Column: Welke games ga jij dit jaar nog kopen? – We zitten inmiddels alweer zes weken na de E3 en het volgende grote evenement dient zich alweer aan. Dan hebben we het natuurlijk over de Gamescom, die zoals de laatste jaren ook dit keer weer in Keulen wordt gehouden. Daar zullen wij van de redactie uiteraard weer bij aanwezig zijn om het laatste nieuws voor jullie op te snuiven en dit vervolgens natuurlijk met jullie te delen. De Gamescom, die in de derde week van augustus van start gaat, is echter niet de reden dat ik deze column wilde gaan schrijven. Dat is namelijk de stortvloed aan games die in de komende periode nog gaan verschijnen. Ik (en de andere redactieleden met mij) zijn benieuwd welke games jullie allemaal dit najaar van plan zijn om te gaan halen. Een vraag die nog nooit zo lastig te beantwoorden lijkt als dit jaar.

Eerst een stukje actualiteit

Het is natuurlijk leuk om het over het spelen van de nieuwste games te hebben, maar persoonlijk moet mij toch even iets van het hart. We zitten nu ruim een week na de vliegramp in Oekraïne waarbij vele Nederlanders omkwamen en ik trek mij zoiets toch erg aan. Het is natuurlijk verschrikkelijk wat er gebeurd is, evenals de vele doden die momenteel in Israël en Palestina te betreuren zijn. Los van gewapende mensen zijn er ontzettend veel gewone burgers en ook vooral kinderen om het leven gekomen. Mensen die dachten nog een heel leven voor zich te hebben en die om verscheidene redenen zonder pardon uit het leven zijn gerukt.

Als ik zoiets hoor, heb ik het er persoonlijk soms moeilijk mee om ‘gewoon’ over games te blijven praten en van ‘gewone’ dingen zoals games te kunnen genieten. Iets wat heel relatief is bij al het leed waar veel andere mensen op de wereld nu mee te kampen hebben. Daarnaast brengt zo’n vliegramp in Oekraïne alles in één keer heel dichtbij, want ik denk dan “wat als ik, of als familie of vrienden van mij nu aan boord van dat toestel hadden gezeten”? Ik vind het dan ook niet meer dan gepast om namens mijzelf en de gehele redactie van PSX-Sense op deze plek ons medeleven aan de nabestaanden uit te spreken en hen te condoleren met het vreselijk verlies dat ze te verwerken hebben.

De knop die toch om moet

Het kost mij, zeg ik eerlijk, moeite om de juiste woorden te vinden om wat te schrijven in deze column, maar toch probeer ik er iets van te maken. De knop moet, hoe wrang het ook klinkt, toch om. Het leven gaat door en dat geldt tevens voor alle ontwikkelingen die er in game-industrie plaatsvinden. Laten we het dus maar weer over games proberen te hebben, want zoals ik al aangaf, staat ons nog een hoop moois te wachten dit najaar. Een titel die we voor dit najaar kunnen wegstrepen is Battlefield: Hardline, maar er blijft natuurlijk nog genoeg over. Ikzelf hou het in deze column bij de games die ik persoonlijk dit najaar graag wil gaan spelen.

Het geüpgrade meesterwerk…

Als eerst is daar voor mij The Last of Us: Remasterd, het meesterwerk van Naughty Dog dat ik vorig jaar al eens heb uitgespeeld op mijn PlayStation 3. Nu die bijna op de PlayStation 4 verschijnt, moet en zal ik die opnieuw gaan spelen. Ik ben wat dat betreft echt benieuwd hoe het spel zich in ware next-gen glorie aan mij zal weten te presenteren. Daarna komt voor mij een uitbreiding, namelijk Intercept. Ik moet eerlijk toegeven dat ik Killzone: Shadow Fall nooit meer speel. Ik heb de singleplayer wel uitgespeeld, maar de multiplayer kon mij niet heel lang boeien. Deze uitbreiding, waar je online in coöp met elkaar speelt, wel. Ik heb hem al even kunnen spelen op de E3 en dat smaakte naar meer, zeker nadat Roel er in zijn artikel erg positief over was. Ik ben persoonlijk overtuigd en zal deze uitbreiding dan ook als stand-alone (ik heb Killzone: Shadow Fall zelf niet) aanschaffen.

