Aan alle lezers; zitten jullie lekker? Want als dat niet zo is zijn zombies niet het enige gevaar dat loert. Als je een aantal uur achter elkaar speelt heb je een ergonomische stoel nodig, anders staat je gezondheid op het spel. Stoelen die geen steun aanbieden, of oncomfortabel zitten kunnen leiden tot een verhoogt risico voor vermoeidheid, pijn en wellicht uw polsen, schouders en rug permanent beschadigen.

3 miljard redenen om een ergonomische stoel te vinden

Vier jaar geleden is onderzocht dat er wereldwijd een half miljard gamers samen meer dan drie miljard uur per week gamen. En dat is vier jaar geleden, ondertussen is dat getal waarschijnlijk sterk gestegen. Dat is dus flink veel tijd.

Uit het Nationaal Gaming Onderzoek van 2008 blijkt dat Nederlandse gamers van alle leeftijden zijn en zowel man als vrouw kunnen zijn. Gemiddeld spelen zij 4 uur per week, ook al zijn er sommigen die dat als opwarmertje beschouwen. Jongens tussen 13-19 jaar spelen gemiddeld bijna 15 uur per week. Dat kan nog op die leeftijd, maar op wat latere leeftijd wil je daardoor geen extra krakende botten door oplopen.

De vier vragen voor de perfecte gaming stoel

Wij vonden het in ieder geval een sterk plan om ervoor te zorgen dat gamen meer plezier dan leed blijft, dus hebben we hier uitgestippeld hoe je de beste game stoel kunt vinden:

Is het comfortabel?

Dit is het belangrijkst. Je hebt een comfortabele, ergonomische stoel nodig die bij jou past, dus het loont om een paar uit te proberen. Geeft het steun aan uw rug, nek en schouders? Is het in hoogte verstelbaar zodat je niet teveel druk zet op de onderzijde van je benen en je bloedsomloop beperkt? Is het de juiste hoogte voor je scherm? Kom je gemakkelijk bij je controller, snacks en drankjes?

Is het compatibel?

Zou er iets erger kunnen zijn dan dat je je gaming stoel thuis krijgt om er achter te komen dat het niet aansluit op jou console? Gelukkig zijn de meeste aan te sluiten op verschillende consoles zoals de Playstation 4 of the Xbox One, maar ook sommigen zijn ook bijvoorbeeld aansluitbaar op Blu-ray spelers en smartphones of tablets. De allernieuwste game stoelen bieden ook wireless en bluetooth mogelijkheden aan.

Past het bij jouw interieur?

Waar speel je? Waar je ook bent, je zult een game stoel willen die past bij jouw interieur. Gelukkig is er een breed aanbod aan leren stoelen, kunststof stoelen en verstelbare stoelen in vele kleuren. Als je van plan bent om deze stoel ook te gebruiken voor werk dan is een simpele, comfortabele bureaustoel meer waar je naar zoekt.

Is het realistisch?

Als je gewoon even leuk wil gamen, is dit misschien overbodig, maar als je wilt voelen alsof je zelf in het spel zit kan je misschien een surround sound game stoel overwegen. Er zitten ingebouwde speakers – meestal in de hoofsteun aan beide zijden – en ook nog een sub woofer zodat je iedere explosie, knal of botsing kunt voelen. En ze zijn ook nog eens ideaal voor muziek. Er zijn zelfs stoelen die trilfuncties hebben – realistischer kan het niet!