Column: De Instant Game Collection van PlayStation Plus en het aanhoudende geklaag – Sony maakt aan het einde van elke maand bekend wat de nieuwe games zijn voor de Instant Game Collection van PlayStation Plus. Een moment waar velen naar uitkijken, want welke games krijgen we allemaal gratis de volgende maand? Hier kunnen verrassingen in zitten in de vorm van gloednieuwe games, maar ook oudere klassiekers. Het blijft ergens altijd weer een beetje spannend, maar wat opvalt, is dat er elke maand meer geklaag is dan blijdschap… Tijd om eens wat opheldering te geven en om te kijken dat dit eigenlijk belachelijk is.

De werking

De Instant Game Collection geeft je de mogelijkheid om iedere maand een aantal games te downloaden. In ruil daarvoor worden games van een maand eerder weer uit de collectie gehaald, want anders zou het te gek worden. Je betaalt op jaarbasis een euro of vijftig en als je geluk hebt, heb je een jaarabonnement zelfs nog goedkoper kunnen bemachtigen. Het bedrag dat je moet betalen voor je lidmaatschap is niet veel. Ergens een beetje weinig zelfs als je realiseert dat je twaalf maanden lang elke keer tegen de zes games krijgt. Een simpel rekensommetje maakt dan 72 games.

Ja, je betaalt dus een aantal tientjes voor 72 games die je gratis krijgt en kan blijven spelen zolang je abonnee blijft. Kortom, na enkele jaren heb je een gigantische bibliotheek van speelbare games opgebouwd die altijd toegankelijk zijn. De enige voorwaarde om dit te kunnen blijven spelen is lid blijven, kleine kostenpost lijkt me in verhouding met wat je krijgt. In dat opzicht is de Instant Game Collection een ongekend goede service binnen PlayStation Plus in het algemeen waar je hoe dan ook je voordeel uithaalt. Maar het is toch nooit goed…

Steeds maar weer

Iedere keer als de Instant Game Collection bekend wordt gemaakt is er geklaag. De één heeft die game al, de ander vind het niet interessant en weer een ander wordt helemaal gek van indies. Dit geklaag zien we hier op PSX-Sense, maar ook op het PlayStation Blog en diverse andere platformen. Het lijkt een vast gegeven te worden om overal op het internet maar te klagen, want het is nooit goed. Natuurlijk, er zitten geregeld games bij die voor een wat kleiner publiek zijn, maar ook zitten er weleens games bij voor een groot publiek, maar die heeft de helft van de abonnees al.

Tja… Sony kan niet iedereen maand in maand uit alleen maar games aanbieden die hij of zij nog niet heeft. Er moet een selectie gemaakt worden en binnen die selectie is er ook nog een bepaalde grens die gesteld wordt om de kwaliteit te waarborgen. Games die lager dan 70 score op Metacritic worden niet in de Instant Game Collection opgenomen, uitzonderingen daargelaten. Met die maatstaf valt er al een gedeelte van de games weg. Sowieso niet erg, anders gaat iedereen toch klagen over de slechte kwaliteit van de games.

Het ding is dan ook dat je voor het bedrag dat je betaalt voor een lidmaatschap normaliter slechts één game kan kopen waar je na (meestal) een uur of tien tot twintig wel klaar mee ben. En dan? Dan moet je een nieuwe game kopen voor weer vijftig of zestig euro. Duur geintje, nietwaar? Natuurlijk, iedereen doet dat, maar als je wat minder geld heb dan is de Instant Game Collection een waardevolle toevoeging. Het geeft je op jaarbasis tientallen games ‘gratis’, omdat je toch al voor je lidmaatschap hebt betaald. Kortom, een jaar gratis games voor hetzelfde bedrag als dat je één nieuwe game koopt. Dat is toch niet meer dan een fantastische deal. Ergens zelfs onwerkelijk!?

