Review: Destiny

Review: Destiny – Beeld jezelf een universum ver in de toekomst in, waar de mensheid kolonies heeft op allerlei planeten. Het is een tijd van ontzettend veel technische vooruitgang, maar daar komt een abrupt einde aan en de mensheid dreigt uit te sterven. Jij bent een Guardian, die geholpen wordt door The Traveller en moet voorkomen dat de duisternis zal gaan overheersen. Wij gingen als Guardian het universum in en zagen dat Destiny een op momenten enerverende shooter is met veel mooie en mindere facetten en wat vooral een start kan zijn van iets heel groots, maar wat het nu nog niet helemaal is. Waarom dat is leggen we graag uit in onze review.

The Traveller

De Aarde is in het verhaal van Destiny de laatste plaats waar de mensheid nog veilig is. In de City waar The Traveller, of ook wel de grote witte bol, boven hangt, zijn de Guardians te vinden. Zij worden geholpen door de bol, die ze speciale krachten geeft om de duistere krachten in het universum tegen te houden. Een buitenaards ras genaamd de Fallen heeft de mensheid in zijn greep en hierdoor moet jij samen met andere Guardians in actie komen. In je avontuur word je vergezeld door Ghost (met de stem van Peter Dinklage), die het verhaal van The Traveller aan je vertelt. Dit verhaal is nogal simpel, wordt wazig gebracht en ontwikkelt zich nooit echt verder. Het verhaal wist ons hierdoor geen moment te pakken wat zonde is, want de wereld zelf oogt erg interessant en uitnodigend.

Kies een Guardian

Het verhaal is dus niet heel spectaculair, maar de actie zelf wel, wat belangrijk is bij een first person shooter, maar daar later meer over. In het begin kun je uit drie verschillende Guardians en rassen kiezen. Je hebt de Titan, Warlock en Hunter en kun je als ras Human, Exo en Awoken kiezen. Het uiterlijk onder de helm van de Guardian speelt echter niet een hele grote rol, want deze zie je alleen in de cut-scènes en in The Tower. Dat laatste is de sociale hub op Aarde waar je alles kan managen. Zo kun je jouw beloningen er op halen, zoals Engrams wat net een soort surprise eieren zijn. Hierin zijn weer gradaties, want blauw staat bijvoorbeeld voor zeldzaam en paars voor legendarische items.

Alle items zijn in die gradaties onderverdeeld en zo gingen we weleens haastig naar The Tower toe als we een paarse Engram in ons bezit hadden om te kijken wat voor item het was. Een legendarisch item is namelijk veel sterker en die kun je tevens meer upgraden. Het upgraden van je arsenaal gaat via het verzamelen van XP net als het levelen van je Guardian wat in beide gevallen kan via uitdagingen die in de game bounties heten. Deze kun je doen in het verhaal, Strike´s en The Crucible. The Tower is eigenlijk een plaats waar je items koopt en vrijspeelt. Niet alleen wapens zijn er te koop, maar ook nieuwe delen voor je kleding en ruimteschepen.

Vanuit The Tower begint je avontuur en wij kozen voor de Warlock en aangezien Destiny elementen van een RPG bevat hebben de Guardians eigen kwaliteiten. De Titan is een Guardian die meer van de brute kracht is en van de actie dichtbij terwijl de Hunter van op een afstand vijanden bestookt. De Warlock, die wij hadden gekozen, zit daar tussenin. Wat ze allemaal overeen hebben is de Super. Dit is een zeer krachtige actie waarmee elke Guardian in een korte tijd veel vijanden kan doden. De Super van de Warlock is bijvoorbeeld de Nova Bomb waarmee je een explosieve bal gooit die in één klap vijanden wegvaagt. Het is actievol en het geeft echt een kick als je het uitvoert.

Zo heeft elke Guardian zijn eigen Super, maar ook hebben ze elk een eigen granaat en zodra je verder levelt speel je tevens nieuwe manieren vrij om jezelf naar hogere gebieden te verplaatsen. Zo heeft de Warlock als manier van verplaatsen Blink waar je kort mee kunt teleporteren en uit hachelijke situaties kan ontsnappen. Daarnaast hebben alle Guardians drie types aan granaten die met cooldown werken. Het systeem is overzichtelijk en zorgt voor een andere speelstijl waarbij je naar wens kunt variëren. Bij level 15 kun je zelfs een andere klasse kiezen en zo vervingen we de Voidwalker klasse en dus de Nova Bomb voor Sunsinger, waarmee je bij de Super zonkracht gebruikt om teamgenoten tot leven te wekken en de vaardigheden van iedereen sterker te maken. Zo is er wat betreft de vaardigheden best veel diepgang en heb je aardig wat opties.

De drang naar nieuwe uitrusting en wapens

Als shooter moet Destiny natuurlijk ook een grote variatie aan wapens bevatten en dat is gelukkig aanwezig. Aan het begin van de game krijg je nogal standaard wapens en dit duurde voor ons zelf iets te lang, maar naarmate je verder komt krijg je zoals we eerder al aangaven de wapens en uitrusting in de hogere gradaties. Eerst krijg je een sniper rifle, automatisch geweer, shotgun en meer, maar dan krijg je een raketwerper. Onze persoonlijke favoriet is echter de Fusion rifle die onder de speciale wapens valt. Dit is een wapen die je even moet opladen om vervolgens een vijanden met een net geplaatst schot tot niets te verwerken.