Dan staat alweer de Gamescom voor de deur, en kan ik als ‘privé-gamer’ even niks spelen – dat komt dan eind augustus wel weer. Dan is het natuurlijk alweer bijna september en dat betekent dat ik volop met Destiny aan de slag zal gaan – meer met het online coöp gedeelte dan met de competitieve multiplayer trouwens. Inmiddels zitten we alweer in september en dan gaat het hard hè. Eind september verschijnt FIFA 15 en ook die moet toch weer in mijn collectie komen. Al is het maar om een potje tegen vrienden te spelen als ze langskomen. Ik zal me weer voornamelijk op de ‘seizoenen-modus’ storten, waarin ik weer ga proberen om promotie af te dwingen naar het hoogste niveau. Rond deze tijd zal ook de nieuwe PES uitkomen en ja, ook die ben ik van plan om te gaan halen. Dat komt omdat ik PES 15 al op de E3 heb kunnen spelen en mij dat dermate goed bevallen is dat ik deze footie zeker een kans wil geven.

Oktober en november

In oktober is de eerste game die ik misschien wil halen The Evil Within. Ik ben vroeger altijd een groot fan van horror games geweest en dan met name van de eerste Resident Evil games. Alle horror-games die de afgelopen jaren verschenen, verdienden wat mij betreft het predikaat ‘horror’ helemaal niet, behalve Outlast. Die game was op veel momenten echt spannend en deed mij meermaals flink schrikken. Dat hoop ik tevens weer te krijgen wanneer ik The Evil Within speel, al is deze titel voor mij nog geen zekerheid. Eind oktober is er dan voor mij maar één game die ertoe doet en dat is Assassin’s Creed: Unity. Ik heb alle Assassin’s Creed delen uitgespeeld, maar bij elk deel ben ik tot nu toe niet tevreden geweest over het verloop van het verhaal en de verschillende (zij)missies die je voor je kiezen kreeg. Het verhaal vind ik elke keer minder interessant en het einde is telkens onnodig gecompliceerd gemaakt. Toch ga ik telkens weer overstag na het zien van beelden van het nieuwste deel en wil ik hem dan toch weer graag spelen.

Ik ben – en dat zal ik zeker niet ontkennen – nog steeds een ontzettend grote fan van de Call of Duty reeks. Dat betekent niet dat ik er niet met een neutrale blik naar kan kijken. Ik vind de multiplayer van de laatste, Call of Duty: Ghosts, bijvoorbeeld nou niet bepaald sterk, eigenlijk best wel slecht zelfs. Van het aankomende Call of Duty: Advanced Warfare vind ik de setting zelf heel tof, maar ik hoop persoonlijk niet dat er weer een veelvoud aan killstreaks of perks in gestopt worden. Mocht dat wel zo zijn, dan hoop ik dat er een optie in komt die spelers de vrijheid geeft om potjes volgens ‘hun eigen regels’ samen te stellen. Dus dat je vooraf bijvoorbeeld kan instellen dat er maar een gelimiteerd aantal killstreaks of perks mogen worden gebruikt, of helemaal niet. Dat ik Call of Duty: Advanced Warfare in huis ga halen, weet ik wel zeker. Al is het maar omdat veel vrienden van mij dit ook zullen doen en ik wil toch ook graag samen met hen online spelen.

LittleBigPlanet 3

Voor deze game heb ik zelfs een apart kopje over. Iedereen die mijn preview gelezen heeft, weet dat ik erg genoten heb van het spelen van deze game op de E3. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de voorgaande delen niet echt veel gespeeld heb en vooraf had ik eigenlijk geen bepaalde verwachting van dit derde deel. Dat kan natuurlijk ook moeilijk, aangezien er voor de E3 nog niks over bekend over was. Tijdens Sony’s persconferentie werd LittleBigPlanet 3 ineens aangekondigd en daar was ik, zeker na mijn eigen speelsessie, erg blij mee. De nieuwe characters zorgen voor diepgang in de gameplay en grafisch ziet de game er schitterend uit. Wel moet ik er vooraf bij zeggen dat ik wellicht weinig tijd zal stoppen in het maken van eigen levels. Dat is nooit zo mijn ding geweest en daar heb ik met al die andere games die gespeeld moeten worden gewoon te weinig tijd voor.

Tot slot

Bij wijze van afsluiting wil ik meegeven dat het weliswaar belangrijk is om aan je medemens te denken en soms stil te staan bij het leed waar andere mensen mee te maken krijgen. We moeten daarnaast echter niet vergeten te genieten van het leven, want dat blijft doorgaan. Evenals de games die blijven komen en in deze column heb ik beschreven wat mijn favoriete games voor dit najaar zijn. Daarnaast ben ik tevens benieuwd naar welke games jullie nog allemaal op je lijstje voor dit jaar hebben staan. Laat dit vooral weten in de reacties hieronder en zet er ook kort een reden bij waarom je nou juist uitkijkt naar één bepaalde of meerdere games. Voor nu bedank ik iedereen die deze column heeft gelezen en wens ik iedereen alvast een mooi ‘gamend-najaar’ toe.