Review: FIFA 15


Review: FIFA 15 – Voetbal is een apart spelletje wat je op verschillende manieren kan uitvoeren. Dat wij als Nederland niet meer alleen zweren bij de ‘Hollandse school’ hebben we tijdens het afgelopen WK voetbal wel gezien. Daar kwamen we vooral heel ver door op de counter te spelen en te gokken op bevliegingen en de snelheid van bijvoorbeeld een Arjen Robben. Het gaat tenslotte om het resultaat en het gaat erom dat je als team een wedstrijd kan lezen en aanvoelen wanneer de kans zich voordoet om toe te slaan om zo de wedstrijd winnend af te sluiten. Niet voor niets hanteert EA met FIFA 15 dan ook de slogan “feel the game” en daar is deze keer niets teveel mee gezegd.

Wennen aan het hogere speltempo

Zoals ook vorig jaar bij FIFA 14 het geval was, is het tijdens het spelen van de eerste paar potjes met FIFA 15 weer even wennen. Alsof je als voetballer een paar nieuwe schoenen van je sponsor hebt gekregen en er de eerste paar wedstrijden werkelijk geen pepernoot mee raakt. Dat is misschien wat overdreven, maar ook al ben je een ervaren FIFA speler, dan nog zul je weer even moeten inkomen. Dat komt mede doordat het speltempo nu nog weer iets hoger ligt waardoor een wedstrijd vaak op en neer golft. Dat is echter niet de enige reden dat je in het begin even zult moeten wennen.

Dat komt mede doordat spelers weer nieuwe animaties hebben gekregen en daarnaast voelt de bal wederom een stuk losser aan. In het begin merk je niet gelijk het verschil tussen ‘grote spelers’ en spelers van minder bekende clubs. Het is op dat moment aan jou om zo snel mogelijk aan het speltempo te wennen en de bal telkens goed te controleren. Dat is niet altijd even makkelijk, want de bal zwabbert dit keer echt alle kanten op en doet nu meer zijn ‘eigen ding.’

Een bal die via de knie en rug van een tegenstander vervolgens via de paal of de lat in het doel verdwijnt is tevens geen uitzondering. Dat levert vaak onvoorspelbare situaties op die frustrerend, maar evengoed grappig kunnen zijn om te aanschouwen. Zeker wanneer je de middellijn oversteekt krijg je nu nog minder tijd om de bal te controleren terwijl dat nu dus juist weer iets lastiger is geworden. Gelukkig zijn er spelers op het veld die hun eigen kwaliteiten hebben en daardoor met de bal aan de voet snel kunnen omschakelen. Neem bijvoorbeeld Angel di Maria die watervlug is en graag de bal met zijn linker buitenkant voet wil doorspelen om de combinatie aan te gaan.

Meer alerte spelers en de fysieke strijd op het veld

Spelers zijn nu nog wat ‘slimmer’ gemaakt waardoor ze actiever reageren op het verloop van een wedstrijd. Aanvallers proberen bijvoorbeeld continu uit de rug van een verdediger te vertrekken waarbij ze met armgebaren aan hun teamgenoten duidelijk proberen te maken dat zij vrij staan. Verdedigers daarentegen staan weer vaker goed opgesteld waardoor een ogenschijnlijk kansrijke steekbal alsnog in hun voeten terecht komt. Evengoed ben je als verdediger wel vaak kansloos wanneer je één op één met een rappe aanvaller komt te staan en vervolgens te snel wilt toehappen.

Goed nadenken wie je waar op het veld opstelt is dan ook het devies, want je wilt liever niet met een lichtvoetige speler in een duel met een beer van verdediger terecht komen. Het verschil tussen logge en meer atletische spelers is daarbij duidelijk merkbaar. Een speler als Yaya Toure beukt spelers zoals een Arjen Robben of zelfs een Neymar genadeloos opzij en heerst ook in de lucht, maar zowel Robben als Neymar zijn weer veel wendbaarder en kunnen daardoor sneller een actie maken. Toch doe je er nu beter aan om de fysieke strijd waar mogelijk te mijden, want spelers zullen er alles aan doen om een bal weer te heroveren. Dat uit zich onder andere in het stevig aan iemand zijn shirt gaan hangen en het inzetten van vliegende tackles.