Je krijgt dus een fraai arsenaal wapens en vooral later in de game worden ze wat specialer, maar de Super blijft je sterkste wapen. Toch zorgen de wapens ervoor dat je door blijft spelen terwijl je eigenlijk van plan was om te stoppen. De beloningen die je krijgt geven de motivatie en hieronder valt ook de rest van je uitrusting. Zo krijg je geregeld nieuwe stukken voor je kleding voor op je hoofd, armen, torso en benen. Niet alleen gaat je Guardian er steeds gaver uit zien, maar de stukken kleding hebben ook weer invloed op je vaardigheden.

Aan de kleding die je draagt zijn namelijk bonussen verbonden. Zo zorgt Intellect ervoor dat je Super sneller laadt, terwijl Discipline de cooldown van je granaten beïnvloedt. Strength heeft dan weer invloed op het effect dat je doet met een mêlee-aanval, dat weer verschilt per Guardian. Door alle items die je constant verbetert zul je snel de drang hebben om door te spelen. We wilden dat nieuwe wapen of een nieuw stuk kleding hebben en gingen door. Visueel zal je Guardian steeds fraaier worden qua uiterlijk en het laat tevens echt zien hoe ver je bent. Bovendien hielpen alle beloningen ons ook om door de verhaallijn te komen.

Actie is vermakelijk, maar de activiteiten repetitief

De verhaallijn is namelijk iets waar we ons aan hebben gestoord. Zo gaven we eerder al aan dat het verhaal redelijk simpel is en ons eigenlijk nooit heeft weten te boeien, maar de structuur verder hierin is ook verstoord. Destiny bevat namelijk een prachtige wereld waar de horizon en de lucht af en toe net een futuristisch en artistiek schilderij van een landschap is. Oké, dat klinkt wat raar, maar visueel is de game erg verzorgd als je naar de schaal kijkt. Vandaar dat het zo zonde is dat bijna elke missie hetzelfde aanvoelt. Je scant daar wat met Ghost om vervolgens een deur te openen waar een vijand achter zit. Dit hebben we tijdens de missies meerdere malen meegemaakt, welke altijd eindigen met een grote eindbaas waar je even snel de zwakke punten van moet vinden.

De opzet is eigenlijk elke keer hetzelfde en voelt aan als een herhaling van stappen. Daarbij helpt het ook niet dat je constant tussen de planeten door naar The Tower reist wat de flow van de game doorbreekt. Het is dan ook opvallend dat de Strike´s hetzelfde overkomen, want ook hier werk je via wat kleinere en grotere ruimtes altijd naar een eindbaas toe. Ook dit kun je met drie spelers doen en in de basis is dat dus hetzelfde. Dan heb je nog de kleinere missies op de planeten die Patrol heten, welke ook bestaan uit herhalende activiteiten zoals het afknallen van vijanden en het wederom scannen van de omgeving. Je ziet hierdoor wel veel van de prachtig vormgegeven wereld, maar op dit vlak had echt meer variatie gekund.

Het voelt uiteindelijk aan als zo´n gemiste kans wat nogal wringt aangezien het een wereld is die je wilt verkennen door de stijl. Variatie is daarentegen wel present bij de vijanden, want deze zijn er in verschillende vormen en maten. Daarnaast moet je jouw tactiek op hen aanpassen wat betreft benadering in de vele actievolle shootouts. Zo zijn de Fallen erg snel in een gevecht als het gaat om bewegen en zullen ze je veel proberen te flanken. Elk ras heeft zo zijn eigen manier van vechten waar jij op moet anticiperen. Dit voorkomt toch dat de game te herhalend wordt en wat ook helpt is de missies in coöp spelen. Het samen spelen van missies en vooral de Strike´s hebben dan meer dynamiek. Dan komt ook echt de charme naar boven, want je hebt het idee dat je het samen beleeft. De gevechten voelen dan intenser aan en het samenwerken is tof.

Fijne gameplay

Hoewel de activiteiten vrij herhalend zijn wordt het speelplezier gered door het samenspel en het feit dat het met de gameplay goed zit. Destiny knalt namelijk heerlijk weg als shooter, want de besturing luistert ontzettend nauw. De game loopt tevens in de meest drukke situaties nog steeds heel vloeiend, zoals tijdens grote gevechten in een Strike. Alle wapens uit het nette arsenaal schieten fijn. Welk wapen je ook gebruikt, ze reageren allemaal accuraat. Het gebruik van de Super is al ontzettend gaaf, maar de mêlee-aanval per Guardian geeft altijd een voldaan gevoel bij het uitvoeren. We merkten echt dat een klap goed aankwam of dat die ene headshot fataal was. Het heeft impact wat de ervaring als shooter zijnde zeer bevorderd.

The Crucible

Zo heb je dus de verhaallijn waarbij je per planeet zo´n zes missies speelt en de Strike´s. Dit alles kan je in coöp uren bezig houden en in de toekomst komen er van beide zeker nog meer aan. Wil je echter je skills als Guardian laten zien aan andere Guardians dan kan dat in The Crucible. Hierin neem je het in relatief kleine teams tegen elkaar op in verschillende modi. Hierin is Destiny niet bijster origineel, want het zijn namelijk varianten van modi die we al langer kennen uit andere shooters. Control is bijvoorbeeld een vorm van Domination waarbij het bezit van de vlaggen impact heeft op de score van de kills. Net iets anders toch dan dat je gewend bent.

