Gespeeld: Batman: Arkham Knight – Even zo glorieus als dat Batman zijn rentree op het witte doek maakte in de films van Christopher Nolan, zo glorieus was de rentree van de gemaskerde vleermuisheld in de games van ontwikkelaar Rocksteady. Dan hebben we het natuurlijk over Batman: Arkham Asylum en Batman: Arkham City. Inmiddels hoeven we niemand meer te vertellen dat Batman door de Engelse ontwikkelaar wederom in het (‘next-gen’) diepe wordt gegooid en dat hij met zijn vijanden mag gaan afrekenen in Batman: Arkham Knight. Op de E3 konden we deze titel al in actie zien en op de Gamescom konden we eindelijk met de game gaan spelen en zelfs rijden in de Batmobile!

Verklaring van de titel

Voor iedereen die verder wil lezen kan het volgende stuk wellicht als een kleine spoiler overkomen, aangezien we nu iets meer in willen gaan op de reden dat dit deel Batman: Arkham Knight als titel heeft. Mocht je daar nog helemaal niets over willen weten, dan raden we je aan om het komende stukje tekst even over te slaan, al valt het qua spoilen ook wel weer mee. In dit deel draait het dus om de ‘Arkham Knight’ wat niet een tweede benaming voor Batman zelf is, maar wat staat voor een nieuwe schurk die Batman het leven zuur probeert te maken. De Arkham Knight lijkt qua aankleding wel wat op Batman. Zo heeft hij een metalen helm op waar ook spitse oren (weliswaar niet helemaal hetzelfde gevormd als die van Batman) op zitten en heeft hij op zijn pak metalen borst en armplaten zitten.

Naast de Arkham Knight zul je natuurlijk ook nog schurken zoals Harley Quinn en Two Face tegenkomen, maar het is niet voor niets dat Rocksteady dit deel de naam van deze schurk heeft gegeven. De Arkham Knight is niet een bestaande held uit het DC universum, maar een personage dat door Rocksteady zelf bedacht is. Met toestemming van DC mocht de ontwikkelaar dit personage digitaal tot leven brengen en in de game verwerken. Dat de Arkham Knight een niet te onderschatten tegenstander is, dat ondervonden we zelf al, maar hij opereert niet alleen. Zo verklapte iemand uit het ontwikkelteam dat hij de schurk, Scarecrow, lijkt te helpen met diens gemene plan. De overeenkomst tussen Scarecrow en de Arkham Knight is dat ze beiden Batman uit de weg willen ruimen, daarnaast schijnt de Arkham Knight een bekende te zijn van Batman.

Het plan van Scarecrow draait erom dat hij in samenwerking met de Arkham Knight de stad Gotham (en wellicht nog een groter gebied) wil vergiftigen en daar moet Batman natuurlijk een stokje voor proberen te steken. Verdere spoilers (voor zover dat al spoilers waren) komen er niet, aangezien we niet meer dan dat over het verhaal te horen kregen. Wat we wel aan den lijve ondervonden was dat de Arkham Knight in zijn strijd tegen Batman gebruik maakt van een leger aan soldaten en onbemande tanks. Iets waar Batman in zijn eentje wellicht kansloos tegen zou zijn, maar gelukkig reikt Rocksteady Batman in dit deel het ultieme hulpmiddel aan.

Rijden, schieten en combo’s maken

Met het ultieme hulpmiddel bedoelen we natuurlijk de Batmobile, Batman’s persoonlijke zwarte tank. Eindelijk is het dan mogelijk om in Batman: Arkham Knight in de Batmobile te rijden en oh man, wat is dat heerlijk! De Batmobile kent meerdere functies en je kan hem in Batman: Arkham Knight dus ook voor meerdere doeleinden gebruiken. In de demo die wij speelden mochten we gelijk in het voertuig stappen en ondervonden we ook gelijk hoe multifunctioneel de Batmobile wel niet is. Onze missie was namelijk om een complex binnen te dringen alwaar we vijf medewerkers van dat complex moesten zien te redden. Het pad naar de ingang toe was alleen niet egaal, maar vlak voor de poort was er een soort ophoging waar we niet gewoon overheen konden rijden.

