In actie gezien: Batman: Arkham Knight – Het in Londen gevestigde Rocksteady Studios leverde met Batman: Arkham Asylum en Batman: Arkham City twee goede titels af. De studio zorgde ervoor dat Batman de games kreeg die het verdiende, met respect voor de vleermuisman en de geschiedenis erachter. Volgend jaar zal het nieuwe deel, Batman: Arkham Knight, voor de PlayStation 4 gaan verschijnen en we kregen op de E3 de kans om de game voor het eerst in actie te zien. Er volgden een aantal ‘wows’ uit onze mond, want op veel vlakken zag het er al fantastisch uit en dit is wellicht een topper in wording.

Scarecrow niet de enige grote vijand

De grote vijand in Batman: Arkham Knight is Scarecrow, die de hele oostkust, waaronder dus ook Gotham, wil aanvallen met zijn angstgas. Als Batman zijnde moet je dit vanzelfsprekend zien te voorkomen, maar Scarecrow krijgt hulp van iemand die een grote hekel heeft aan het nachtdier. Dit is de Arkham Knight, welke qua uiterlijk iets weg heeft van Batman. Ook hij heeft puntige oren, maar niet zo erg als onze held, want daar kun je letterlijk iemand mee doodprikken. Verder is hij nog wat afwijkend omdat hij geen cape draagt, maar wat wel weer overeen komt, is het pantser dat hij draagt. Ook Batman draagt behoorlijke bescherming in deze game.

Deze bescherming zal hij hard nodig hebben, want de Arkham Knight heeft een leger tot zijn beschikking dat uiteenloopt van soldaten tot aan onbemande tanks en misschien wel meer. Hier is waar de Batmobile om de hoek komt, want deze is erg handig om af te rekenen met deze tanks. We zagen de Batmobile in actie tijdens de presentatie en hands-off demonstratie. Zo zagen we hoe Batman in een fabriek waar ze het angstgas maken een aantal wetenschappers moest bevrijden. Het was er bezaaid met onbemande tanks, maar daar wist Batman wel raad mee. Voordat hij echter binnen kon vallen, diende hij wel de omgeving te scannen en dit deed hij door de Batarang te gooien.

De Batmobile is baas

De trouwe gadget (batarang) kennen we natuurlijk, maar nu zagen we hoe Batman de omgeving ging onderzoeken om zo de wetenschappers te vinden. Na wat zoekwerk was het duidelijk en ging Batman aan de slag, maar voordat hij dit deed moest hij wel zijn Batmobile hebben. Door een afstandbediening te gebruiken, kun je de wagen naar je toe halen en soms onbemand tot de actie over laten gaan. Uiteindelijk zagen we hoe Batman met een mooie sprong zo de Batmobile in dook . Dit zag er al erg vloeiend uit en dat woord zal vaker terugkomen, dat kunnen we je nu al zeggen.

Als je in de Batmobile zit, heb je de beschikking over twee functies van de wagen. Zo heb je de normale modus die gebouwd is voor snelheid en het springen over bijvoorbeeld bruggen. Hierbij lanceer je als ware de wagen door de straalmotor aan te zetten. Dit zagen we zelf toen Batman over een gat heen moest springen die gemaakt was door de Arkham Knight. Met een keiharde knal ging de straalmotor aan en sprong deze zo over het gat. De eerste ‘wow’ was binnen, want dit zag er ontzettend wreed uit en daarbij lijkt het ons erg leuk om het straks zelf te ervaren.

Met de Batmobile kun je overigens ook doorgangen creëren, want veel objecten in Gotham zijn te vernietigen. Destructie is een belangrijk aspect van de game en zo kun je door veel voorwerpen heen rijden. Ook dit kwam voorbij en de brokstukken van bijvoorbeeld lage muren vlogen overal heen. Hogere muren zijn ook geen probleem, want de Batmobile heeft een soort klauw met een lier eraan. Deze schiet je af op een muur, daarna rij je naar achter en zo trek je de muur kapot en creëer je een doorgang. Erg handig dus en zo kan Batman de obstakels op zijn pad beperken door ze gewoonweg te verwijderen of slopen. Uiteindelijk betrad Batman in zijn wagen de fabriek waar een aantal van die onbemande tanks zich bevonden.