Verder heb je nog meer modi, zoals onder andere Clash wat team deathmatch is en Rumble wat je kunt zien als free-for-all. Ook hier zorgt de Super vaardigheid dat het wel typisch Destiny is, want als je het slim aanpakt kun je een wedstrijd beslissen. Hoewel de modi tot nu toe niet bijster origineel zijn, bevat The Crucible veel potentieel en Bungie kan hier dan ook mooi op verder bouwen. De multiplayer voelt solide aan en je merkt niet eens dat je met kleine teams (6 vs. 6 in Control en Clash) speelt. Het past er eigenlijk wel bij en wat ons vooral beviel, was het leveldesign, want dat is echt uitmuntend.

Uitmuntend leveldesign en audiovisueel geslaagd

Over het leveldesign van de missies en Strike´s waren we wel al enthousiast, maar in The Crucible is dit nog meer verzorgd. De maps hebben een nette balans tussen open en kleine ruimtes die voor elke speelstijl aantrekkelijk is. Je hebt als team verschillende wegen om naar je tegenstander of doelen te komen. Het uitmuntende leveldesign heeft ook te maken met het audiovisuele onderdeel van de game, want hier scoort Destiny hoog op. Vanaf de eerste stap op Aarde in Old Russia tot het laatste gevecht in de verhaallijn is het een prachtige reis geweest.

We hoefden alleen maar naar de prachtige lucht op Venus te kijken en onze mond viel bijna open. Daarnaast bevat de game fraaie belichting en zijn de effecten van wapens verzorgd. De game heeft door alles een eigen stijl, maar ook de combinatie van de presentatie samen met het geluid is een groot pluspunt. De game bevat een geweldige soundtrack met moderne en klassieke muziek die vooral in shootouts extra hard knalt om de ervaring, sfeer en het epische gevoel naar een hoger niveau te brengen. Andere geluidseffecten zijn ook van hoge kwaliteit, zoals het geluid van de wapens en meer.

Conclusie:

Destiny is een titel die ondanks de minpunten toch bovenal vermakelijk was. Dit terwijl het verhaal nooit boeiend werd en de activiteiten tijdens de missies op langere termijn repetitief werden. Het universum is oogstrelend, stijlvol en het bevat als geheel veel potentieel, maar toch miste ik nog veel. Bungie moet Destiny nog meer verbeteren, want er ligt een basis waar heel veel mee kan. De actie is namelijk gaaf en het is nu voornamelijk de beste coöp shooter die er is met een nette competitieve multiplayer. Toch missen er nog veel dingen, want waar zijn de races met de Sparrows bijvoorbeeld? Dat willen we zien en dan met name meer variatie in de activiteiten. Eerlijk gezegd had ik er meer van verwacht, maar ik weet dat Bungie met meer content komt en dat is wel nodig voor een titel als Destiny. Het is een aardige start, maar waar meer aan gedaan moet worden om het echt legendarisch te maken.

Pluspunten

  • Prachtige stijl en universum
  • Fijne besturing en goede actie
  • Fraai (wapen)arsenaal
  • In coöp geweldig
  • Soundtrack
  • Verzorgde multiplayer

Minpunten

  • Verhaal niet boeiend
  • Repetitieve activiteiten
  • Mist nog veel

op Metacritic
Boxshot Destiny

Destiny

Releasedatum:
09-09-2014
Genre:
First Person Shooter
Uitgever:
Activision
Ontwikkelaar:

92 reacties

  1.    92 XP
    DeathBlade27's avatar

    Wel mooie revieuw maar er is een foutje multiplayer is gewoon falend. Duurt heel lang tot je joint.

  2.    566 XP
    Zuko's avatar

    @DeathBlade27: Dat is bij mij niet het geval, ik zit na 30 seconden in een multiplayer match.

  3. Anoniem -   
    62.140.132.xxx's avatar

    Prima cijfers. Weer een hype die ironisch genoeg ten onder gaat aan een hype

  4. Anoniem -   
    83.85.141.xxx's avatar

    @DeathBlade27: dan moet je een nieuwe router kopen!

  5.    555 XP
    Crazygohan's avatar

    Zal allemaal wel die review maar ik vind het een ge wel dige game

  6.    555 XP
    Crazygohan's avatar

    Nou ik had een heel verhaal maarworden maar twee zinnen geplaatst maar gewoon halen de game

  7.    682 XP
    Hypoman's avatar

    Tja als je van een goed verhaal houd krijgt deze game van mij een 6, en dat is te laag om hem in huis te halen………

  8. Anoniem -   
    86.88.142.xxx's avatar

    moet je van houden dit genre game kon me niet echt boeien de demo ik wacht rustig op gta en assassins creed unity

  9. Anoniem -   
    188.207.101..xxx's avatar

    Sparrow races mist ie, wtf? Game is gewoon vet, verhaallijn, Who cares, knallen is wat je wilt. Repetitief, dat is alles als je het 10 uur achter elkaar speelt.Zwakke review dus (mijn mening) ,vooral op tekstueel vlak, teveel ingaan op onzinnige details, kan dus veel beter. Het grootste minpunt (vind ik) zijn toch wel de “verborgen” laadtijden, dacht dat die verleden tijd zouden zijn met de next gen consoles, niet dus.

  10. Anoniem -   
    82.75.18.xxx's avatar

    In elke review die ik tot nu toe gelezen heb komt het woord ‘repetitief’ terug. Geen best teken voor een game waar ze zoveel geld in hebben gestoken.

    Na alle hype kon dit alleen maar tegenvallen.

  11.    8200 XP
    Flaming_Kaiser's avatar

    Maar COD krijgt altijd torenhoge cijfers. Geen verhaal en als je alles bekijkt is COD ook repetitief.

  12.    1181 XP
    A Gamer's avatar

    Repetitief dus, zoals verwacht.

