Special: De games die we ook nog zagen en speelden op de E3 – Deel 1 – Een paar weken terug waren we met een klein redactieclubje afgereisd naar de E3 in Los Angeles om daar alle nieuwe games te bekijken. We hebben een hoop games gezien en gespeeld en daarvan heb je inmiddels een hoop previews kunnen lezen evenals video-previews kunnen bekijken. Veel games hebben apart zo hun aandacht gekregen, maar we zijn nog niet klaar. In dit artikel en eentje die later nog volgt een aantal mini-previews van verschillende games die we ook nog op de E3 zagen of speelden.

Source – PS4/PSN – Lennard

In de indie-scene is er een enorme variatie aan games te vinden. Diverse ontwikkelaars trekken een eigen plan en komen met originele en unieke concepten. Source is zo’n game, want als je het voor het eerst ziet heb je geen idee waar het nu over gaat. Dat was aanvankelijk de situatie die wij hadden tijdens het spelen van Source op de E3, maar er is meer aan de hand dan het oog doet vermoeden en dat is het bieden van een compleet nieuwe en unieke ervaring. Source kent namelijk een enorme wereld en in deze wereld staat energie centraal. Je zult spelen met een wezen dat is afgeleid van een vuurvlieg waarbij het zaak is om virtueel energie te bestuiven, iets wat diverse insecten ook doen.

De voornaamste doelstelling is jezelf upgraden door energiebronnen te zoeken en de energie te absorberen. De wereld zit vol met clues en aanwijzingen die je zoektocht ten goede komen. Het absorberen van de energie is overigens belangrijk, want dit brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee, zoals de optie om nieuwe gebieden te ontdekken en te onderzoeken, vijanden van je af te slaan met nieuwe aanvallen en meer. Dit alles zit verpakt in een visueel aantrekkelijk geheel dat een bepaalde magie weet uit te stralen wat de mysterieuze vibe ten goede komt. De E3 demo was niet al te lang dus we hebben slechts een fractie gezien, maar wat we zagen zag er erg interessant uit. Bovendien speelde het lekker weg, ook wel zo prettig.

Murasaki Baby – PS Vita – Roel

Murasaki Baby van Ovosonico is een aparte game die je alleen maar bestuurt met de touch features van de PS Vita. Je trekt het hoofdpersonage Baby letterlijk aan de hand mee door een wereld vol gevaar. Ze heeft altijd een ballon bij zich wat haar health moet voorstellen. Raakt ze die kwijt of gebeurt er wat mee dan is het avontuur afgelopen. We speelden zelf een korte demo en hierin konden we Baby door een drietal levels leiden. Op het pad van Baby ontstonden er wat angstige situaties, zoals een paar enge monsters of donkere gangen. Als speler moesten we hierbij de juiste oplossing zien te vinden. Een oplossing kan bijvoorbeeld het verplaatsten van een gloeilamp naar een grot zijn, zodat het daar licht wordt met als gevolg dat Baby verder durft te lopen.

De gloeilamp is één van de objecten die je mee moet slepen en naar de goede plek moet brengen, maar je hanteert niet alleen het touchscreen. Het touchpad op de achterkant wordt ook gebruikt en dat is om de achtergrond van een level te wijzigen. Dit is namelijk ook een belangrijk onderdeel om verder te komen. Zo kun je een monster laten schrikken die een brug blokkeert door iets te tonen op de achtergrond waar hij van schrikt. Zo zijn er volop manieren om Baby te helpen. Het was leuk om te spelen, maar de besturing werkte af en toe nog niet heel fijn, want het was soms niet erg responsief. De game maakte verder visueel een prima indruk en het bevat een hele geinige, donkere en toch koddige stijl die ons aan Tim Burton deed denken.

Big Fest – PS Vita – Lennard

Big Fest is een game die totaal onder de radar voorbij is gevlogen en ook op die positie zal blijven al zouden we er geen aandacht aan besteden. Dat is zonde, want het is in potentie best een leuke game. In Big Fest ga je namelijk op de PlayStation Vita aan de slag als een festival manager en dat betekent dat jij een groot festival in goede banen moet leiden. Dat is althans uiteindelijk het geval, want je moet natuurlijk klein beginnen. Hier komen diverse zaken bij kijken, zo zul je een line-up voor je festival moeten regelen, mensen de ruimte geven, mensen laten overnachten en meer.

