Review: The Last of Us: Remastered – Wat zijn de verschillen met de PS3 versie? – The Last of Us was op de PlayStation 3 een fenomenale game die alles uit de console trok en daarmee een fantastische ervaring bracht. Het was natuurlijk een kwestie van tijd alvorens The Last of Us voor de PlayStation 4 aangekondigd zou duren. Hoewel het uiteindelijk best lang duurde kwam daar het verlossende woord dat Naughty Dog de game aan het poorten was naar de PlayStation 4. Nu de release aanstaande is, is het tijd om te gaan kijken naar wat de verschillen zijn en of een aanschaf het waard is.

Grafisch nog mooier

The Last of Us haalde alles uit de PlayStation 3 en daardoor was het grafisch een fantastisch mooie game. Eén van de mooiste games van de vorige generatie consoles als je het ons vraagt, maar als je dan de Remastered editie speelt merk je een grafische vooruitgang die dusdanig goed is dat het lijkt alsof de game nooit op de PlayStation 3 is verschenen. Naughty Dog weet The Last of Us: Remastered zoveel details mee te geven dat het zich prima mag scharen onder de grafische toppers van dit moment. Eén van de toevoegingen die daarbij een rol heeft gespeeld is de framerate die nu stabiel op 60 frames per seconde draait.

De game geeft je de optie om de framerate te locken op 30 fps en als je daar tussen schakelt zul je overduidelijk het verschil merken tussen 30 en 60. Op 60 frames per seconde draait de game nog soepeler en speelt het dus net wat lekkerder. Overigens haal je qua scherpte dan weer het beste resultaat als je de game op 30 frames per seconde speelt, want dan zijn textures weer een tikkeltje scherper. Maar je moet daarvoor wel de zeer soepele 60 frames per seconde inruilen dus het is maar wat je het meest prettige vindt. De grafische verschillen qua details zijn overigens vrij minimaal dus in dat opzicht is 60 frames per seconde sowieso een aanrader.

Hetzelfde, maar wel compleet

Een mooie bijkomstigheid van deze uitgave is dat Naughty Dog gelijk alle tot dusver verschenen downloadbare content op de disc heeft geplaatst. Dus naast het gewone avontuur kun je ook nog het aparte avontuur van Ellie beleven dankzij de aanwezigheid van de Left Behind content. Daarnaast bevat de game ook nog de ‘Grounded’ moeilijkheidsgraad en natuurlijk de twee uitbreidingen die voor de multiplayer zijn verschenen. Daarmee haal je met The Last of Us: Remastered gelijk de meest complete editie in huis en dat tegen een op zich nette prijs.

Voor nieuwkomers is de prijs netjes, maar voor spelers die de PlayStation 3 versie al hebben gekocht krijgen geen upgrade mogelijkheid en dat is een beetje jammer. Een upgrade van pakweg 20 euro had niet misstaan, want je dient nu €44.99 te betalen ongeacht je nieuwkomer bent of wil upgraden. De game zelf inclusief de downloadbare content zijn qua ervaring en speelplezier overigens wel elke euro waard, want de visuele upgrades maken het tot een visueel fantastische ervaring en de gameplay is onveranderd en dus nog steeds ijzersterk. Het is en blijft in z’n totaliteit een weergaloos stukje software dat je zal doen genieten van begin tot het einde.

Conclusie:

The Last of Us: Remastered is de meest complete uitgave die visueel waar mogelijk een heel stuk mooier is. Daarnaast zijn toevoegingen als de DLC en fotomodus een leuke extra die het des te interessanter maken om de game voor de PlayStation 4 te halen. Als je het origineel op de PlayStation 3 niet gespeeld hebt, dan moet je deze editie gewoon halen. Heb je de game al op de PS3, dan is het weinig nieuws onder de zon. Behalve natuurlijk de toevoeging van alle DLC en dat je de meest optimale ervaring zal hebben door de grafische upgrade. Het is jammer dat een upgrade (PS3 naar PS4) mogelijkheid ontbreekt, want dat had niet misstaan. Ook hadden de bekende bugs en glitches wel aangepakt mogen worden. Desalniettemin is The Last of Us: Remastered nog steeds een ijzersterke game die je bij voorkeur op de PlayStation 4 speelt voor de beste beleving.