  13.    1953 XP
    Faunus's avatar

    @82.75.18.xxx: De activiteiten zijn helaas herhalend en daar moet Bungie wat in de toekomst aan doen.

  14.    3443 XP
    jimke1's avatar

    super saaie game andere woorden heb ik niet

  15.    322 XP
    mysticwolf's avatar

    @Flaming_Kaiser: +1.
    Fuck CoD.Als er 1 reeks is die de titel repetatief verdiend, dan is het die wel.

  16. Anoniem -   
    84.195.255..xxx's avatar

    Idd zware ladingen voor next gen is echt triest! Voor de rest een goede game en verhaal is slecht gepresenteerd niet afgeleerd “halo” zwak verhaal zalige gameplay ! Kleine minpunt

  17.    5864 XP
    7th-son's avatar

    Zijn de raids wel gedaan door de reviewer? Dus de missies die je met 5 vrienden kunt doen?
    Tevens vind ik wel dat het een redelijke review is. Zolang de missies nog nieuw zijn is het leuk, maar daarna is er niets vernieuwends meer aan natuurlijk.
    Het heeft iets weg van ffxiv en diablo. Daar speel je ook voor de endgame content..

  18.    1737 XP
    derage88's avatar

    @62.140.132.xxx: prima cijfers en vervolgens gast de game ten onder? Huh? Ik en velen met mij vermaken ons prima met de game. Persoonlijk had ik niets met de hype en is de game precies zoals ik verwachtte. Had alleen op wat meer verhaal gehoopt.

  19.    1694 XP
    chronic010's avatar

    Totaal niet eens met de review….helemaal niet als je ziet dat COD bijvoorbeeld altijd hogere cijfers krijgt terwijl dit spel gewoon af is! Dat iets je ding niet is ok….maar alles klopt hier gewoon!

  20. Anoniem -   
    62.131.61..xxx's avatar

    Je moet het eigenlijk gwn zien als een kleine mmo, verhaal dat kut en kort is, maar wel leuk is door alle end-game content.

  21.    1953 XP
    Faunus's avatar

    @chronic010: Als ik CoD van een review had voorzien dan had ie waarschijnlijk een lager cijfer gekregen. Reviews zijn persoonlijk en een mening natuurlijk.

  22.    1953 XP
    Faunus's avatar

    @7th-son: De eerste Raid is pas sinds de 16e speelbaar. Daar moet je level 26 voor zijn. We gaan ook nog aandacht besteden aan alle DLC natuurlijk.

  23. Anoniem -   
    95.96.101..xxx's avatar

    @DeathBlade27: Andere coffeeshop misschien?

  24.    954 XP
    Timutz's avatar

    Mooie review. Toffe game verhaal niet heel boeiend en idd het is wel veel van het zelfde allemaal maar toch blijf je spelen haha.

  25. Anoniem -   
    84.26.145..xxx's avatar

    @chronic010:

    Als alles zou kloppen zou de game wel hoger scoren maar dat doet de game niet. De meeste reviews zitten rond de 8 of zelfs lager als je op metacritic kijkt.
    Ik heb de preorder een week geleden gecancelled, ik kijk over twee maanden nog een keer of iedereen nog steeds zo enthousiast deze game speelt of het dan al beu is. deze game is zo gehyped dat het flink tegen kan vallen.

  26. Anoniem -   
    83.81.18..xxx's avatar

    Man man man…. Wat een boekwerk. Dit is toch geen review meer?

  27. Anoniem -   
    84.85.165..xxx's avatar

    Fantastisch spel! Elke keer als ik m wegleg dan wil ik hem weer oppakken!

    Briljante Co.-op pittige, maar leuke crucible en verder diehard knallen!

    Voor mij de titel van het jaar! Kan niet wachten op de nieuwe content!

    Enige minpuntje het verhaal, wat verwaarloosbaar is maar wat verwacht je een nieuwe last of us? Verhaal doet wat het moet doen en dat is knallen knallen en knallen!

    Heerlijk

  28.    745 XP
    TheProphecy's avatar

    @84.85.165..xxx:
    Helemaal mee eens.
    Top spel, snap echt niet wat iedereen loopt te klagen.
    Loopt als een trein.

  29. Anoniem -   
    86.86.85..xxx's avatar

    Het is te gek voor woorden dat er geen SP inzit.
    Dit soort spellen zouden geboycot moeten worden.

  30. Anoniem -   
    109.130.138.xxx's avatar

    Saaie game dus

  31.    8 XP
    GrapeFruitDude's avatar

    @Crazygohan: Dit is nou al de zoveelste post van jou die gewoon niet te lezen is, als je wilt dat anderen je post lezen moet je het in ieder geval leesbaar maken…

  32. Anoniem -   
    84.241.213..xxx's avatar

    Begrijp ik het goed dat je offline de game niet kunt spelen?

  33. Anoniem -   
    82.75.50..xxx's avatar

    @84.241.213..xxx:

    Je kunt de game inderdaad niet offline spelen. Echt waardeloos……….

  34. Anoniem -   
    91.180.113..xxx's avatar

    Zoals ik had verwacht, saaie eentonige game, mijn 60euro blijft mooi opzak voor iets beters… Een cinemake met men vrouwke, veels beter dan deze rotzooi

  35.    682 XP
    Hypoman's avatar

    De makers van HALO die een game maken zonder verhaal en diepgang? Deze gaat erg saai worden! Tja, als je alleen maar wil knallen, springen en constant naar je eigen (zelfde) dansje wil kijken en niet wil nadenken, dan heel veel plezier met deze game…..

