In actie gezien: LEGO Batman 3: Beyond Gotham –
LEGO, wie is er niet mee groot geworden, zou je je haast afvragen. De kleine van oorsprong Deense bouwsteentjes bestaan inmiddels al een lange tijd en hebben naast de miljoenen huiskamers inmiddels ook hun weg gevonden binnen de games-industrie. De LEGO games die het afgelopen decennium verschenen zijn, hadden als thema’s Star Wars, Harry Potter, The Lord of the Rings en nu is Batman voor de derde keer aan de beurt. LEGO Batman 3: Beyond Gotham is daarbij een direct vervolg op het vorige deel, LEGO Batman 2, wat zelf weer een vervolg was op LEGO Batman. Tijdens de Gamescom hadden we een afspraak met ontwikkelaar Traveller’s Tales en schoven we achter gesloten deuren aan voor een kennismaking.

De ruimte in

Toen de presentatie eenmaal gestart was, greep de ontwikkelaar gelijk de kans om ons direct gameplay te laten zien en werd er weinig informatie gegeven over het verhaal van de game. Het enige wat verteld werd (wat je eventueel ook in de trailer hebt kunnen zien), is dat de slechterik van dienst, Brainiac, gestopt moet worden. Brainiac heeft namelijk een plan uitgedokterd om met een bepaald apparaat vanuit de ruimte verschillende planeten te verkleinen en die op te sparen. Daarbij heeft hij het nu ook gemunt op onze eigen Aarde. In LEGO Batman 3: Beyond Gotham ga je dus de ruimte in om onze planeet te behoeden voor de ondergang. Naast dat je regelmatig met je ruimteschip door de ruimte zal vliegen, zoals we ook gedemonstreerd kregen, zal je daarnaast ook een aantal verschillende planeten bezoeken.

Batman is dit keer niet alleen

Batman staat er deze keer sowieso niet alleen voor; hij laat zich omringen door allerlei andere helden uit het DC universum en dat zijn er flink wat. Lees even mee, want de lijst met personages is lang. Helden als de 1960 versie van Batman en die van Robin, de ‘hedendaagse Robin’, Superman, The Joker, Wonder Woman, Cat Woman, Flash, Frankenstein, Doomsday, Bat-Mite, Firefly, Martian Manhunter, Plastic Man en onder ander Beast Boy maken hun opwachting. Het eerste wat echter opvalt is natuurlijk de gezamenlijk aanwezigheid van zowel Batman als Superman, waarvan de stemmen wederom ingesproken worden door Troy Baker en Travis Willingham. De ontwikkelaar vertelde tijdens de presentatie dat er genoeg situaties voorbij zullen komen waarin je deze twee helden tegelijkertijd in beeld zult zien.

In LEGO Batman 3: Beyond Gotham is Batman dus samen met veel andere personages, waaronder die uit de welbekende Justice League. De ontwikkelaar vertelde dat je in de uiteindelijk versie van het spel zal kunnen kiezen uit ruim 150 figuren. Met al deze personages baan je je een weg door de ruimte en bezoek je verschillende planeten waar je veelal bezig bent met het oplossen van puzzels of het kapot maken van objecten om daarna weer nieuwe objecten te bouwen. Ten opzichte van het vorige deel is de gameplay dan ook niet echt vernieuwend te noemen, wat enigszins begrijpelijk is aangezien de verschillende LEGO games elkaar in rap tempo opvolgen. Aan het plezier dat je kan beleven aan deze game hoeft dat niks af te doen. Daarvoor bezit de game genoeg content en zijn er tevens genoeg personages aanwezig die ieder zo over hun unieke vaardigheden beschikken.

Het transformeren van je personage

Die unieke vaardigheden van een personage kunnen best handig zijn, een figuur als Flash kan met zijn rode cape heel snel rondrennen om zo verschillende vijanden te verrassen. Nog leuker zijn echter de verschillende kostuums die je je personage nu kan aanmeten. Door per personage een ‘suitwheel’ te openen, kan je de helden er ineens anders uit laten zien. Zo kan je Martial Manhunter laten veranderen in soort groene hulk, makkelijk om bijvoorbeeld een vijandelijk geschut kapot te slaan. Grappiger is nog Cyborg die in stealth modus kan gaan door te veranderen in een wasmachine. Met Beast boy kan je dan weer transformeren in een grote gorilla of in een vogel en met Superman ben je ineens weer je alter ego Clark Kent door je snel te verkleden in een telefooncel die uit de lucht komt vallen.

Het wisselen tussen de personages, maar dus ook het veranderen van het kostuum van je personage gaat dit keer sneller. Met een druk op de knop meet je een personage het ene na het andere kostuum aan en dat is wat ons betreft een positieve verbetering ten opzichte van het vorige deel waarin je nog cirkelvormige omkleed-pods moest bouwen om dit te doen. De gameplay wordt daar naar onze mening ook interessanter door, omdat je op die manier nog sneller zult willen switchen tussen de verschillende personages om al hun unieke vaardigheden en kostuums te ontdekken.

Voorlopige conclusie:

Onze kennismaking met LEGO Batman 3: Beyond Gotham liet ons geen wereldschokkende veranderingen zien waarbij de ontwikkelaar vooral lijkt voort te borduren op de solide basis die al gelegd werd met het voorgaande deel. Grafisch ziet de game er wel netjes en vooral zeer kleurrijk uit. Dat geldt zowel voor de stukken dat je in je ruimteschip rondvliegt (wat ons overigens erg aan een titel als Resogun deed denken) als voor de momenten dat je op een ruimtelijke basis bent of voet zet op één van de verschillende planeten. Het flinke aantal personages en hun unieke vaardigheden en verschillende kostuums zorgen daarnaast voor variatie in de gameplay. We twijfelen er dan ook niet aan dat je plezier zult beleven aan LEGO Batman 3: Beyond Gotham. Aanrader is daarbij om de game samen met een vriend of vriendin in coöp te spelen om dit plezier met elkaar te kunnen delen.