Gespeeld: Surgeon Simulator – Het opereren van mensen is een bijzonder vak, want eigenlijk mag er nooit iets fout gaan. Als dat gebeurt, zeker bij kritieke operaties, dan kan de patiënt er forse klachten aan overhouden of erger nog: sterven op de operatietafel. Het blijft voor de chirurg altijd weer een uitdaging en het is een wonder dat de meesten dit goed voor elkaar krijgen. Zin om dat virtueel eens na te doen? Misschien niet direct, want is dit wel een geschikt concept is voor een game? Maar… als je er totaal onzinnige tools bij gooit, dan kan het opeens hilarisch worden. Surgeon Simulator is waar we het over gaan hebben.

Klunzige chirurg

De titel mag dan de term ‘sim’ bevatten, maar dat is allesbehalve accuraat. Nergens is de game namelijk een simulator van chirurgie. Integendeel, je speelt de game namelijk als een klunzige chirurg die de naam Nigel Burke draagt en er eigenlijk kan je er geen reet van. Dat is een eerste belangrijk gegeven en het tweede is dat je in de operatiekamer de beschikking over de meest absurde voorwerpen hebt om je operatie te doen slagen. Denk dan aan een boormachine, hamers en andere gereedschap dat totaal niet in een operatiekamer thuishoort.

Die twee elementen gaan samen op zich misschien nog wel, maar als dan blijkt dat de besturing allesbehalve soepel is, levert dat de meest idiote situaties op. Het ding in Surgeon Simulator is namelijk dat het vooral om de lol gaat. Dat ten eerste vanwege de voorwerpen die je kunt gebruiken en daarnaast vanwege de besturing die zo onhandig is dat al snel allerlei voorwerpen door de kamer heen vliegen en dat je patiënt langzaam aan het doodbloeden is. Want ja, uiteindelijk is het doel wel om een operatie tot een goed einde te brengen en reken maar dat dit lastig is.

Mijn eerste harttransplantatie

Ik hoop persoonlijk dat ik nooit een harttransplantatie hoef te ondergaan en als het dan ooit toch zover komt, dan is het bidden om een goede chirurg. Nigel Burke is echter gewoon nefast voor je lichaam, zo ondervonden we. Je bestuurt in de game zijn beide handen met de analoge sticks en om de vingers bepaalde acties te laten verrichten, gebruik je de andere knoppen op je controller. Net zoals in een game als Datura willen de handen echter nog weleens de raarste kanten opvliegen en dat maakt het des te lastiger. Voornamelijk omdat je je virtuele handen zo moet positioneren dat je een voorwerp met de palm van je hand kunt pakken.

Lukt dat niet, dan is de kans groot dat het voorwerp uit je handen valt. Dit ondervonden we ook tijdens onze virtuele harttransplantatie. Natuurlijk speel je dan mooi in op de lol van de game en het eerste beste apparaat dat wij geschikt achtte om de ribben te verwijderen om zo bij het hart te komen was een boormachine. Wel, die hadden we eventjes te pakken, maar stuiterde toen uit onze handen op de borst van de patiënt, om vervolgens over zijn gezicht heen te vliegen en achter de operatietafel te belanden. Dat was een verloren mogelijkheid, op naar de volgende.

Dit was een hamer en als je dan toch ribben moet verwijderen, dan kan je dit net zo goed met een hamer doen, nietwaar? Wel die viel in de organen onder de ribben (wat er pijnlijk uitzag), om vervolgens ook een weg naar de grond te vinden. Als je dan vervolgens ook nog een scalpel kwijtraakt tussen de darmen van de patiënt, dan is het einde zoek en jawel, de hoeveelheid bloed in het lichaam van de patiënt daalde snel totdat de we aanhoudende piep bleven horen. Patiënt dood en wij een merkwaardige ervaring verder.

De fun

Hetgeen zojuist omschreven is wat we tijdens onze speelsessie op de E3 meemaakten en dat smaakte naar meer. Niet zozeer omdat het opereren zo bijzonder is, maar meer omdat je de meest bizarre dingen hiervoor kunt gebruiken. Dat biedt gegarandeerd veel plezier, zeker als je met wat vrienden op de bank zit en Surgeon Simulator gaat spelen. En dan te bedenken dat we een nog relatief kalm level speelden. Onze patiënt lag immers op de operatietafel, maar er is meer. Zo zul je in de volledige game ook levels aantreffen waarbij je mensen moet opereren achterin een ambulance. Nou, dan weet je wel wat voor taferelen hieruit kunnen voortkomen.

Voorlopige conclusie:

Het is de fun die de belangrijkste rol krijgt in dit geheel en hoewel we nog niet veel gezien hebben van de PlayStation 4 versie, was het vooral erg vermakelijk. Het is origineel, het werkt niet – maar dan in positieve zin – en het tovert een continue grijns op je gezicht. Daarnaast is het audiovisueel best netjes voor een indie game, en met de variatie aan operaties en situaties gaat het qua afwisseling wel goed zitten. De vraag is alleen wel hoelang dit leuk blijft. In de eerste instantie zul je het concept erg waarderen en veel lol hieraan hebben, maar het is even afwachten of je dit langdurig kan blijven spelen. In ieder geval belooft Surgeon Simulator een vermakelijke en bijzondere titel te worden.