  36.    8200 XP
    Flaming_Kaiser's avatar

    @Faunus: Wat is er dan zo verfrissend in COD en andere shooters als ik vragen mag?

  37.    75 XP
    Pemat66's avatar

    Vind het spel juist wpnderbaarlijk prettig spelen. Ben helemaal geen shooter fan, maar word bij destiny toch elke keer teuggetrokken naar het spel.

  38. Anoniem -   
    95.96.75..xxx's avatar

    Geweldige game. Voor mij de beste game van 2014. Je moet alleen wel van een mix tussen Halo en Mass Effect houden. Anders is dit spel niks voor jou.

  39. Anoniem -   
    82.74.148.xxx's avatar

    @Topic, ik snap de kritiek niet helemaal betreft repetitief, dat zijn alle games.
    Geef eens een voorbeeld van een game waar dit niet het geval is?

    De enige game die veel variatie had is Jak and Dexter 2, maar uiteindelijk werd ook
    deze game repetitief.
    Volgens mij worden dat uiteindelijk alle games.
    Maar ik hoor graag welke games jij in gedachten hebt.

    Overigens vindt ik Destiny ontzettend geslaagd en ben er nog lang niet mee uitgespeeld, zit nu op lv 22 hunter en ben nu bezig warlock richting lv 4 te schieten.

  40. Anoniem -   
    82.74.151..xxx's avatar

    @82.74.148.xxx: ik vond dat je bij gta ook genoeg te doen was, het spel nam mij zo mee dat ik zelf de missies met auto slepen leuk vond. Destiny zelf heb ik niet, maar wat ik hoor is het unieke game die eigenlijk goty is, maar veel foutjes heeft. Net zoals diablo dat bij launch heeft. Vind het alleen jammer dat destiny is gemaakt om dlc voor uit te brengen.

  41. Anoniem -   
    82.74.151..xxx's avatar

    Game krijgt allemaal 8’tjes maar hoor toch van mensen dat deze game geweldig is.

  42. Anoniem -   
    82.74.151..xxx's avatar

    De hype is bungie’s eigen schuld, wat vetwacht je met 10 trailer’s, reclame’s op tv en posters. Vraag me ook af wie heeft verzonnen dat destiny zo enorm was, ik wist dat het een grote game werd, maar sommige dachten volgens mij dat elke planeet een map heeft van gta achtige groot heden.

  43.    5864 XP
    7th-son's avatar

    @82.74.151..xxx: ik heb geen fouten gezien

  44. Anoniem -   
    82.169.141..xxx's avatar

    @188.207.101..xxx: Ik koop een rpg voor de Story, wat the actual fuck wil je in een RPG ‘alleen maar schieten’. Dan koop ik wel CoD/BF.
    Nee, is gewoon matig dus. Lol. Grinden voor xp/levels is repititief ja, storylines meestal niet.

  45.    5379 XP
    PattyS3's avatar

    Echt een Must have vind ik. De game heeft uiteraard ook zijn slechte punten maar dat heeft elke game. De game heeft geweldige leveldesign en op elke speelbare planeet / maan valt genoeg te beleven zolang je wat afwisseld met gamemodes die je speelt.

  46.    41 XP
    Old_dirty_chef's avatar

    Als je van shooters vet vind zeker niet te missen

  47. Anoniem -   
    62.140.132..xxx's avatar

    @82.74.151..xxx: Dat komt omdat de game qua gameplay tof is, maar op de langere termijn repetitief wordt. Dit is iets wat ik niet alleen ervaren heb, maar om me heen ook hoor. En sinds wanneer is een 8 een slecht cijfer. Moeten we de game maar een 9 geven omdat het anders overkomt alsof we de game volledig afbranden wat we niet doen? Bungie moet beseffen dat de opzet die vrij herhalend is niet de toekomst heeft. Ik hoop zelf dat ze met meer variatie gaan komen, want voor Strike of missies waar ik elke keer hetzelfde doe leg ik geen geld neer. – Faunus/Roel

  48. Anoniem -   
    86.86.57..xxx's avatar

    Wat een hoop gezeik. Ik had helemaal niets met de hype en ben door de beta pas enthousiast geraakt. Vermaak me prima samen met me vrienden en ben dus voorlopig nog wel ff zoet

  49.    1953 XP
    Faunus's avatar

    @PattyS3: Idd. Dat is ook zo, maar als Bungie echt succesvol zijn op de langere termijn moeten ze wel wat aan de repetiviteit doen. Anders gaan veel spelers afhaken.

  50. Anoniem -   
    82.217.114..xxx's avatar

    Apart, als een spel geen boeiend verhaal heeft en veel repetetieve activiteiten heeft dan verdient het naar mijn mening geen 8

  51.    1953 XP
    Faunus's avatar

    @Flaming_Kaiser: Ik snap je reactie niet helemaal. Lees eens goed wat ik zeg. Ik zeg namelijk het tegenovergestelde. 😛

  52.    1953 XP
    Faunus's avatar

    @86.86.57..xxx: Ik had ook niet met de hype, maar gezien de geschiedenis van Bungie had ik echt meer verwacht. En waarom is een 8 gezeik. Serieus?

  53.    1953 XP
    Faunus's avatar

    @82.217.114..xxx: Het spelplezier, sfeer,gameplay, co-op en de multiplayer redden de game voorlopig. Misschien moet je de review helemaal lezen, want daar breng ik genoeg nuance in aan. 😉

  54. Anoniem -   
    83.86.131..xxx's avatar

    Leuk een review van Destiny.. aan de reacties dacht ik effe dat het een review was van een nieuwe CoD……. Aanzijnzejkers, spel heeft een mooie 8 gescoord.