Keepers vallen op

Naast veldspelers bevatten nu ook de keepers meer animaties, hierdoor kunnen ze weer een grotere variatie aan reddingen maken. Denk aan het nog net over de lat tikken van een boogbal of het zetten van de vingertoppen tegen de bal waardoor die nog net tegen de paal gaat en daarna weer het veld inrolt. Kijk niet raar op als ze vervolgens nog in staat zijn om de rebound die daarop volgt ook nog eens net naast of over het doel te tikken. Zo was het in FIFA 14 vrij makkelijk wanneer je de zestien naderde om een tegenstander uit te kappen en vervolgens de bal met binnenkant voet in de kruising te leggen. Dat kan je in FIFA 15 nagenoeg vergeten, aangezien de keeper in de meeste gevallen een antwoord heeft op dit soort schoten.

Het is ook weer niet onmogelijk om te scoren, want keepers hebben nu vaker de bal niet klemvast en stompen die bij een hard schot niet alleen naast of over het doel, maar soms ook nog wel eens voor de voeten van een aanvaller. Die kan dan met een open doel voor zich hier gemakkelijk van profiteren. Tevens veroorzaken keepers soms onnodig een scrimmage door hun eigen verdedigers omver te werken. Hierdoor ontstaat een wat kolderieke situatie waarbij de aanvaller vaak weer de lachende derde is. Verder hebben sommige keepers moeite met op het oog makkelijk te verwerken ballen. Een beetje grabbelen dus, al is dat aan de andere kant ook wel weer realistisch. Dit soort momenten komen in ‘echte’ wedstrijden tenslotte ook weleens voor.

Feel the game

EA heeft een flink aantal nieuwe details toegevoegd die sfeerverhogend werken en waardoor je meer het gevoel krijgt dat je echt onderdeel uitmaakt van wat er allemaal op het veld aan de gang is. Voetbal is tenslotte emotie en dat komt in deze FIFA goed naar voren. Spelers reageren nu met meer emotionele reacties op een sleutelmoment op het veld. Iedere speler heeft een bepaalde houding of gevoel ten opzichte van iedere teamgenoot en tegenstander. Geeft je buitenspeler een uitstekende voorzet die door de spits gemist wordt, dan volgt er in de eerste instantie nog een applaus. Herhaalt deze situatie zich vaker, dan zal diezelfde buitenspeler geïrriteerd reageren en de handen voor zijn gezicht houden.

Evengoed zal je de spits die deze kans mist ook zien balen, daarbij zie je zelfs de rimpels en de gehele grimas op zijn gezicht vertrekken. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld wanneer een aanvaller door een verdediger met een vliegende tackle onderuit wordt gehaald. De aanvaller zal geïrriteerd opstaan en verhaal gaan halen. Jammer is alleen dat je dan vaak dezelfde animatie te zien krijgt. Ik heb flink wat wedstrijden gespeeld en ik heb niet één keer gezien dat spelers echt met elkaar op de vuist gingen en dat de scheidsrechter die spelers bijvoorbeeld uit elkaar moest halen. Als je het toch over details hebt dan had zoiets wellicht gezorgd voor nog meer variatie en ook voor nog meer authenticiteit.

De presentatie rondom het veld

Zo zijn er nog veel meer nieuwe emoties die door de spelers op het veld getoond zullen worden en wat de sfeer ten goede komt. Daarnaast moet ook de presentatie buiten het veld je het gevoel geven dat je de wedstrijd echt aan het beleven bent. Zo zingen supporters van Liverpool uit volle borst het ‘You never walk alone’ bij de opkomst van de spelers en ook wanneer hun team achter komt te staan. Daarnaast zal je wanneer de uitploeg een doelpunt maakt nu ook alleen het uitvak zien juichen en driftig met vlaggen zien zwaaien. Wat het helemaal afmaakt is dat je de moddervegen op de kleding van de spelers ziet zitten en ook dat het veld na verloop van tijd sporen zal gaan tonen, waardoor dit niet meer alleen een egaal biljartlaken is.