Ja, het is goed te begrijpen dat een gedeelte van het aanbod je niet aanspreekt en dat er dan nog maar een selectie overblijft van games die je echt speelt en waar je blij mee bent. Maar het is en blijft een extreem voordelige service waar je enkel en alleen voordeel uithaalt. Soms heb je pech, soms heb je geluk, maar realiseer wel dat iedereen een andere smaak heeft en dat het soms twee, drie maanden wat tegen kan vallen. Vroeg of laat zitten er weer games bij die je nog niet gespeeld hebt en waar je veel plezier uit kan halen. Lang verhaal kort, je krijgt zo ontzettend veel gratis voor een eigenlijk bijzonder laag bedrag dat je al blij moet zijn dat als je twee tot vier goede games per jaar krijgt die je aanspreken. Zelfs dan ben je nog steeds voordeliger uit.

En dan de indie-games

Een steeds terugkerend geklaag is ook dat de PlayStation 4 alleen maar indie-games krijgt in de Instant Game Collection. Men wil triple-A games zien, men wil het beste van het beste, maar als iedereen die dat wil nu even stopt met klagen en verder gaat kijken, dan kom je tot de conclusie dat Sony daar ook wat beperkt in is. Waarom? Wel, zoveel games zijn er nog niet voor de PlayStation 4 en de enige echte triple-A games die Sony kan aanbieden op dit moment via PlayStation Plus zijn de games die rond de lancering verschenen.

Killzone: Shadow Fall is een goede optie natuurlijk, maar als Sony voor die game gaat, wat is dan het resultaat? Inderdaad; “die heb ik al!”, gaat iedereen roepen. Niet zo vreemd ook, ruim één vierde van alle PlayStation 4 kopers heeft de game bij launch of daarna gekocht. Knack dan? Gaat hem niet worden, want die game scoort gemiddeld op Metacritic een 54. Zoveel triple-A releases zijn er nog niet geweest op de PlayStation 4 en toch komt Sony sinds vorige maand al met twee games voor de PlayStation 4. Dat is sneller dan verwacht en je krijgt ze tenminste.

Triple-A games gaan heus wel komen, maar gun Sony even de tijd om een bibliotheek op te bouwen en wees daarnaast ook realistisch dat er ook enige tijd tussen de release van de game moet zitten alvorens deze in de Instant Game Collection opduikt. Met name met triple-A releases is dat het geval. Tot die tijd gebruik Sony indie-games en dat zijn prima alternatieven. Er zitten heus waar echt parels tussen alle indie-games die verschijnen, maar op een één of andere manier ontstaat er een afkeer. Totaal ongegrond, want je wilt toch juist nieuwe ervaringen beleven?

Je kan ook voor de traditionele triple-A games gaan, de echte blockbusters… maar, heeft niet iedereen die al? Je begrijpt dat dit een lastig parket is en dat de keuze dan snel op indie-games valt. Wat is het probleem met indie-games? Ja, het zijn er misschien een beetje veel, maar als je het geen kans geeft dan gaat het nooit werken. Sony kiest in ieder geval leuke indie-games uit, zo is TowerFall Ascension (juli update) een fantastische multiplayer game om maar wat te noemen. De afkeer naar indie-games is eigenlijk onzin, want je kan er veel lol uithalen. Soms zelfs meer dan uit de reguliere games en het zijn in ieder geval games voor de PlayStation 4. Twee notabene zelfs…

En nu verder…

De Instant Game Collection, het blijft een fantastische optie en het biedt veel moois. Ook voor mij zit er lang niet elke maand echt wat spectaculairs tussen, maar daar heb ik mee leren leven. Ik snap dat Sony miljoenen mensen tevreden wil houden, maar dat kan gewoon niet elke maand. Als je een keer een maand heb zonder interessante games, denk dan aan het gegeven dat Sony heus haar best wel doet, maar dat je niet alles kan hebben wat je wilt. Klagen kan je altijd blijven doen, maar het zal weinig zin hebben en eigenlijk is het zo egoïstisch als ik weet niet wat. Sony komt met dit alternatief tegen een kleine betaling, je hoeft er niet aan mee te doen. Toch? Ja, voor online gamen is het verplicht (op PS4), maar je krijgt er een hoop gratis games bij. Dat is jarenlang op de Xbox wel anders geweest. Kortom, klaag niet zo en zie er de voordelen van in, je bent uiteindelijk voordeliger uit!