  55. Anoniem -   
    62.45.206..xxx's avatar

    Voor mij is de game geweldig. Het is een genre die je niet kan definiëren en het valt ook zeker niet te vergelijken met andere games. De game omvat veel elementen welke je in andere games ook terug kan vinden. Al deze verschillende smaakjes hebben ze in 1 grote pot gestopt om tot dit resultaat te komen. Laten we het als voorbeeld een shooter noemen. Dan krijg je al snel BF4 of CoD Ghosts. Waren deze twee games dan echt veel beter dan Destiny? Iedereen heeft het over repetitieve gameplay. Is dit dan bij games als CoD Ghosts en BF4 niet zo ? Waar je soortgelijke game modi hebt? Waar je ook de wapens kan customizen en waar de maps veelal hetzelfde zijn (bij launch(!)) ?

  56. Anoniem -   
    84.195.65..xxx's avatar

    @Zuko: gewoon met lan aansluiten of gaming router aanschaffen lost al veel problemen met je connectie op

  57.    979 XP
    Mikeyboy's avatar

    @Faunus:

    Dit dus.

    De hype was weer erg groot van de game, zoals veel games te laatste tijd.
    Dat is erg jammer,want de game valt 9 van de 10 keer tegen.

    Watch Dogs was er ook één van. Ben bang dat The Division hetzelfde gaat krijgen.
    En helaas meerdere titels die nog komen gaan.

    Ik speelde Destiny voor het eerst en had echt een wow effect, grafichs toch echt wel next gen in mijn ogen.
    Toen kwam ik op de “maan” , weer schieten, en steeds maar veel van dezelfde gangetjes. Erg jammer.

    Het PVP heb ik zelf nog niet gedaan omdat ik eerst de storyline wil uitspelen, wat overigens wel leuk is gedaan dat je andere spelers tegen komt die je kan helpen en geholpen kan worden.

    Al met al een hele leuke game, grafisch serieus prachtig. Helaas de hype was weer groter.

  58.    113 XP
    Fransol's avatar

    Prima Review van een geweldige game vind ik dan…!

  59.    555 XP
    Crazygohan's avatar

    @GrapeFruitDude:
    Ja als ik een heel verhaal type en de helft word maar geplaatst….

  60. Anoniem -   
    82.74.151..xxx's avatar

    @62.140.132..xxx: nou de game doet heel veel goed, maar ook dingen verkeerd, hierdoor zullen mensen stoppen na een tijdje, terwijl mensen dachten dat je 100 uur zoet was, maar dan hoor ik dat de story 15 uur duurt en helemaal niet zo goed is, zonde.

  61. Anoniem -   
    24.132.148.xxx's avatar

    Dese review lezen duurt langrr dan de sp van destiny haha

  62.    1953 XP
    Faunus's avatar

    @62.45.206..xxx: Ik vind de gameplay wel goed trouwens zoals ik in de review zeg. Het knalt erg lekker weg en de actie is tof, maar de missies zelf zijn te herhalend. Ondanks alle minpunten heb ik vooral in co-op veel plezier in de game. De vraag alleen is hoe lang het leuk blijft. Ik zelf ben nu level 24 Warlock en dan heb je alles al heel vaak gespeeld en gezien. Er komt meer content aan, maar als die qua opzet elke keer hetzelfde zijn dan ben ik er snel klaar mee. Wat ik al zei: kom met Sparrow races waarbij je voertuig wapens heeft. Dat is een voorbeeld van hoe je meer afwisseling in de game kan stoppen.

  63. Anoniem -   
    62.194.115.xxx's avatar

    @86.86.85..xxx: dussss

  64.    8200 XP
    Flaming_Kaiser's avatar

    @82.74.151..xxx: 15 uur nou dat vind eigenlijk erg lang voor een shooter

  65. Anoniem -   
    78.21.183.xxx's avatar

    ik vind nergens de multiplayer, moet ik eerst redelijk ver zitten bij sp?

  66.    327 XP
    cemie38's avatar

    als ik al die minpunten zie , zou ik het een 7 geven

  67. Anoniem -   
    109.130.138.xxx's avatar

    Ik geef het een 6.5

  68. Anoniem -   
    81.175.86..xxx's avatar

    Repetitief? Totaal niet mee eens. 1 keer in de week en dagelijks krijg je nieuwe strikes van Bungie. De standaard shooters zijn repetitief. Je kan gewoon echt veel doen. En de game blijft ondersteund worden online. Voor mij de beste game die ik sinds jaren heb gespeeld. Zelfs de multiplayer is tof maar ik voorspel een hoop geklaag van COD gamers aangezien je niet met 1 kogel iemand kan doden dus nu moeten ze aimen en dat zijn ze al jaren niet meer gewend. 🙂

  69.    673 XP
    MightyMostert's avatar

    Ik hou niet zo van het genre, en wanneer ik mee kijk met mensen via Twitch kan het me ook niet al te lang boeien. De wereld(en) zien er niet spannend genoeg uit om te willen ontdekken.

    Maar kom op een 8 is gewoon een prima cijfer. Op alle onderdelen scored de game goed. Geluid, graphics, gameplay en replay.
    Maar springt er daardoor ook nergens in uit. Maar is dat nodig als je gewoon lekker online met vrienden in co-op vijanden de tyfus wilt schieten en lol hebben?

    Ik laat hem links liggen omdat het niet mijn game is. Ik wacht op Driveclub, COD, GTAV, Lego Batman en LBP. Daar heb ik me handen mee vol tot eind van het jaar.