Het publiek is ook van een grafische upgrade voorzien, maar toch zie je hier en daar nog wel dezelfde personen op verschillende plaatsen dicht bij elkaar zitten. Het is ‘kopieer en plak werk’ wat een beetje gemakzuchtig overkomt en waar we graag wat meer variatie in hadden willen zien. Wat tevens de beleving een beetje bij je weghaalt zijn de momenten dat de grensrechter voor buitenspel vlagt of dat er een speler gewisseld wordt. Je ziet op zo’n moment ook de coach van een elftal staan die meer lijkt op een lelijke pixelbrij en die bovendien geen enkele emotie vertoont. Datzelfde geldt voor spelers die je tijdens een wissel op de bank ziet zitten en waarbij je vaak dezelfde animatie te zien krijgt.

Voor iedereen wat wils

FIFA 15 kent weer de nodige modi waarvan we de meeste wel kennen. Zo heb je de carrière modus waarin je naam kan maken als manager of als speler. Nog steeds werk je tijdens een seizoen met scouts die voor jou op zoek gaan naar nieuwe talenten. Die manier van andere spelers scouten voelt echter omslachtig aan en levert jou vaak niet het gewenste resultaat op. Heb jij enkel je oog gericht op een bepaalde speler, dan is het niet mogelijk om alleen die speler in de gaten te laten houden. Je kan je scout alleen naar een bepaald land sturen waar hij vervolgens de gehele competitie voor je gaat analyseren. Deze opzet zorgt voor een stortvloed aan berichten over gescoute spelers waar je telkens een melding van krijgt, terwijl je daar misschien helemaal niet op zit te wachten.

Daarentegen is het gelukkig wel weer mogelijk om offline een toernooi te spelen waarbij je kan kiezen tussen een aantal bekercompetities uit verschillende landen. Tevens maken Ultimate Team en Prof Clubs weer hun opwachting alleen hebben we deze twee online modi helaas nog niet kunnen testen omdat de servers nog niet online waren. Wat we van Ultimate Team inmiddels wel weten is dat je nu onder andere de mogelijkheid hebt om topspelers te huren en dat je ook je vrienden online kunt uitdagen tijdens een vriendschappelijk seizoen. Nieuw is ‘Wedstrijddag Live’, dit is geen modus, maar een sectie waardoor je op de hoogte kan blijven van voetbalverhalen van over de gehele wereld. Je kan je hier tevens concentreren op al het nieuws over jouw favoriete club of competitie.

Conclusie:

FIFA 15 bevat een hoop vernieuwingen die zorgen voor een nog meer realistische ervaring. Dat komt mede doordat spelers nu ieder hun eigen kenmerken bevatten en ook daadwerkelijk emoties vertonen op het veld. Bovendien hebben ze allemaal nog soepelere animaties gekregen evenals de bal die wederom een stuk losser aanvoelt. Tevens doen zich regelmatig onvoorspelbare situaties voor die soms ingeleid worden door de keepers, die nu weliswaar moeilijker te passeren zijn, maar die nog steeds zo hun eigen fratsen kennen. Kijkend naar de carrière modus zorgt EA er in een volgend deel hopelijk wel voor dat je wat gerichter kan scouten en daarnaast mogen kleine details, zoals de coach en de spelers die langs het veld staan, wel scherper en vooral levendiger in beeld gebracht worden. Grafisch weet de game echter absoluut indruk te maken waarbij een detail als het vergane veld gelijk opvalt. Met de modi zit het wederom ook wel snor en dat maakt FIFA 15 de meest complete footie van dit moment.

