In actie gezien: Dragon Ball: Xenoverse – Op de E3 maakten we voor het eerst kennis met Dragon Ball Xenoverse en toen leerden we dat er een mysterieus personage was verschenen in het Dragon Ball universum. Rondom dit personage ontstond de vraag wie hij was, waar hij vandaan kwam en wat hij kwam doen. Allerlei vragen die tijdens de presentatie op de Gamescom van een antwoord voorzien werden. Nu we een heel stuk wijzer zijn, gaan we die informatie met jullie delen.

Jij speelt een belangrijke rol

Het mysterieuze personage dat is opgedoken zal niemand minder dan jij zelf zijn. Voor het eerst in de franchise zul je een personage aan kunnen maken met daarbij de nodige opties tot customizen. Jij zult vervolgens met je eigen personage de stad TokiToki mogen verkennen en deel kunnen nemen aan diverse gevechten. Maar wat is de reden dat je nu met een door jezelf gecreëerd personage speelt? Wel, je bent door Shenron opgeroepen voor een speciale missie en daarom moet jij afreizen naar TokiToki stad. Wat deze missie precies is, werd nog even in nevelen gehuld, maar nu bekend is dat uitgerekend jij de mysterieuze persoon bent, kon Namco Bandai ineens veel meer vertellen over de game.

Jij komt uit de toekomst en in de toekomst zijn er mogelijkheden tot tijdreizen. Met deze mogelijkheid zul je dus terug in de tijd gestuurd worden, en hierdoor is het tevens mogelijk om naar de Dragon Ball World te trekken en daar historische gevechten opnieuw te beleven. In hoeverre dit van invloed is op de rest van de game en het verhaal is ook nog iets dat stil blijft, maar met dit concept kan Bandai Namco alle kanten op en dat maakt het voor trouwe fans een interessant gegeven. Niet langer ben je gebonden aan de bekende personages; dit keer kun je je eigen avontuur gaan beleven.

Fanservice

De reden dat de ontwikkelaar hiervoor gekozen heeft, zit hem in de Japanse fans. Vooral de wat jongere spelers hebben al snel de fantasie om rond te lopen in de Dragon Ball wereld, maar echt een eigen identiteit hebben ze daarin nooit kunnen vinden. Dat kan nu met het creëren van een eigen personage en met die open invalshoek binnen de traditionele gameplay ontstaat er een breed scala aan mogelijkheden dat terug te brengen valt naar een kernroutine. TokiToki is een online stad waar je kunt doen en laten wat je wilt. Van hieruit kun je naar de Dragon Ball World en vanaf daar kun je tijdreizen en bepaalde gevechten herbeleven. Na het voltooien, keer je weer terug naar TokiToki om vervolgens aan dezelfde routine te beginnen.

Dit klinkt wat simpel, maar vergis je niet: doordat TokiToki een open wereld is waar andere spelers elkaar ontmoeten, kunnen deze personen het nu ook tegen elkaar opnemen. Je bent dus veel meer vrij en een lineaire structuur in de gameplay komt hierdoor enigszins te vervallen. Toch is het wel belangrijk om de oorspronkelijke insteek van de gameplay niet uit het oog te verliezen en om dat te voorkomen, heeft de ontwikkelaar de basisprincipes van een Dragon Ball game – met name die van de Budokai games – netjes behouden. Je zult dus een gelijkaardige ervaring en beleving hebben; het enige fundamentele verschil is nu dat je met een eigen personage speelt.

Verschillende types personages

Vanzelfsprekend zit er tussen alle spelers ook weer de nodige variatie, want anders zou het vrij saai zijn. Hoeveel verschillende soorten vechtstijlen er uiteindelijk zullen zijn, is nog niet bekend, maar op de Gamescom werden er drie aangekondigd, die te herleiden zijn naar een bepaalde klasse. Zo heb je de ‘Earthling’, die op alle type mogelijkheden gemiddeld goed is, maar een specialisatie in Ki-energie aanvallen heeft. De Majin is stoer en heeft een hoog aantal hit points, terwijl de Namekian weer HP kan herstellen. Je kunt bij aanvang kiezen wat voor type vechter je personage is en dat levert in de wereld van TokiToki natuurlijk een diversiteit aan spelers op, zeker omdat je ook je personage kan aankleden zoals je zelf wilt.

Voorlopige conclusie:

Dragon Ball: Xenoverse is een nieuwe telg in de franchise, die een andere richting op gaat zonder de oorspronkelijke gameplay uit het oog te verliezen. De mogelijkheid om rond te lopen in TokiToki stad – met daarbij de gelegenheid om anderen uit te dagen – is natuurlijk erg tof. Hetzelfde geldt voor de mogelijkheid om een eigen personage aan te maken, maar we mogen ook niet vergeten dat het verhaal achter jouw personage best wel eens erg interessant kan worden. Daarbij klinkt de optie om historische gevechten in je eentje of met meerdere spelers te herbeleven erg goed. De game lijkt in dat opzicht echt een fantastische game voor de fans te worden, mede dankzij de goede reputatie van de ontwikkelaar.