  70. Anoniem -   
    82.75.18.xxx's avatar

    De werelden zien er inderdaad niet spannend genoeg uit om te ontdekken. Het lijkt wel of je constant in dezelfde omgeving aan het schieten bent.

  71.    113 XP
    Fransol's avatar

    @78.21.183.xxx:
    Ik zoek me ook rot heb geen flauw idee ben lev7

  72.    113 XP
    Fransol's avatar

    @78.21.183.xxx:
    Gevonden als je een bestemming kunt kiezen staat aan de rechterkant crucible…

  73. Anoniem -   
    62.145.206..xxx's avatar

    @PattyS3:

    60 euro voor een mp only.

    Milked

  74. Anoniem -   
    81.165.68..xxx's avatar

    Na veel twijfelen toch gehaald en nog geen seconde spijt van gehad , vette game en zeker een must have!
    Repititief kan ik begrijpen maar elke shooter is dat zogoed als … is afwisseling genoeg om je bezig te houden zowel single als multiplayer.
    Als je twijfelt stop dan en haal dat spel , zal er geen spijt van hebben …

  75. Anoniem -   
    84.198.149.xxx's avatar

    Destiny is dope!

  76. Anoniem -   
    62.238.55.xxx's avatar

    Awesome game, jammer dat er zoveel moet gezeikt worden hier. Goeie review maar wel saai om lezen :/

  77. Anoniem -   
    81.71.41..xxx's avatar

    “You have to stay with it for 10 years” – Bungie

  78.    406 XP
    1shot1kill's avatar

    @81.175.86..xxx: Dus iedereen in COD no scoped/ hip fired implaats van te mikken? LMAO!!! De meeste mensen die op jou shijten in destiny zijn COD gamers lol

  79. Anoniem -   
    178.21.113..xxx's avatar

    Wat een ***** spel zeg …. Overhyped !!!!:) k*t reclames en mediastunte vieze naaiers. De media overhyped alles stelletje ramdebebiele slecht slecht spel k had de special edition gekocht voor ps4 !!! Ik begrijp helemaal niet hoe dit spel werkt elke keer word ik gedood enzo echt ik kan niet eens normaal spelen. En het is wederom echt kapot saai dit spel. Ik ben hier nog niet klaar mee. Toooeefffh

  80. Anoniem -   
    178.21.113..xxx's avatar

    Nu maar weer 5 maanden sparen om een nieuwe game te kunne kopen 🙁

  81. Anoniem -   
    66.249.81.xxx's avatar

    Lange tijd geleden dat ik zo graag een game wou spelen. Als je de beta leuk vond dan ga je het een hele leuke spel vinden.

  82. Anoniem -   
    92.65.131.xxx's avatar

    mensen zeuren allen maar omdat het anders is. ik heb speel ook graag final fantasy. Moet je ook uren hetzelfde doen om te levellen. Niemand uit mijn friendlist vind daar iets aan. Ik vind het geweldig, moeite doen om gear en upgrades te vinden. Het gaat vooral om smaak.
    Wanneer deze game echt shined is als je samen gaat spelen met vrienden. er is niets leuker als samen een grote eindbaas te killen of waves van vijanden uit te moorden door samenwerking! Deze game is top ondanks dat er veel missies het zelfde zijn. Maar het gevoel een half uur of veel langer met een boss bezig te zijn en hem uiteindelijk te verslaan is priceless!

  83. Anoniem -   
    81.164.171..xxx's avatar

    @178.21.113..xxx: dus je bent slecht en dat is de fout van de game????

  84. Anoniem -   
    83.163.99.xxx's avatar

    @178.21.113..xxx: Dan ben je gewoon fucking noob

  85. Anoniem -   
    83.163.99.xxx's avatar

    Ik vind de “minpunten” een beetje erg soft hoor. Om daar nou 2 punten van de score vanaf te halen vind ik eigenlijk een beetje kinderachtig en voelt als schapengedrag naar andere reviews.

    Er is genoeg te doen in Destiny, en ja de scout missies zijn herhalingen en strikes moet je opnieuw doen maar mag ik erop wijzen dat ik vanavond nog WoW kan inloggen en exact hetzelfde als destiny zal doen? Daily quests (Herhalingen) Siege of Orgrimmar (Raid) JP farmen (Strikes) of BG/Arena? (Crucible). En dat alles omdat ik *Tadaa!* max level ben en mijn gear beter wordt dus ik ook! Wow wat een opebaring zeg…
    Mag ik daar dan ook op wijzen dat Destiny nog maar paar dagen uit is en dat er nog niet 1 player is die daadwerkelijke max heeft behaald? En dan bedoel ik de max gear. Ga maar eens naar destinydb.com om te kijken wat de leaderboards zeggen. Geeft een wat betrouwbaarder beeld dan wat mensen in comments beweren… Kan me ook niet voorstellen dat je al max reputation hebt met de vanguard vendors en die gear hebt unlocked. Er is echt een waslijst aan games die saai en repetitief voelen. Neem de gemiddelde CoD/MW/BF. Wat doe je daar dan? Mensen killen… En voor wat? Ja niks natuurlijk. In destiny doe je dat om betere items te krijgen. Verhaal is overigens ook niet echt slap. Zit heel diep juist maar mensen die niet opletten missen inderdaad een hoop. Mensen die vergeten Grimoire cards te lezen komen ook niet achter waarom er bepaalde dingen zijn gebeurd. En het Mist nog veel vind ik ook een beetje een vage statement. Hoe kan er iets missen? Je gaat mij niet vertellen dat je inlogt en denkt “Hmmm wat zal ik eens gaan doen?”. Er is PLENTY te doen in Destiny, mensen moeten leren beter te kijken in een game. PVP, Events PVP, PVE, Scout PVE, Public events, Strikes, Raids, Heroic Strikes, Hogere moeilijkheid Story quests, Subclass levelen, Reputation levelen met 4! verschillende factions, Gear level en upgraden (Hiervoor ook mats voor farmen). Al met al is er zat te doen, maar zoals ik al zei, mensen kijken niet meer naar het geheel. Ze zien de schil en oordelen daarop terwijl daaronder zoveel meer zit…