Pluspunten

 • Benadert nog meer het realisme
 • Emotie van de spelers
 • Nieuwe details, zoals het vergane veld
 • Keepers zijn beter
 • Het hogere speltempo
 • De lossere bal maakt een wedstrijd meer onvoorspelbaar

Minpunten

 • Sommige grafische details kunnen echt beter
 • Het scouten van spelers in de carrière modus is omslachtig
 • Wederom Youri Mulder en Evert ten Napel als commentatoren

op Metacritic
Boxshot FIFA 15

FIFA 15

Releasedatum:
25-09-2014
Genre:
Sport
Uitgever:
Electronic Arts
Ontwikkelaar:

50 reacties

 1. Anoniem -   
  82.74.151..xxx's avatar

  Mooi cijfer, heb er weer zin in 🙂

 2.    1788 XP
  Wesley_PS's avatar

  Beter doen ze volgend jaar Sierd de Vos al commentator

 3. Anoniem -   
  62.195.156..xxx's avatar

  Wanneer ik jaarlijks voor de eerste keer een nieuwe FIFA opstart is het eerste wat ik doe Youri en Evert vervangen voor Martin en Alan. Het is tenenkrommend om dat stomme gelul van die twee aan te moeten horen.

 4. crew Redacteur -    2226 XP
  aarjen116's avatar

  @Wesley_PS: +1

 5. Anoniem -   
  82.161.52.xxx's avatar

  “Ik heb flink wat wedstrijden gespeeld en ik heb niet één keer gezien dat spelers echt met elkaar op de vuist gingen en dat de scheidsrechter die spelers bijvoorbeeld uit elkaar moest halen. Als je het toch over details hebt dan had zoiets wellicht gezorgd voor nog meer variatie en ook voor nog meer authenticiteit.”

  Dit gaat natuurlijk nooit gebeuren..
  Licenties en sponsoren + de voorbeeldfunctie.
  Ik zie het al helemaal voor me dat je ruzie kan maken met je tegenstander en dan een soort Tekken gerelateerde setting krijgt waarbij alle knoppen worden vervangen voor aanvallen.

 6.    235 XP
  TheSpecialOne's avatar

  Ik vind deze review wel erg positief: heb niks gelezen over de overpowerede steekpasses. Daarnaast zijn de zogenaamde ‘emoties’ amper tot totaal niet zichtbaar, omdat die zich bijna alleen afspelen tijdens cut scenes.

  Het ironische is dat het woord ‘realisme’ bij de pluspunten staat, waar tegelijkertijd ook staat dat het tempo sneller is (dus nóg sneller dan vorig jaar).

 7. Anoniem -   
  82.74.151..xxx's avatar

  Met de fifa 15 demo maakte mn keeper nog een blunder :/

 8.    1 XP
  SuperflipNL's avatar

  @82.74.151..xxx:
  Want een keeper maakt in het echte leven natuurlijk geen blunders…

 9. Anoniem -   
  84.84.53..xxx's avatar
 10.    468 XP
  Therockbrothers's avatar

  Ben ik echt de enigste die vind dat fifa gewoon elk jaar het zelfde is en veel te veel word gemelkt…

 11.    235 XP
  TheSpecialOne's avatar
 12. crew Redacteur -    754 XP
  taart0001's avatar

  @82.161.52.xxx: Dat spelers elkaar echt tot moes slaan zullen we wellicht niet gaan zien in de game, dat is echter ook niet waar ik op doel. Het is telkens dezelfde animatie die je te zien krijgt waarin de ene speler de ander wegduwt met zijn arm en vervolgens wegloopt. Er kan op zo’n moment best iets meer amok gemaakt worden zonder dat een voetballer daarbij zijn voorbeeldfunctie schaadt. -:)

 13. crew Redacteur -    754 XP
  taart0001's avatar

  @TheSpecialOne: Het klopt, de toon van de review is over het algemeen zeer positief. Dat komt omdat FIFA 15 ook echt als een verbetering aanvoelt ten opzichte van zijn voorganger.

  De steekbal is naar mijn mening juist moeilijker te geven dan in FIFA 14. Dat komt omdat ook de verdedigers nu veel beter hun positie op het veld kiezen en ja, de emoties zie je inderdaad voornamlijk in de tussenfilmpjes voorbij komen. Tot slot het tempo, dat is wel iets sneller, maar niet zo snel dat het echt de arcadekant op gaat. Bovendien zit het realisme hem daarnaast ook in de verschillende details.

