Review: The Last of Us: Remastered – Wat zijn de verschillen met de PS3 versie?


Review: The Last of Us: Remastered – Wat zijn de verschillen met de PS3 versie? – The Last of Us was op de PlayStation 3 een fenomenale game die alles uit de console trok en daarmee een fantastische ervaring bracht. Het was natuurlijk een kwestie van tijd alvorens The Last of Us voor de PlayStation 4 aangekondigd zou duren. Hoewel het uiteindelijk best lang duurde kwam daar het verlossende woord dat Naughty Dog de game aan het poorten was naar de PlayStation 4. Nu de release aanstaande is, is het tijd om te gaan kijken naar wat de verschillen zijn en of een aanschaf het waard is.

Grafisch nog mooier

The Last of Us haalde alles uit de PlayStation 3 en daardoor was het grafisch een fantastisch mooie game. Eén van de mooiste games van de vorige generatie consoles als je het ons vraagt, maar als je dan de Remastered editie speelt merk je een grafische vooruitgang die dusdanig goed is dat het lijkt alsof de game nooit op de PlayStation 3 is verschenen. Naughty Dog weet The Last of Us: Remastered zoveel details mee te geven dat het zich prima mag scharen onder de grafische toppers van dit moment. Eén van de toevoegingen die daarbij een rol heeft gespeeld is de framerate die nu stabiel op 60 frames per seconde draait.

De game geeft je de optie om de framerate te locken op 30 fps en als je daar tussen schakelt zul je overduidelijk het verschil merken tussen 30 en 60. Op 60 frames per seconde draait de game nog soepeler en speelt het dus net wat lekkerder. Overigens haal je qua scherpte dan weer het beste resultaat als je de game op 30 frames per seconde speelt, want dan zijn textures weer een tikkeltje scherper. Maar je moet daarvoor wel de zeer soepele 60 frames per seconde inruilen dus het is maar wat je het meest prettige vindt. De grafische verschillen qua details zijn overigens vrij minimaal dus in dat opzicht is 60 frames per seconde sowieso een aanrader.

Hetzelfde, maar wel compleet

Een mooie bijkomstigheid van deze uitgave is dat Naughty Dog gelijk alle tot dusver verschenen downloadbare content op de disc heeft geplaatst. Dus naast het gewone avontuur kun je ook nog het aparte avontuur van Ellie beleven dankzij de aanwezigheid van de Left Behind content. Daarnaast bevat de game ook nog de ‘Grounded’ moeilijkheidsgraad en natuurlijk de twee uitbreidingen die voor de multiplayer zijn verschenen. Daarmee haal je met The Last of Us: Remastered gelijk de meest complete editie in huis en dat tegen een op zich nette prijs.

Voor nieuwkomers is de prijs netjes, maar voor spelers die de PlayStation 3 versie al hebben gekocht krijgen geen upgrade mogelijkheid en dat is een beetje jammer. Een upgrade van pakweg 20 euro had niet misstaan, want je dient nu €44.99 te betalen ongeacht je nieuwkomer bent of wil upgraden. De game zelf inclusief de downloadbare content zijn qua ervaring en speelplezier overigens wel elke euro waard, want de visuele upgrades maken het tot een visueel fantastische ervaring en de gameplay is onveranderd en dus nog steeds ijzersterk. Het is en blijft in z’n totaliteit een weergaloos stukje software dat je zal doen genieten van begin tot het einde.

Conclusie:

The Last of Us: Remastered is de meest complete uitgave die visueel waar mogelijk een heel stuk mooier is. Daarnaast zijn toevoegingen als de DLC en fotomodus een leuke extra die het des te interessanter maken om de game voor de PlayStation 4 te halen. Als je het origineel op de PlayStation 3 niet gespeeld hebt, dan moet je deze editie gewoon halen. Heb je de game al op de PS3, dan is het weinig nieuws onder de zon. Behalve natuurlijk de toevoeging van alle DLC en dat je de meest optimale ervaring zal hebben door de grafische upgrade. Het is jammer dat een upgrade (PS3 naar PS4) mogelijkheid ontbreekt, want dat had niet misstaan. Ook hadden de bekende bugs en glitches wel aangepakt mogen worden. Desalniettemin is The Last of Us: Remastered nog steeds een ijzersterke game die je bij voorkeur op de PlayStation 4 speelt voor de beste beleving.