  86. Anoniem -   
    82.75.50..xxx's avatar

    “You have to stay with it for 10 years” – Bungie

    Bungie kan wel zoveel beweren maar de meesten zijn dit spel over 2 weken alweer vergeten. Je ziet wat een enorme hype kan doen……….heel veel mensen volgen de hype en zijn teleurgesteld als de game dan tegenvalt.

    Een hele gewone shooter uitbrengen (die echt heel saai is ook nog) en dan mensen laten geloven dat het revolutionair is……….goed gedaan Bungie.

  87. Anoniem -   
    195.241.135.xxx's avatar

    Goed punt een 8
    Vind ik ook.
    Verbeterpunten genoeg maar dit is een zwakke review sparrow races missen jullie wtf?
    De aktie is vet en co op met vrienden nog vetter.
    Het laden is erg irritant idd.
    Verder gewoon een nrtte aktievolle game waarin het lootte verslavend werkt een 8 is prima maar had ook een 9 kunnen zijn zeker als je kijkt naar cod

  88.    1953 XP
    Faunus's avatar

    @83.163.99.xxx: Ten eerste kijk ik niet naar andere reviews, want het is mijn eigen mening. Ten tweede was ik tijdens het schrijven al level 24 van de in totaal 30. Ik zit dus al bij de endgame content en verder. Alle modi vele uren gespeeld en er mist gewoon nog te veel. Er is amper interactiviteit buiten het schieten en farmen van materiaal om. Waarom zie je die verhalen van de Grimoire cards niet in de game zelf. Ze willen het toch juist toegankelijk maken.

    De manier hoe het verhaal wordt verteld kwam op mij niet over als een epos, zoals Star Wars. Daar lag een kans voor Bungie, maar je hebt nu een prachtige wereld gevuld met eentonige activiteiten. Wat ik in de conclusie ook zeg is dat ik me heb vermaakt met de game en dat het een aardige start was, maar waar ze een groep mee kunnen verliezen. Dat zijn degene die niet alleen maar willen grinden voor nieuwe gear en in herhaling allerlei missies willen doen.

    Als de toevoer aan content vlot gaat en waar meer variatie in zit dan kan Destiny echt geweldig worden, maar als ze door gaan met Strikes die te veel op de normale missies lijken dan kan het fout aflopen wat ik niet hoop. Verder vind ik het een toffe shooter en heb ook Strikes meegemaakt die erg spannend waren, waarbij ik op het puntje van mijn stoel zat. Destiny kan een 9 of zelfs een 10 worden in de toekomst, maar in mijn ogen verdiend de game dag in deze tijd niet. Het is een shooter die een soort MMO wil zijn, maar met te weinig diepgang in het verhaal en de wereld.

  89. Anoniem -   
    83.163.99.xxx's avatar

    @Faunus: Duidelijk 🙂 Snap je punten wel vond het gewoon een laag cijfer voor een game die ook veel potentie bied in de toekomst. Vele games hiervoor kregen wel de kans om zichzelf te bewijzen en Destiny wordt eigenlijk een beetje afgekraakt. Hoop dat de playerbase lekker groeit en blijft dan heb ik leuke mensen om samen mee strikes te doen. Gisteravond paar goede gasten tegengekomen en heerlijk strikes gedaan, was echt geweldig. Vooral de Bounty Clear a strike without dying xD Man hardverzakking krijg ik ervan

  90.    189 XP
    RvG_NL's avatar

    Repetitief repetitief Repetitief repetitief repetitief

    Oei mijn reactie is wel repetitief 😉

    Maar de game heeft voor mij wel de X-factor…..

  91.    1953 XP
    Faunus's avatar

    @83.163.99.xxx: Het cijfer kan ook alleen maar hoger worden zodra Bungie met sterke content komt waarvan ik wel denk dat ze dat kunnen.

    Verder kraak ik de game niet af, maar het zijn juist de gemiste kansen die ik zo zonde vind, want ik vermaak me erg met de game alleen had ik meer willen zien. Ik mis vooral de levendigheid in de wereld. Die is prachtig, maar zie bijvoorbeeld geen dieren.

    Ik denk dat ik nu al meer dan 45 uur in de game heb zitten en spendeer nu mijn tijd in het PvP gedeelte aangezien ik al heel veel strikes heb gedaan. Nu ben ik level 26 en kan ik de Raid Vault of Glass doen, maar eerst moet ik wachten tot de andere waarmee ik veel samen speel ook op dat level zitten. Dat gaat episch worden. 🙂

  92. Anoniem -   
    194.123.233..xxx's avatar

    @178.21.113..xxx: hahaahah wat een fantastische troll!!! Bullshit verhaal geef je!!!!

Destiny is dit weekend in de aanbieding in de PlayStation Store
Age of Triumph live-event voor Destiny toont zich in launch trailer
Bungie geeft details over de loot die je krijgt via Destiny’s Age of Triumph
Bungie introduceert wekelijkse rituelen voor Destiny met Age of Triumph