Review: Risen 3: Titan Lords – Risen kende een prima start waarmee de game een grote schare fans verwierf. In het tweede deel trok men alles uit de kast met piraten en dat leverde een leuke game op. Het enige probleem was dat de oorspronkelijke fanbase deze move niet echt kon waarderen. Risen 3: Titan Lords gaat dus in verschillende opzichten terug naar de kern van het origineel en dat klinkt veelbelovend. Na het spelen van de game moeten we helaas constateren dat we van een koude kermis thuis zijn gekomen. Risen 3: Titan Lords, tja… het is niet veel soeps op de PlayStation 3.

Yarrr…

Als je nieuw tot de franchise bent, is het wat lastig te volgen, aangezien de game direct na het einde van het tweede deel verder gaat. Je bevindt je op een piratenschip dat wordt aangevallen door een stel monsters (ook met een schip), waarna blijkt dat je een droom had. Gelukkig maar, want het was een niet al te fijne confrontatie. Het goede nieuws na je ontwaken krijg je gelijk van je zus te horen. Zij meldt dat je aangekomen bent bij een eiland, waar grootse schatten verborgen zouden liggen. Als een piraat in hart en nieren klinkt dat als muziek in de oren, maar al snel neemt het verhaal een onvoorziene wending.

Je komt op een gegeven moment in een grot terecht, waarbij ÊÊn of ander monster je weet te doden en er met je ziel vandoor gaat. Gelukkig was voodoo in de tijd van de piraten bijzonder effectief, want een priester weet je tot leven te wekken en daarmee krijg je een nieuw levensdoel: je ziel terughalen, en daarnaast ook je zus en de rest van de bemanning zoeken. Dat brengt een mooi avontuur met zich mee dat een bijzondere hoeveelheid content met zich meebrengt. Je zult namelijk gebombardeerd worden met allerlei quests die je al dan niet kunt aannemen.

De nodige diepgang

In dat opzicht heeft de game best veel te bieden en daarnaast kent de game ook de nodige diepgang, die is afgestemd op items. Je zult gedurende het avontuur allerlei objecten tegenkomen die van pas kunnen komen, maar ook het aankleden van je personage is hierbij van belang. Of wat te denken van het gebruik van magie? Je begint als een piraat die weinig echt effectieve middelen tot zijn beschikking heeft, maar gaandeweg zal hij steeds meer mogelijkheden krijgen. Wel zo handig, want de vijanden zijn lang niet altijd even gemakkelijk om te verslaan.

Het vechten draait namelijk heel erg om het goed opletten wat de vijand doet. Je moet niet overmoedig willen zijn en erop los hakken, want dat werkt juist averechts. Afwachten, een gaatje zoeken en snel toeslaan, dat werkt een stuk beter. Vanzelfsprekend kun je afwisselend nog magische aanvallen inzetten waarmee je sneller schade aanbrengt, maar desalniettemin zul je bij gevechten je tijd moeten nemen, anders zie je de healthbalk snel kelderen en daar zit niemand op te wachten. Uiteindelijk komt het erop neer dat je je goed op de situatie moet anticiperen en desgewenst je uitrusting daar op aanpassen wil je het gevecht tot een goed einde brengen.

De game biedt vele opties en schuwt ook variatie in magische aanvallen evenals alternatieve mogelijkheden niet, waardoor het best wel als een compleet geheel aanvoelt. Het maakt het voor de fan zeker een interessante titel, al zou het dan alleen de gameplay en bijbehorende elementen betreffen. In dat opzicht valt er plezier uit de game te halen, maar wat wel een beetje nadelig is, is dat je het verhaal vrij snel uit het oog verliest omwille van de enorme hoeveelheid zijmissies. Een ander fors nadeel dat enorm veel afbreuk aan de ervaring doet, zijn de technische problemen.

Grafisch erbarmelijk en bij vlagen onspeelbaar

Risen 3: Titan Lords heeft nogal te kampen met technische problemen die domweg strontvervelend zijn. Zo stopt de game regelmatig waarna je de disc in de PlayStation 3 opeens weer snelheid hoort maken, alsof de game ineens bedenkt dat er nog wat vanaf de disc ingelezen moet worden. Dit is veelal van korte duur, maar dan is er nog een haperend spelverloop op sommige momenten en erger nog is dat de game regelmatig op volstrekt willekeurige momenten vastloopt. Vastlopers, als er iets irritant is dan is dat het wel en met het gegeven dat de game hapert of soms voor enkele seconde stopt, zit je huiverig voor nieuwe vastlopers te spelen. Niet echt prettig dus.

Dat is niet het enige, want waar de game op de PC er best netjes uitziet, is Piranha Bytes bij de PlayStation 3 versie vergeten de anti-aliasing aan te zetten. Het is ÊÊn grote pixelbrij, waarvan je haast zou zeggen dat Minecraft er bij vlagen mooier uitziet. Dan is er nog de belabberde framerate en de matige invulling van animaties, waardoor Risen 3: Titan Lords eigenlijk op diverse vlakken zo finaal de mist in gaat dat ik met zeer veel tegenzin verder aan het spelen was. Zonde, want de gameplay zou op zich prima kunnen werken (dat bewijst de PC versie), maar als je last hebt van deze onvolkomenheden precies tijdens de actie dan kan je er de donder op zeggen dat je het loodje legt.

Conclusie:

De game is op de PC een alleraardige titel, maar de ontwikkelaar had een PlayStation 3 versie gewoon achterwege moeten laten. De pluspunten van de game worden overschaduwd door een opeenstapeling van technische onvolkomenheden. Jazeker, er zijn er veel meer dan omschreven in deze review en ook grafisch is het van bedroevend niveau. Het is kleurrijk, dat is het enige lichtpuntje, maar de pixelbrij is te ernstig om aan te zien en de framerate, het geschok en gehaper werken ook niet mee. Risen 3: Titan Lords, een op zich leuke game, maar de PlayStation 3 versie moet je niet willen spelen. Als je interesse in de titel hebt, ga dan lekker voor de PC versie, die is wel speelbaar.

Pluspunten

  • Veel te doen
  • Gameplay is op zich goed…

Minpunten

  • …maar door technische problemen niet interessant
  • Framerate
  • Vastlopers
  • Grafisch oerlelijk