Boxshot The Last of Us

The Last of Us

Releasedatum:
14-06-2013
Genre:
(Survival) Horror
Uitgever:
Sony Computer Entertainment
Ontwikkelaar:

51 reacties

  1.    4756 XP
    tyger1's avatar

    Waarom 2 X het zelfde verhaal spelen , wie staat daar voor open ? .
    Zelfs jullie revieuw lijkt op een verkooptruk , begrijp noch niet dat zo een topper op ps3 moet gehypt worden .
    Iedereen weet dat het een topgame is en dat het nog mooier en vloeiender is op ps4 .
    Maar toch geef je kritiek op de bugs die niet gefix zijn , en je haalt terecht aan 44.99 is een koopje voor deze game op ps4 , ik wacht wel met kopen v een game tot in September .

    Aan de revieuwer dit is een ps4 game en de cover mag ook een ps4 versie worden .
    Jullie blijven ps3 en cover ps3 plaatsen , toch eens veranderen AUB .

  2.    908 XP
    CrazyFunkyStyle's avatar

    Vandaag het spel mogen ophalen.. Vanavond lekker spelen. Ben benieuwd met verschillen tegen over de PS3.

  3. Anoniem -   
    83.82.41..xxx's avatar

    @tyger1: Heb jy nog nooit een spel 2x uitgespeeld of vaker?, wel balen dat je 2x volle pond moet betalen zonder uitzondering. Verkooptruk valt wel mee zo gelezen te hebben, het is een ps exclusive dus logisch dat die altyd een beetje de hemel ingeprezen word. Op xbox site zou halo wel als gods geschenk beschouwd worden terwyl dat spel niks voorsteld maarjah het is niet voor niks een xbox site net als dit een ps only site is.

  4.    3443 XP
    jimke1's avatar

    deze ga ik me morgen zeker halen heb de game drie keer uitgespeeld op de ps3
    dit ga ik nog eens doen op de ps4

  5. crew Management -    2076 XP
    Rastapopulos's avatar

    @83.82.41..xxx: Het is niet omdat het een exclusive is dat ik hem de hemel in prijs, maar meer omdat de game fantastisch goed is hè 🙂 Was op de PS3 al zo en nu ook op de PS4.

  6. Anoniem -   
    86.87.122..xxx's avatar

    Ik ben echt heel erg benieuwd naar deze game, heb hem ge pre orderd dus ik zal hem vast eerdaags binnen krijgen.
    En dan voor de platina gaan 🙂

  7.    503 XP
    Aeristalo's avatar

    Niet de mogelijkheid hebben om te upgraden is toch echt een nekbreker, als je al eerder 60 euro voor het spel heb neergelegd.

  8. Anoniem -   
    94.118.7.xxx's avatar

    Wil deze game halen als ik terug ben van vakantie, heb hem nooit gespeeld.

  9. Anoniem -   
    145.129.34.xxx's avatar

    @tyger1: man toch, wordt is volwassen.
    Deze review is dan ook voor die het spel nog of nog niet gespeeld hebben, zoals ik.
    Ik had al wel een voorgevoel dat hij zo kort voor de release van ps4 ook op die console zou verschijnen.
    Jammer dat jij deze awesome game op je ps3 speelde, maar om daarom de reviewer aan te vallen is klein kindjes gedrag.
    Bannen deze kloothommel met een erwten brain. Looser

  10. Anoniem -   
    83.82.41..xxx's avatar

    @Rastapopulos: Tuurlyk maar ps only sites horen minder streng te zyn, weet niet of van deze site was maar resistance 1 had geen goede grafix maar je kan moeilyk ps exclusive afkraken dus word het ” ps2 spel op steroiden “. Net als die truk met cod van ” once in a lifetime ultimate achtbaanrit ” terwyl jullie bedoelen same old shit 4 uur campaign. My punt was gewoon dat jullie moeilyk ps exclusives kunnen afkraken ( en zo hoord het ). Spel als knack zou by gemiddelde ps site review een hoger cyfer krygen als niet ps only sites reviews. Net als xbox spelers die automatisch halo het beste spel ever vinden.

