat zien we gelijk terug in de gevechten.

Normaal gesproken kostte het veel tijd om wapens te wisselen in de menu’s en dat wordt nu voorkomen door de mogelijkheid te bieden om gelijk tussen de beschikbare wapens te wisselen. Ludger kan nu namelijk drie wapens bij zich dragen en er is geen beperking op wanneer hij wisselen kan. Deze toepassing in de gameplay zorgt voor een hoger tempo en dat komt het speelplezier uiteraard ten goede. Daarnaast is er de mogelijkheid om te transformeren voor korte duur, wat je de mogelijkheid geeft om zeer sterke evenals dodelijk aanvallen uit te voeren dankzij de Chromatus-vorm die je kan aannemen.

Deze optie moet je echter zeer goed timen, aangezien het zeer beperkt beschikbaar is. Dus met die optie moet je tactisch omgaan wil het echt enig effect bieden in de gevechten die je uitvecht. Ondanks deze paar nieuwe features ten opzichte van het eerste deel is het vooral zo dat de game wat versoepeld is qua speeltempo. Het werkt net even wat vlotter en sneller en dat is wel zo prettig. Toch is het in de kern meer van hetzelfde, maar dan in een nieuw jasje met een vervolg verhaal. Natuurlijk komen hier nieuwe personages aan bod en wederom kun je hun emotionele gesteldheid beïnvloeden op basis van de keuzes die je maakt.

Voorlopige conclusie:

Het is eigenlijk een bekend verhaal, Tales of Xillia was een prima game en het vervolg gaat daar dunnetjes overheen met een aantal verbeteringen. In de kern is de gameplay nog steeds zoals vanouds en moet de game het daarbij vooral hebben van het verhaal. Dat lijkt wel goed te zitten en de game geeft je tevens voldoende mogelijkheden om secundaire verhalen te volgen evenals side-quests aan te nemen. Dat staat garant voor een enorme speelduur en dat is wat je van een Tales of… game gewend bent. Tales of Xillia 2 is nergens echt baanbrekend, maar het gaat de fans in ieder geval weer voor een lange tijd bezighouden.