Hands-on: Alien vs Predator – Wie kent de films nou niet. De aliens en predators zitten, na een tijd een eigen film te hebben, achter elkaar aan en die ruzie is nog niet opgelost. AvP kwam in 1999 als game uit en nu bijna 10 jaar later verschijnt de eerste HD-versie op de PlayStation 3. Wij hebben bij SEGA de multiplayer uitgebreid mogen testen. Onze bevindingen vindt je in deze hands-on.

Three’s company

De gemiddelde online FPS bestaat uit twee groepen die elkaar in verschillende game-modes proberen af te maken. Dat is natuurlijk makkelijk te balanceren, want een zwakte tegenover een sterk punt is met twee teams makkelijk te realiseren. Iets moeilijker wordt het als je drie teams hebt, waarmee je eigenlijk elk team sterk moet maken tegen elk ander team. Dat is erg lastig want de drie teams die je kunt kiezen lijken in de verste verte niet op elkaar. Laten we eerst eens gaan kijken naar het menselijke ras.

Marine

De marine’s zijn je gemiddelde oorlog strijders. Dit zijn eigenlijk gewoon mensen en in een wereld vol aliens en predators wordt het een ware horror survival game. De marine’s hebben standaard wapens zoals een Shotgun en een soort M16 en kunnen over de gehele map nieuwe wapens en munitie vinden. Erg belangrijk, want als er een alien of predator achter je aan zit begin je meestal meteen kogels te sproeien. De marine’s hebben ook ten alle tijde een soort heartbeat sensor dus mocht een vijand bij je in de buurt komen begint je apparatuur te piepen. Dat is wel zo handig want de aliens en predators zie je lastig aankomen.

Alien

De aliens kennen we allemaal van hun schattige gezichtjes en subtiele manieren om iemand af te maken. Met de aliens in deze game wil je dan ook echt geen ruzie krijgen. Als alien heb je geen wapens maar ben je een soort melee specialist, om even kort door de bocht te snijden. Je kunt snel over alle ondergronden lopen zoals alle muren en plafonds en je kunt op deze manier je prooi makkelijk besluipen zonder dat hij je ziet. Met snel lopen, bedoel ik ook snel lopen. De aliens kunnen sprinten en rennen op die manier zo ongelooflijk hard door de map dat ze amper neer te schieten zijn. Combineer dat met lekker over de plafonds kruipen en je hebt een aardige stealth klasse. Als je dan eenmaal vlak achter je vijand bent gekropen kun je hem op gruwelijke wijze afmaken, bijvoorbeeld door of ze kop eraf te bijten of hem te doorboren met je puntige staart. Deze ‘Kill Moves’, die je vijand meteen afmaken, kun je alleen uitvoeren als je achter hem staat. Van de voorkant kun je hem natuurlijk wel gewoon aanvallen met een lichte en zware aanval.

[flv]http://www.gametrailers.com/download/60912/t_aliensvp_uk_killm.mov[/flv]

Predator

De predator is het laatste wezen die je kunt kiezen in de multiplayer. De predator heeft geen M16 zoals de marine’s en kan ook niet over de plafonds lopen zoals de aliens. Hij loopt namelijk gewoon rond. Wat misschien wel de meest bekende feature is van een predator en in ieder geval de meest handige feature in de game is dat hij zichzelf onzichtbaar kan maken. Je vijanden zien je nog wel, maar niks meer dan een vage doorzichtige schim. Een marine begint direct met schieten, een alien rent het dak op en ondertussen heb jij vrij spel om elke vijand stiekem van achter te besluipen en af te maken. Let wel, je bent niet meer onzichtbaar op het moment dat je een ‘Kill Move’ uitvoert. De predator kan in deze versie van de game ook enorme sprongen maken. Je kijkt simpelweg naar een hoge steen of boom, en vervolgens spring je er met een knoppencombinatie zo op. Wederom erg handig om je vijanden stiekem te besluipen. Ook kan de predator wapens vinden in de enorme maps zoals een mitrailleur op je schouder gedirigeerd door een laser of een ouderwetse speer.

Game-modes

Wij hebben een aantal verschillende modi mogen proberen. We begonnen natuurlijk met het uitvinden hoe de marine’s, aliens en predators spelen in een simpele deathmatch. Een team deathmatch is ook mogelijk, maar de game biedt veel interessantere game modi dan dat. Domination is misschien nog wel de meest voor de hand liggende waarbij er twee teams tegen elkaar strijden om drie punten in één van de grote maps te veroveren. Des te meer teamleden je helpen, des te sneller het balkje oploopt tot het punt van jou is. Allemaal vrij simpel maar geeft alsnog met de rare skills van de aliens en predators een afwisselende gameplay. Hierna werden ze creatiever met game-modes en hebben we nog twee andere opties gespeeld.

Bij de eerste spawned het hele team, tot 18 spelers, als marine en dan wordt er één gekozen als alien. Jou taak is het om de marine’s af te maken maar die blijven natuurlijk met ze 17en vlak bij elkaar om elkaar te helpen. De map is hartstikke donker, jij zit op het dak te wachten als alien tot een marine zich van de groep afzondert, en dan neem je hem meteen te grazen. Iedereen die doodgaat spawned ook als een alien, en zo zul je zien dat je met twee aliens al veel sterker staat dan alleen. Het kan dus ook gerust 20 minuten duren voor de eerste marine dood gaat en vervolgens kan de game in 3 minuten uitgespeeld zijn. Er is geen winnaar, wel een ‘last man standing’ en natuurlijk gewoon te verdienen punten door kills te maken.

Als laatste wil ik nog een modus uitleggen, namelijk de Predator Hunt. Dit lijkt een heel klein beetje op de vorige modus maar heeft als verschil dat er één iemand als predator spawned en de rest als marine. Als je de predator bent heb je 90 seconden om een kill te maken, waarna je tijd verlengd word. Als iemand jou afmaakt veranderd diegene in de predator en kan hij lekker op de marine’s gaan jagen.

Conclusie

De online multiplayer is verrassend leuk. Persoonlijk ging ik redelijk pessimistisch het SEGA kantoor in en ik kwam er toch echt met een glimlach uit. De verschillende klassen vullen elkaar mooi aan en kunnen gebruik maken van elkaars zwakke punten. De verschillende game modi zijn erg vermakelijk en vooral vernieuwend door de eigenschappen van de aliens en predators. Grafisch kunnen we niet zo heel veel zeggen over AvP, aangezien we de titel alleen op een Xbox konden spelen, maar indrukwekkend is het op ze minst. Een klein beetje screen tearing daar gelaten. De game ligt 19 februari in de schappen en je kunt voor die tijd natuurlijk een uitgebreide review verwachten hier op PS3-Sense.