  11. Anoniem -   
    95.131.110..xxx's avatar

    @145.129.34.xxx: Iets met pot verwijt de ketel dingetje?

    OT: Een schitterende game.. Ik twijfel enorm om hem toch te kopen voor de PS4 ondanks dat ik hem al uitgespeeld hebt op de PS3.
    Ben eigenlijk ook wel een beetje jaloers op de mensen die de game nu pas voor het eerst gaan spelen en die intense momenten gaan beleven.
    De game heeft echt een aantal momenten dat je gewoon zo meeleeft met de personages… dat gevoel ga ik nooit meer zo intens beleven wetende wat er komen gaat… ja jaloers.. maar wens degene die hem nu voor het eerst gaan spelen/ervaren heel veel plezier… want 45 euro voor zo’n game.. is echt een koopje!

  12. Anoniem -   
    178.85.166.xxx's avatar

    Ik hoop 40€ bij MM.

  13. crew Management -    2076 XP
    Rastapopulos's avatar

    @83.82.41..xxx: Ben ik niet helemaal met je eens, een PS site hoeft helemaal niet minder streng op een exclusive te zijn. Misschien moeten die juist kritischer zijn omdat het een exclusive betreft.

  14.    4756 XP
    tyger1's avatar

    @145.129.34.xxx: Vlieg123 of Engelborghs deze reactie had ik verwacht maar log je in voor je lef hebt om mij aan te vallen .
    Gasten zijn ……. dus laat me gerust want jullie zijn troep , log je in dan weet ik wie je bent …….. Rippers

  15.    724 XP
    J-NL-B's avatar

    Heb hem niet op de PS3 gespeeld omdat ik vol voor de PS4 ging, dus de extra DLC is natuurlijk mooi meegenomen.

    Morgen ligt hij op de mat dus ben erg benieuwd naar de game. De game wordt overigens zo geprezen dat mijn verwachtingen erg hoog zijn, hopelijk maakt de game deze waar!

  16.    4756 XP
    tyger1's avatar

    @95.131.110..xxx: 100% gelijk , de spanning is er helemaal uit , maarja de aanvallers proberen mij maar te trollen.

  17. Anoniem -   
    83.82.41..xxx's avatar

    @Rastapopulos: Dat betwyfel ik een ps fan wil toch geen slecht ps/sony nieuws, kan je ook artikelen maken over hoe slecht de psvita het doet en dat sony der ook geen hoop meer in ziet. Als ps site kan je beter positief denken over ps vita anders heeft het geen zin om hier te komen. Hoe zat dat met Sony die zei NOOIT betalen voor online? ff artikal maken over wat voor leugenaars er daar by sony zitten. Dat soort info haal ik wel van de xbox site. GT7 hoord ook beter cyfer hier als nieuwe forza op andere sites ( gemiddelde ). Je moet wel waarheid posten maar je moet het dan toch anders brengen.

  18.    411 XP
    Seeitoldya's avatar

    Voor €5 uit de grabbelbak!
    Ik koop geen cross-gen games meer!
    Ik hou mijn geld in mijn zak. Ik heb veel games op de ps4 en er is er geen een de moeite !
    Ik word te oud om te gamen denk ik? En als je al 25jaar + gamed dan wordt je te kritisch.

  19. Anoniem -   
    83.81.241..xxx's avatar

    En waar is het cijfer?

    “The Last of Us was op de PlayStation 3 een fenomenale game die alles uit de console trok”

    Dat is het nog steeds.

    “The Last of Us haalde alles uit de PlayStation 3 en daardoor was het grafisch een fantastisch mooie game.”

    Dat haalt het nog steeds en dat is het nog steeds.

    “Overigens haal je qua scherpte dan weer het beste resultaat als je de game op 30 frames per seconde speelt, want dan zijn textures weer een tikkeltje scherper.”

    Dat klopt niet helemaal. Het zijn alleen de schaduwen die een tikkeltje scherper zijn op sommige momenten. Je moet wel gek zijn om daar 30 frames voor in te willen leveren.

  20. Anoniem -   
    83.81.241..xxx's avatar

    @tyger1: Wat is een “revieuw”?

