Gespeeld: Pro Evolution Soccer 2015 – Pro Evolution Soccer was ooit eens een geliefde franchise, maar de laatste jaren gaat het allesbehalve soepel. De franchise raakte in een dal, krabbelde omhoog, maar viel toch weer net wat naar beneden. Het wordt tijd voor een andere aanpak om de hoogtijdagen van de franchise terug te brengen en Pro Evolution Soccer 2015 lijkt eindelijk de deur naar deze hoogtijdagen te gaan openen.

Andere ontwikkelaanpak

Konami heeft vorig jaar de PlayStation 4 en Xbox One bewust overgeslagen met Pro Evolution Soccer 2014 en achteraf gezien is dat helemaal niet zo erg geweest. Konami wilde de serie op een juist moment introduceren op de nieuwe generatie consoles en met Pro Evolution Soccer 2015 denken ze dat dit juiste moment is aangebroken. Wij ook. Dat komt doordat de game allereerst later verschijnt dan de voorgaande jaren, zodat het team meer tijd heeft de game te optimaliseren. Dat is één positief gegeven, maar interessanter nog is dat de aanpak met betrekking tot ontwikkelen is verandert.

Pro Evolution Soccer 2015 wordt tegenwoordig niet alleen in Japan gemaakt, maar in samenwerking met een Engelse Konami studio. Deze studio is er op gericht op de ietwat Japanse uitstraling meer te doen vervagen door er een Westerse tint in te verwerken. Op zich logisch, want de grootste markt wat betreft voetbalgames is nog altijd Europa. Het effect van de samenwerking moeten we nog gaan zien, aangezien twee potjes voetballen dit niet direct aantonen. Maar twee van die potjes voetbal tonen wel aan dat Konami op de juiste weg is, want wat was het een verademing om Pro Evolution Soccer 2015 te spelen zeg.

Hoger tempo en soepeler

Het belangrijkste element binnen sportgames is natuurlijk de gameplay en wederom is daar de meeste aandacht naar uitgegaan. Geen complexe besturing met bijbehorende overbodige moves die je uit kunt halen. Nee, een simpel spel dat op een juiste manier overgebracht is naar de controller die je in staat stelt om alle belangrijke acties uit te halen op de meest efficiënte wijze. Een fijne verbetering is dat de game nu een stuk sneller en soepeler speelt. Het moment dat we de controller oppikten om te gaan spelen voelde als vrijheid aan.

Het bewegen van de spelers gaat heerlijk soepel en de snelheid is precies juist. Het voelt daarom alleen al fantastisch om te spelen en als vervolgens het tactische voetbalspelletje ook nog eens op een goede manier verloopt dan is dat een aangename ontmoeting met een game. Natuurlijk heeft de gameplay veel meer om handen dan alleen een wat vlotte en soepele besturing, want uiteraard kent de game diepgang in het aanval- of verdedigingsspel, maar dat valt deels toe te wijzen aan de AI die goed haar best doet.

De AI is serieus interessant bezig tijdens een potje voetbal, waardoor het spel ook een stuk realistischer oogt en daarbij gelijk meer aanvoelt als een teamgame in plaats van dat je alles alleen moet doen. Spelers jagen naar plekken waar ze vrij kunnen staan, lopen handig met je mee, proberen een speler buitenspel te zetten en nog veel meer. Ja, het was indrukwekkend om te zien hoe er op de bal geanticipeerd werd door de AI en dat maakt het samen met de al fijne gameplay toch een in potentie goede voetbalgame. Mag ook wel eigenlijk.

Details

De Pro Evolution Soccer franchise heeft het op visueel vlak altijd onder moeten doen voor FIFA wat op zich niet erg is, maar als vervolgens ook de gameplay afglijdt is er iets niet helemaal in orde. De gameplay is nu vele malen beter dan vorig jaar en ook grafisch is het serieus erg netjes. Het weet het niveau van FIFA te naderen en dat is gezien de verschillen bij vroegere edities met hun FIFA equivalent toch een nette prestatie. Sterker nog, de spelers zien er grafische (hun gezichten) werkelijk fantastisch uit.

Van grote afstand kan je zelfs herkennen wie de spelers zijn en daarmee weet Konami de tegenhanger misschien wel te overstijgen. Natuurlijk, het zijn details, maar het brengt het authentieke niveau wel naar hogere regionen en dat zijn met de eerdere genoemde signalen toch wel allemaal indicaties voor de komst van een goede Pro Evolution Soccer. Belangrijker is misschien nog dat Pro Evolution Soccer 2015 echt goed aanvoelde tijdens onze speelsessie en dat het direct naar meer smaakte.

Voorlopige conclusie:

Konami heeft duidelijk lering getrokken uit de feedback die de community heeft gegeven op het vorige deel en dat levert mogelijk een bijzonder goede Pro Evolution Soccer op. Het ziet er grafisch variërend van netjes tot prachtig uit, speelt heerlijk weg en het voelt als een echte goede voetbalgame aan. Met nog wat tijd te gaan heeft Konami voldoende tijd om de laatste oneffenheden glad te strijken en de game te perfectioneren. Of het gelijk een briljante Pro Evolution Soccer gaat worden is misschien wat voorbarig, maar dat Konami een goede basis aan het leggen is om dat de komende jaren te perfectioneren lijkt zo langzamerhand wel duidelijk.