Gespeeld: Kingdom Hearts HD 2.5 ReMIX – Kingdom Hearts is de op handen gedragen serie van Square Enix die inmiddels uit verschillende delen bestaat die op verschillende platformen zijn verschenen. Het wachten is nu echt op Kingdom Hearts 3, maar Square Enix neemt haar tijd. Echt vervelen hoeven we ons niet, want vorig jaar verscheen de compilatie Kingdom Hearts HD 1.5 ReMIX waarin we drie games aantroffen en het volgende is Kingdom Hearts HD 2.5 ReMIX. Wij speelden deze laatste op de E3 en werden geprikkeld om de PlayStation 2 zowat weer aan te sluiten.

Een totaalpakket

De franchise kende zijn oorsprong op de PlayStation 2, maar door de jaren heen zijn er ook delen op de PSP en Nintendo DS verschenen. Ook is er nog een deel in Japan verschenen dat we nooit hier in het westen hebben gezien dus het is voor de fans een verademing dat Square Enix de hele handel verdeeld over twee uitgaves en alsnog hier naartoe brengt. Daar waar Kingdom Hearts HD 1.5 ReMIX de games; Kingdom Hearts, Re:Chain of Memories en Kingdom Hearts 358/2 Days bevatte zal Kingdom Hearts HD 2.5 ReMIX de volgende games bevatten; Kingdom Hearts 2, Kingdom Hearts: Birth by Sleep en Kingdom Hearts Re:Coded.

Niet alles is overigens een game, want 358/2 Days en Re:Coded zijn beiden aan elkaar geknoopte cinematics die je het verhaal vertellen. Gezamenlijk heb je straks met beide uitgaves alles wat je maar van Kingdom Hearts kunt hebben en dat geeft je de uitstekende gelegenheid om helemaal klaar te geraken voor Kingdom Hearts 3. Ook is het voor nieuwkomers een uitgelezen kans om eens kennis met de franchise te maken, want als je ook maar iets met actie-RPG’s hebt dan moet je Kingdom Hearts gespeeld hebben. Dat dan ook nog eens tegen een niet al te hoge prijs is natuurlijk een prima deal.

Grafisch een stuk scherper

Op de E3 kregen we een stuk uit Kingdom Hearts 2 te spelen dus hoe het precies zit qua kwaliteit met de andere twee aanwezige ‘games’ is nog even afwachten. Maar afgaande op de kwaliteit van de niet oorspronkelijke PlayStation games in de 1.5 uitgave zal dat wel goed zitten. Square Enix neemt in ieder geval de tijd om het geheel te optimaliseren voor de PlayStation 3 en probeert je de beste ervaring te bieden. Zoals al aangegeven, we hoeven ons daarover dus niet al te veel zorgen te maken. Twee zaken zijn in ieder geval belangrijk bij een HD uitgave en dat is natuurlijk dat het visueel op orde is en dat de gameplay werkt.

Hetgeen we gespeeld hebben trok ons gelijk weer in de game, het speelde als vanouds en dus lekker soepel. De gameplay is wat dat betreft ongewijzigd en dat is natuurlijk een goede zaak. Daar kunnen we nu HD graphics aan toevoegen die het geheel afmaken. Eigenlijk hebben we er niet echt heel veel over te zeggen, want in de kern is de game identiek aan de PlayStation 2 uitgave wat gameplay betreft en grafisch is het mooier. De twee prominente aspecten die je minimaal verwacht van een HD uitgave. Komt dik in orde dus.

Voorlopige conclusie:

Kingdom Hearts HD 1.5 ReMIX HD was een prima uitgave en dat zal het ‘vervolg’ ook zijn. De game bevat voldoende content om je weer helemaal onder te dompelen in het Kingdom Hearts universum en dat inclusief content dat nooit in het westen is verschenen. Daarbij is de visuele kwaliteit behoorlijk opgeleukt met mooie HD graphics die het voor fans natuurlijk verplichte kost maken. Het is eigenlijk een beetje op safe spelen, zo’n HD uitgave als je weet dat het origineel sowieso toch al goed was. In dat opzicht hoeven we ons ook niet echt zorgen te maken over de kwaliteit van deze uitgave. In ieder geval heb ik er zin in, de sfeer, de gameplay en mooiere graphics… tja, allemaal dingen die het spelen van de uitgave de moeite waard lijken te maken.