Het gaat in Big Fest behoorlijk diep en dat zien we terug in de brede variatie aan opties. Je moet zoals al aangegeven diverse voorzieningen plaatsen, maar ook zul je rekening moeten houden met het plezier van de bezoekers. In dat opzicht ben je continu alles aan het managen en het doet wat dat betreft een beetje denken aan Rollercoaster Tycoon. Jij bent degene die de basis voor een festival legt en je moet dit gaandeweg zien uit te bouwen tot een enorm evenement, welke je uiteraard ook dan in goede banen moet blijven leiden. De game laat zich op de handheld prima via de touch functionaliteit besturen en dit is in potentie een game die zeer verslavend kan werken.

Helldivers – PS3/PS4/PS Vita – Tarek

Helldivers is een top-down shooter waar je het meeste plezier uithaalt wanneer je de game in coöp met iemand samenspeelt. Dan ondervonden wij althans toen we de game samen met iemand van het ontwikkelteam speelden. De actie in Helldivers speelt zich af op een aantal planeten waarbij je met verschillende aliens het gevecht aan gaat. Helldivers is een best wel pittige game en je zult het in je eentje dan ook moeilijk redden. Je moet elkaar tijdens het spelen echt helpen, elkaar goed dekking geven en indien mogelijk gebruik maken van één van je killstreaks om zo tegenstand te bieden tegen de vele aliens die jou leven willen beëindigen.

Door de L1 knop te gebruiken kan je zo’n killstreak inroepen. Zo bombardeerden wij de vijandige aliens met een raketaanval vanuit de lucht en konden wij een brandende vuurcirkel om ons heen laten ontstaan, zodat ze niet dichterbij konden komen. Daarnaast kan je in Helldivers je eigen klasse en perks kiezen om mee te spelen. Zo is het niet onverstandig om als perk de auto-injector te kiezen, deze perk brengt je binnen tien seconden nadat je down bent gegaan weer op de been. Helldivers kan weleens een hele interessante game worden, al is het alleen maar omdat de game gebruik maakt van de Cross-play feature. Dat betekent dus dat gamers die de PS3, PS4 of PS Vita versie bezitten het online tegen elkaar op kunnen nemen!

Freedom Wars – PS Vita – Roel

Als je tegenwoordig een brave burger bent, dan heb je jouw eigen vrijheid in de hand, maar in Freedom Wars zul je dat echter moeten verdienen. Het verhaal speelt zich in de toekomst in een post-apocalyptische setting af waarbij mensen in grote steden dicht op elkaar wonen en geen vrijheid kennen. Als burger word je constant in de gaten gehouden en als je je niet aan de regels weet te houden, dan mag je een aantal jaren beperkte vrijheid erbij optellen. De steden in de game voeren onderling een strijd en proberen burgers te ontvoeren met wat ogenschijnlijk monsters zijn. Het verhaal van Freedom Wars kan door deze opzet best interessant worden.

De game bevat een typische Japanse stijl door de uitstraling en hoe personages er uitzien, maar ook een beetje door de gameplay. Freedom Wars kun je zien als een actie titel met RPG elementen waarbij je jouw skills kunt upgraden. In de korte demo die we konden spelen was het doel om een drietal burgers te redden die gevangen zaten in een aantal monsters en door deze monsters te verslaan konden we de burgers redden. Je zult in de game alles te voet moeten doen, maar door het gebruik van een lier kun je jezelf vlot verplaatsen. Je schiet hem af met de rechter schouderknop en trekt jezelf naar het object toe of bevestig hem aan een vijand waardoor je een hoge sprong maakt en van dichtbij klappen uit kunt delen met bijvoorbeeld een zwaard.

Naast een zwaard kun je nog andere wapens hanteren, zoals pistolen of het zwaardere geschut. Hoewel de combinatie tussen de lier en het zwaard af en toe wat log aanvoelde speelde het in het algemene zin wel prima. Je kunt namelijk makkelijk schakelen tussen het slaan met het zwaard en de vuurwapens. Op die manier kun je van dichtbij en veraf aanvallen. De actie was verder bovenal erg vermakelijk alleen vragen we ons wel af hoe open de wereld zal zijn. We hopen niet dat we alleen maar straat in en uit aan het lopen zijn, maar wellicht was dit bewust voor de demo gedaan. De game zal trouwens coöp ondersteunen voor vier spelers en een online competitieve modus voor acht. Freedom Wars kan weleens een grote titel worden voor de PS Vita.

Morgen mag je het tweede deel verwachten waarin we nog meer games bespreken die we ook op de E3 zagen en/of speelden.