In actie gezien: NBA Live 15 – NBA Live 14 was allesbehalve de game die EA voor ogen had en waar dat aan ligt, is wat moeilijk te zeggen. Wellicht had het te maken met dat EA niet te laat wilde zijn en daarmee was de terugkeer van de franchise nu niet bepaald een goed begin. Maar EA Sports krijgt een tweede kans en wel met NBA Live 15. Wij zagen de game op de Gamescom in actie en degene die de game presenteerde, viel gelijk met de deur in huis door te stellen dat het deel van vorig jaar niet echt heel best was.

Goed begin is het halve werk

Kijk, als je met zo’n nederige attitude begint aan je presentatie dan ben je goed op weg. Toe durven geven dat je iets gemaakt hebt dat niet echt aan de verwachtingen voldeed door de wat matige kwaliteit is iets wat insinueert dat je het nu beter gaat doen. Of NBA Live 15 op gelijke voet als NBA 2K15 kan gaan komen is afwachten, maar de eerste signalen die we te horen kregen terwijl we naar gameplay kregen stemden ons rooskleurig en dat heeft te maken met een aantal doelen die EA Sports zich gesteld heeft.

Eén van deze doelen was het geheel visueel aantrekkelijker maken. Wel, we kunnen bevestigen dat NBA Live 15 er aanzienlijk mooier uitziet dan NBA Live 14. Dit domweg doordat ons eerst het vorige deel getoond werd en daarna pas het nieuwe deel. De spelers lijken veel beter op hun echte variant en ook de animaties zijn van een heel nieuw niveau. Qua visuele prestatie lijkt het met NBA Live 15 in grote lijnen wel goed te zitten. Het enige wat nog opviel was dat als spelers tegen elkaar aanliepen dit er wat onrealistisch uitzag dus het is te hopen dat de collision detection nog wat beter uitgewerkt wordt, waardoor het realistischer gaat ogen.

Bomvol opties

Een beter visueel uiterlijk is in ieder geval iets wat we zeker mogen verwachten, maar hoe het dan met de gameplay zit is nog even afwachten. Een paar andere journalisten waren nogal gretig wat de controller betrof en met beperkte tijd op een beurs hebben we een speelsessie even aan ons voorbij moeten laten gaan. Wel kregen we in de tussentijd nog de kans om even naar de verschillende modi te kijken om daarna bij de ontwikkelaar om nadere toelichting te vragen. Dat leerde ons dat NBA Live 15 vol met verschillende mogelijkheden zal zitten, zoals we eigenlijk ook van EA gewend zijn.

Er is een carrière modus waarbij je als rookie aan de NBA begint en daarbij alle stappen doorloopt om vervolgens bij een topclub terecht komt. Het is een bekend concept en vanzelfsprekend mag je hierin alle relevante zaken verwachten. Heb je daar geen zin in, dan kan je ook al je energie op de Dynastie modus storten waarin je maar liefst 30 seizoenen zult doorlopen en waarbij je je opwerkt tot de general manager. Het strekt zich dus breder uit dan alleen basketbal al dan niet in competitie verband spelen.

Het doorlopen van een carrière of de Dynastie modus is vooral gericht op realisme en een aantal andere zaken die hier een positieve invloed op hebben is dat EA Sports zoal elke speler heeft gescand voor een optimale weergave in de game. Een andere interessante optie is dat de game het komende jaar van updates voorzien blijft worden, waardoor het uiterlijk van de spelers altijd up to date zal zijn. Het is misschien een kleine extra, maar het draagt wel bij aan de authenticiteit van de algehele sport en dus de ervaring die je als speler zult hebben. Dan nog te bedenken dat er ook veel interactiviteit is onder de spelers. Zo geven spelers elkaar de boks, vieren ze samen op realistische en authentieke wijze een punt of overwinning en meer. Nogmaals, kleine details, maar wel details die het completer maken.

Ook voor nieuwkomers

De besturing van NBA Live 15 is complex, zo vertelde de ontwikkelaar me, maar om toch ook de deur voor nieuwkomers open te houden is er een tutorial op subtiele wijze in de gameplay verwerkt. Het is het bekende ‘leer terwijl je speelt’ concept, dus als je bijvoorbeeld in de carrière modus begint als (echte) rookie, dan zul je hierbij gaandeweg de basis besturing, maar ook de complexe achterliggende besturing leren kennen. Met deze integratie van een tutorial wil EA juist dat nieuwkomers ook veel plezier uit de game kunnen halen en zich op een gegeven moment prima kunnen meten met de meer ervaren spelers.

Voorlopige conclusie:

NBA Live 14 was niet echt het beste product uit de EA Sports stal ondanks dat EA vrij hoog van de toren blies. Conclusies trekken moet je dan en één van die conclusies was dat er wat meer ingetogen opgetreden moest worden rondom de presentatie van NBA Live 15. Het enthousiasme was zeer zeker aanwezig, maar men realiseert zich wel dat NBA Live 15 een heel stuk beter moet dan het vorige deel, want als ze dit weer verprutsen dan kunnen ze hun fanbase gedag zeggen. We hebben de game een klein half uur in actie gezien en er is zeker nog werk aan de winkel, maar het ontwikkelteam is gelukkig wel op de goede weg. Of het NBA 2K15 van de troon gaat stoten dit jaar, die kans achten we klein, maar EA heeft een nobel streven en dat is het aanbieden van een (nu wel) goede NBA game en dat is in ieder geval al iets.