Battlemode

Het was duidelijk tijd voor die andere modus, welke Battlemode heet. Hier transformeert de wagen helemaal in een oorlogsmachine waardoor deze in staat is om vlot af te rekenen met de tanks. Op een actievolle wijze zagen we hoe de Batmobile een aantal tanks kapot schoot om vervolgens bij een aantal soldaten uit te komen. Deze zijn wat lastiger af te schieten en vandaar dat je er ook voor kunt kiezen om deze met de hand een toontje lager te laten zingen. Je kunt namelijk met een druk op de knop uit de Batmobile springen en meteen een rake klap of trap uit delen. Hier was wederom een vloeiende overgang te zien, maar tevens wat nieuwe mechanieken wat betreft het vechten.

Vechten oogt vloeiender en gebruik de omgeving

In de vorige delen was het vechten vooral gebaseerd op snel schakelen tussen de vijanden en een counter uitvoeren als er een signaal boven het hoofd van een vijand kwam. Dat is er nog steeds, maar je kunt nu ook de omgeving gebruiken. Zo kun je een vijand in een elektriciteitskast rammen of wat te denken van een lamp die je naar beneden kan laten vallen door de Batarang er tegenaan te gooien. Je zult deze objecten in de omgeving opmerken doordat er een blauwe gloed overheen zit. Zie je dit? Dan kan je er handig gebruik van maken.

Het vechten zag er een stuk vloeiender uit dan voorheen, want de animaties lijken een stap vooruit te hebben gemaakt. Naast dat je in en uit de Batmobile kan springen en het vechten vloeiender oogt heeft Batman ook wat nieuwe moves, zoals een uppercut waarmee je de wat simpelere vijand in één klap neerlegt. Er is tevens een nieuwe takedown die op een gave wijze wordt gepresenteerd. Je kon vroeger al vanuit het zweven met je cape takedowns uitvoeren door met je voeten op vijanden te landen, maar nu kan je ook op de grond in slowmotion brute takedowns uitvoeren.

De ‘Fear Takedown’ voer je uit als je dicht bij een vijand bent. Hiervoor lijkt het wel het beste als je ze stiekem benadert. Doe je dit dan kun je na de eerste klap in slowmotion naar de volgende vijand gaan door de rechter stick naar hem of haar toe te bewegen om daarna op vierkantje drukken (klap uitdelen). Het heeft een beetje een filmisch effect en dit was toch wel even het volgende ‘wow’ moment, want ook dit lijkt weer een toffe toevoeging te worden. Het is niet iets groots, maar een tof en klein accent op de gameplay en dat kan net dat beetje extra geven aan de ervaring in zijn geheel.

Voorlopige conclusie:

Batman: Arkham Knight lijkt op het vlak van gameplay niet wereldschokkende vernieuwingen te bevatten, want de basis is hetzelfde, maar toch oogde het een stuk vloeiender. Het vechten zag er beter uit met meer animaties en het gebruiken van de omgeving plus nog wat nieuwe moves kan ervoor zorgen dat dit fris aanvoelt. De Batmobile is gewoonweg wreed en lijkt een essentiële toevoeging te worden en dat maakt het voortbewegen in Gotham natuurlijk wat vlotter. Het zijn vooral wat nieuwe features, zoals de Batmobile en de nu al fraaie verbeteringen die ons vertrouwen geven. Er werd ons ook nog verteld dat het Gotham van nu 5 keer zo groot is dan in Arkham City. Nog maar eens een ‘wow’ om aan te geven hoe goed deze Batman game kan gaan worden.