Tijd om de Battlemodus van de Batmobile op te starten en de grappling hook van het voertuig uit te gooien. Hiermee konden we een stuk van de weg opentrekken waardoor het een schans werd en wij er daarna overheen konden racen om zo het complex binnen te komen. Dit is maar een enkel voorbeeld van de nieuwe mogelijkheden die de gameplay je te bieden heeft. Daarnaast zul je tevens muren en poorten uit hun voegen kunnen trekken of je kan bijvoorbeeld een vastgeroeste lift middels de grappling hook weer omhoog of omlaag laten komen. En er is meer, want de Batmobile biedt je tevens de helpende hand in de gevechten tegen meerdere tegenstanders. Rocksteady heeft het vechtsysteem onder handen genomen en nu kan je zelfs door de Batmobile goed te gebruiken tegenstanders op een hele toffe manier neerhalen.

Je kan wanneer je zelf uit de Batmobile stapt het voertuig op een afstand inschakelen en wanneer je met de juiste timing een vijand omhoog weet te beuken zal de Batmobile die tegenstander middels een welgemikt schot voor je neerhalen. Wanneer dit lukt voelt het gewoon heerlijk, maar dat is nog steeds niet het enige. De Batmobile kan je ook gebruiken om Batman de lucht in de lanceren om vervolgens een groep tegenstanders die op een hoger gelegen plateau staan middels een aantal vloeiende combo’s het zwijgen op te leggen. Daarnaast kan je terwijl je in de Batmobile zit tevens geleide raketten afschieten om zo af te rekenen met de onbemande tanks die wij in de demo ook tegenover ons kregen.

Fear takedowns en het gebruik van je omgeving

Rocksteady heeft zoals gezegd het vechtsysteem op de schop genomen waardoor je nu met Batman zelf fear takedowns kan maken. In de demo kregen wij daar mee te maken toen we net het complex binnengedrongen waren en ongezien een aantal bewakers moesten zien uit te schakelen. Zoals we dat van de voorgaande delen ook kennen, kwamen we uiteindelijk via een smalle ventilatieschacht onder enkele bewakers uit. Voorheen kon je altijd een keer onopgemerkt een vijand neerhalen middels een takedown, maar met een ‘fear takedown’ heb je nu de mogelijkheid om meerdere vijanden tegelijk tijdelijk (Batman doodt niet) het zwijgen op te leggen. Middels het tijdig indrukken van de juiste knop kom je namelijk in een slow motion terecht waarbij je drie vijanden in een dezelfde flow kan verrassen met een aantal vloeiende combo’s.

Het zijn die kleine toevoegingen aan de gameplay die net voor dat beetje extra zorgen waardoor de algehele ervaring weer verbeterd wordt. Nog zijn we niet klaar, want naast de fear takedowns is je omgeving een stuk interactiever dan voorheen. Zo biedt het nu veel voldoening wanneer je je vijand met zijn hoofd met een vloeiende beweging tegen een muur of in een elektriciteitskast weet te rammen. Of wat te denken van een lamp die je naar beneden kan laten vallen door je Batarang er tegenaan te gooien om zo op die manier je vijanden neer te halen. Zo zullen er nog meer objecten zijn die je kan gebruiken tijdens de gevechten waar je het nodige voordeel uithaalt. Hierdoor krijgt de gameplay nog meer diepgang en dat biedt jou als speler de vrijheid om de confrontaties met je vijanden elke keer anders in te gaan.

Voorlopige conclusie:

Na onze speelsessie kunnen we eigenlijk niet meer wachten op de release van Batman: Arkham Knight. Ontwikkelaar Rocksteady doet er op alle vlakken letterlijk en schepje bovenop. De grafische presentatie mag daarbij niet onbenoemd blijven, deze kenmerkt zich door details zoals bijvoorbeeld de regendruppels die je op Batman’s pak ziet vallen of de krassen die je gaandeweg op zijn pak ziet ontstaan. Ster van de show is echter de Batmobile die voor de nodige vernieuwing en voor meer diepgang in de gameplay zorgt, wat tevens geldt voor de fear takedowns die Batman nu tot zijn beschikking heeft. Rocksteady gaat ons straks ongetwijfeld een game afleveren waar je ‘U’ tegen zegt. Sterker nog, dit zou wel eens de beste en meest complete Batman game tot nu toe kunnen gaan worden.