    Verder heb ik het verhaal op de PS3 al 3x gespeeld en zal ik dat op de PS4 nog minstens 2x doen? Heb je daar een probleem mee? Voor velen is dit de beste game ooit, dus wat is er raar aan dat mensen de game nogmaals spelen op bijvoorbeeld een hogere difficulty?

  21. Anoniem -   
    62.140.132.xxx's avatar

    Morgen €42 bij mediamarkt netjes!!!

  22.    164 XP
    Waspoeder's avatar

    @Seeitoldya: of je wordt oud

  23.    308 XP
    Outlawz's avatar

    Ik ga deze sowieso halen morgen ik heb hem 1 x uitgespeeld op ps3 en de dlc half. Nu ga ik hem gewoon opnieuw spelen fock it kommertijd haha plus het is gruwelijk game!

  24.    1625 XP
    Redrum83's avatar

    @tyger1:

    jij laat je ook echt altijd opnaaien door anderen.. en vooral anoniem of ip comments..
    en ben het niet met je een over deze review. Vindt hem juist eerlijk en helder geschreven, zie er geen verkoop praatje in, juist niet!

    OT: zelf nog nooit gespeeld 🙂 maar binnen 2 dagen de ps4 bundel in moi bezit, en dan DS2 na 430 uur loslaten en voorwaarts gaan 🙂

    Perfecte afsluiting van mijn Ps3 tijdperk! Heb er van genoten haha

  25. Anoniem -   
    24.132.148.xxx's avatar

    @83.81.241..xxx: das britse spelling. Zoals het hoort

  26.    1625 XP
    Redrum83's avatar

    @Seeitoldya:
    hahaha ken het gevoel aardig 🙂

    ik game dan denk ik nu ongeveer 24 jaar.. en koop zelf eigenlijk alleen nog games die me echt boeien en minimaal 60 uur in kan zitten zonder een moment te vervelen. Dit was alleen een game die ik gewoon qua verhaal en game style wou proberen. . Misschien het oude RE gevoel opwekken 🙂

    En zelf een perfecte overbrugging tot 19 augustus voor El Diablo 3 hehe…

    En je wordt nooit te oud om te gamen! Kind in je gaat nooit kaassie, Alleen heb je soms wel eens van die domper jaren:) Dat er eigenlijk maar 1 game in heel dat jaar de moeite was ha…

    Stay strong 🙂

  27.    4756 XP
    tyger1's avatar

    @24.132.148.xxx: dacht ik ook , maar nu ga ik zonder de u review plaatsen , in het Nederlands zou het : beoordeling van TLOU moeten zijn .

  28.    4756 XP
    tyger1's avatar

    @Seeitoldya: 25 jaar en nu al te oud ? in mijn tijd kwamen de consoles maar op de markt als ik 18 jaar was en 27 augustus dit jaar ga ik 45 jaar worden en ik moet nog alle dagen mijn portie kunnen gamen .
    En zolang de gezondheid het toelaat ga ik door !!!
    Op deze site zijn er zelfs oudere leden met deze jeugdige hobby .
    1x gamer altijd gamer , het is een ziekte 😉 maar een leuke 🙂

  29. crew Management -    2076 XP
    Rastapopulos's avatar

    @83.81.241..xxx: Geen enkele game die al op PS3 is verschenen geven wij hier op PSX-Sense opnieuw een cijfer. Net zoals dat we geen cijfer aan DLC geven.

  30. Anoniem -   
    54.75.236..xxx's avatar

    Ik heb zojuist een mailtje van yourgamezone ontvangen dat het spel is opgestuurd. Ik kijk zeker ook uit naar de multiplayer

  31. Anoniem -   
    82.73.243..xxx's avatar

    Haal de game wel als die goedkoper is game zit nog iets te goed in me geheugen kwa verhaal

  32.    411 XP
    Seeitoldya's avatar

    @tyger1: ik word dit jaar 35, maar ik merk dat het gamen steeds minder kan bekoren! Tja ik weet ook niet wwar t aan ligt?
    Misschien wordt het tijd voor kinderen?! ;-))

  33. Anoniem -   
    145.129.34.xxx's avatar

    @tyger1: hou toch ouwe smoel er komt nooit iet zinigs uit. Btw its mario super mario here .

