Gespeeld: Defense Grid 2 – Defense Grid 2 begon als een Kickstarter project, maar is mede door de betrokkenheid van uitgever 505 Games momenteel in ontwikkeling als een ‘volwaardige indie-game’. Het is een vervolg op het al in 2008 verschenen Defense Grid: The Awakening en dat is een Xbox Live Arcade game die destijds tevens verscheen voor Windows PC en voor het MAC OS systeem. Ditmaal zal Defense Grid echter ook naar de PlayStation 4 komen, reden genoeg om tijdens de afgelopen E3 een bezoek te brengen aan de booth van 505 Games voor een eerste kennismaking met Defense Grid 2.

Tower defense gameplay voor twee spelers

Onze eerste kennismaking met Defense Grid 2 betrof een hands-on en samen met iemand van het ontwikkelteam konden we de game even spelen. Defense Grid 2 is (voor wie het eerste deel niet gespeeld heeft) een strategische top-down action shooter die tower-defense gameplay bevat. Aangezien je de actie vanuit het top-down perspectief bekijkt, kijk je als het ware dus van bovenaf op het speelveld neer. Het speelveld is elke keer gelegen op een planeet, waarbij het je doel is om eventueel samen met een teammaat de planeet te verdedigen tegen verschillende hordes aan aliens.

Defense Grid 2 biedt spelers de mogelijkheid om het – zoals wij ook deden – gezamenlijk in een offline coöp op te nemen tegen deze aliens. De game zal echter ook een online coöp bevatten waarin je het met of tegen iemand anders op kan nemen. Het is daarnaast ook mogelijk om de levels helemaal alleen door te spelen, al is dat niet waar de kracht van de game ligt. Samenspelen levert het meeste plezier op en bovendien kan je op die manier de zaken ook tactischer aanpakken door bijvoorbeeld vooraf te bespreken wie wat voor torens gaat kopen.

Torens met verschillende eigenschappen

Je torens upgraden om de aliens het liefst zo ver mogelijk je hoofdkwartier vandaan te houden en ze zo vroeg mogelijk uit te schakelen, dat is dus waar het in Defense Grid 2 om draait. Het speelveld is opgedeeld in een aantal vierkante vlakken waar je verschillende torens op kan plaatsen. Voordat de actie in een level losbarst is het noodzaak om op strategische plaatsen deze torens neer te zetten. Je torens upgraden doe je weer door punten uit te geven die je verdient met het kapot knallen van aliens.

Naast het upgraden van de torens kan je met de verdiende punten tevens andere torens kopen. Een keuze die op sommige momenten voor hoofdbrekens kan zorgen. Upgrade je een toren die nog krachtigere raketten kan afschieten of koop je juist een toren die in een straal om zich heen de aliens doet vertragen? Kies je voor de laatste, dan heb je minder vuurkracht, maar wel meer tijd. Keuzes genoeg dus. Tijdens het spelen was onze favoriet trouwens een toren die elders een platform omhoog liet komen waar wij weer meer torens met offensieve eigenschappen op konden plaatsen. Je hebt dus behoorlijk wat keuzemogelijkheden en variatie in het aantal torens wat je kan gebruiken.

Voorlopige conclusie:

We moeten toegeven dat we ons eigenlijk best vermaakt hebben met Defense Grid 2. Dat is mede te danken aan de gameplay die erg toegankelijk is en – door de keuze voor wat voor soort toren je in gaat zetten – zelfs redelijk diepgaand te noemen is. Wil je het meeste plezier uit de game halen, dan raden we je alvast aan om Defense Grid 2 straks met een vriend op de bank of online met iemand anders te spelen. Het leuke daaraan is dat je met elkaar daardoor vooraf tactische afspraken kan maken wat betreft het upgraden en het kopen van nieuwe torens. Ben je fan van tower defense games die je een leuke uitdaging kunnen bieden? Dan zou je aan Defense Grid 2 best wel eens plezier kunnen gaan beleven.