Elk jaar komen er twee voetbalgames uit en dan heb ik het natuurlijk over FIFA en Pro Evolution Soccer. Dit jaar is geen uitzondering en in september kunnen we met FIFA 15 aan de slag, terwijl PES 2015 pas later zal gaan verschijnen.

Iedereen heeft natuurlijk zijn of haar eigen mening over welke ‘footie’ nou de beste is. De één vindt FIFA beter en de ander houdt meer van Pro Evolution Soccer. Wat verkopen betreft is FIFA al jaren de meest succesvolle franchise. Konami, ontwikkelaar en uitgever van Pro Evolution Soccer, vindt vanzelfsprekend dat hun game de beste van de twee is en dat hebben medewerkers van de studio dan ook laten weten. De manier waarop ze dit laten blijken is wel verrassend eigenlijk.

Adam Bhatti, PES European brand manager, vertelde in een interview dat Pro Evolution Soccer games over het algemeen realistischer zijn dan FIFA. Hij doelde met name op het schieten en de keepers. Beide aspecten vindt hij in PES beter. Konami medewerker Klaus Garner deed hier nog een schepje bovenop en vergelijkt FIFA-games zelfs met pingpong.

“We have a game that lets you play real football; you can play counter-attacking, possession, long-ball… which you can’t do in the other title, where it’s more like ping-pong.”

Bhatti vulde zijn collega nog aan door te zeggen dat het in FIFA alleen maar om het scoren van goals gaat en dat EA er voor zorgt dat spelers keer op keer kunnen scoren uit een lobpass. Dit haalt volgens hem een groot deel van het realisme weg.

Ergens is de mening van de ontwikkelaar van Pro Evolution Soccer wel begrijpelijk. De krachtige lobpass in FIFA is één van de grootste kritieken van spelers en doorgaans is het ook een redelijk makkelijke manier om te scoren. Aan de andere kant is het wel gewaagd om deze dingen over de concurrent te zeggen, aangezien de laatste PES delen lang niet zo goed waren.

Wij horen dan ook graag jullie mening over dit voorval!