  34. Anoniem -   
    62.194.115.xxx's avatar

    @tyger1: jij klinkt als een yopper ! Grtzz yosniper 🙂

  35. Anoniem -   
    82.217.91..xxx's avatar

    @Redrum83:

    je bedoelt de DS3 loslaten en weer verder gaan op de DS4 😉

    PS-1 DS1, Ps2 DS2, Ps3 DS3, Ps4 Ds4, 😉

  36. Anoniem -   
    62.194.115.xxx's avatar

    @Seeitoldya: ook jij klinkt als een yopper 🙂 grtzz

  37. Anoniem -   
    82.73.243..xxx's avatar

    Wat zijn we weer aardig voor elkaar DRAGONBLADEX here

  38. Anoniem -   
    84.195.255..xxx's avatar

    Ik heb hem al van gisteren maar de probleem is ik kan die code die ik erbij heb gekregen niet valideren wtf ! Ik dacht dat dat voor de dlc was maar die was er al sowieso op :s dus voor wat dient die code dan ! Is het omdat ik het te vroeg heb en op de psn store een andere datum staat zou ik het dan kunnen gebruiken !

  39. Anoniem -   
    83.82.41..xxx's avatar

    @145.129.34.xxx: ik heb alle 120 sterren bro, wat nu ?

  40.    545 XP
    Senor el Tigre's avatar

    @82.217.91..xxx: nee, hij bedoelt Dark Souls 2;) of dacht je dat hij maar 430 uur heeft gegamed op zn PS3 smh…..

  41. Anoniem -   
    81.165.249.xxx's avatar

    @145.129.34.xxx: Als je niet meer durft onder je nicknm te reageren , wie heeft dan een eerlijk smoel .
    Het mijne is oud maar ik mag nog overal komen , terwijl jij een wtf leugenaar bent of het is nu al oud van de weed .
    Hou je muil maar want de waarheid komt er niet uit wtf .
    🙂 verder noch een mooie vakantie . $$$
    Sorry voor het niet inloggen , ik ben tyger169 .

  42.    4756 XP
    tyger1's avatar

    @81.165.249.xxx: @62.194.115.xxx: 1ste was ik .
    2de persoon nu in het verstaanbaar Ned aub ?

  43.    3140 XP
    moes's avatar

    bof ik ff dat ik die game heb gespaard en niet heb gespeeld…..

    ik ga hem sowieso halen.

  44. Anoniem -   
    62.194.115.xxx's avatar

    @tyger1: yoppers zijn leden van YOP die eigenlijk prettig gestoord zijn en allemaal gamen als hobby hebben. Met een gemiddeld leeftijd van 35 en een flinke dosis humor spelen zij veelal ps3 en ps4 games samen !

    Vandaar mijn replay met; je klinkt als een “yopper”.

  45.    4756 XP
    tyger1's avatar

    @62.194.115.xxx: Dat klopt dan bij mij 🙂

  46. Anoniem -   
    84.241.209..xxx's avatar

    Kam je deze coop spelen?

  47. Anoniem -   
    194.151.6.xxx's avatar

    Wat zegt Google?

  48. Anoniem -   
    62.194.115.xxx's avatar

    @tyger1: nou dan weet je waar je moet zijn heh 🙂 see ya online !

    PSN: yosniper

  49. Anoniem -   
    217.122.180..xxx's avatar

    Ik heb een Pre-Order bonus over
    Dit is de Code:
    DC24-T4N7-6HD6
    Wie het eerst komt, wie het eerst maalt

  50. Anoniem -   
    82.156.55..xxx's avatar

    Dank voor de code!

  51. Anoniem -   
    82.168.95.xxx's avatar

    Raar om een grafische upgrade “de meest optimale ervaring” te noemen.
    Ik noem dit geldklopperij conclusie is dus eigenlijk niets nieuws onder de zon en laten liggen.

The Last of Us is maar liefst 17 miljoen keer verkocht
The Last of Us Remastered update breidt PS4 Pro support uit met meer mogelijkheden
Joël uit The Last of Us doet een bezoekje aan Tsjernobyl
Deze The Last of Us fanfilm moet je absoluut zien