  Let wel, dit is een persoonlijke interpretatie en als jij dit anders ziet, dan respecteer ik dat natuurlijk.

 14.    724 XP
  J-NL-B's avatar

  Goede review, jammer dat UT en online nog niet mogelijk was.

  “Dat kan je in FIFA 15 nagenoeg vergeten, aangezien de keeper in de meeste gevallen een antwoord heeft op dit soort schoten.” : in de demo heb ik juist op deze manier veel kunnen scoren, het enigste wat mij echt amper meer lukt is een diagonaal schot vanaf de 16, dit was in 14 altijd raak. Dit vindt ik zelf wel een verbetering omdat het anders wat eentonig kan worden.

  Ook ben ik wel beniewd of ze Be A Pro hebben verbetert, in FIFA 14 werd je iedere wedstrijd gewisseld ongeacht hoe goed je was/doelpunten je maakte of energie had. Dit verpest deze modi volledig.

  Verder heb ik erg echt super veel zin in; donderdag middag ophalen en knallen maar 😀

 15.    77 XP
  BoneCounty's avatar

  @62.195.156..xxx: Slimmerik! Doe ik ook!

 16.    1769 XP
  yannickvanloon's avatar

  Evert ten apel again –“

 17.    1203 XP
  A Gamer's avatar

  @82.74.151..xxx: @82.74.151..xxx:

  Keepers zijn enorm slecht in de game. Lachwekkend wat voor fouten wij die keepers hier hebben zien maken tijdens het spelen van de demo. Hadden er eigenlijk een compilatie van moeten maken.

 18.    4940 XP
  tyger1's avatar

  @A Gamer: Wacht tot dat je de demo van PES 15 speelt [email protected]J-NL-B: Tim Howard heeft de keepers beweging gedaan , ze zullen wel veel van zijn stijl van keepen mee hebben .
  BTW goeie revieuw psx , volledig mee eens en ik plaats de commentaar op Engels , zo irritant dat Mulder spreek en die onzin erbij is erover voor mij als Vlaming .

 19. Anoniem -   
 20.    1203 XP
  A Gamer's avatar

  @tyger1:

  Ga ik morgen testen, hoop dat deze beter bevalt dan de FIFA-demo, anders sla ik dit jaar over 🙂

 21. Anoniem -   
  188.189.92.xxx's avatar

  Ik speel echt graag de demo kan niet wachten tot ik de full game ga hale !!!!! Fifa blijft verslavend jaren Door! Wel spijtig idd van die coach en nog paar dingen die echt visueel beter kunnen !!

 22.    235 XP
  TheSpecialOne's avatar

  @taart0001: Naar mijn mening hebben de steekpassen nog steeds een te grote invloed op de gameplay; dat is niet acceptabel. Het belangrijkste van een footie is namelijk haar gebalanceerde gameplay.

  Overigens heb je natuurlijk gelijk dat dit een eigen mening is op het spel.

 23. Anoniem -   
  80.57.5..xxx's avatar

  @Wesley_PS: Dan kunnen we lachen.

 24.    4940 XP
  tyger1's avatar

  @A Gamer: Dan kan ik je nu al vertellen dat er bij jou geld over zal zijn voor een andere game , maar laat het toch ff weten via pm .

 25. Anoniem -   
  82.74.151..xxx's avatar

  @SuperflipNL: een echt goeie keeper niet nee, wil je ook dat gens rechters fouten maken op fifa of dat doel lijn tecnologie fouten gaat maken?

 26.    149 XP
  gitaarlapswans's avatar

  @Therockbrothers: je bent niet de enigste

 27. Anoniem -   
  92.109.227..xxx's avatar

  Nu nog de schwalbes her invoeren en bij doelpunten het shirtje uittrekken zodat je zoals gewoonlijk ook de gele kaart krijgt (wat bij frustratie van speler (dus opstootje) ook had moeten doorgevoerd worden

 28.    724 XP
  J-NL-B's avatar

  @Therockbrothers: Volgens mij wel één van de weinigen, speel je FIFA wel of niet? Volgens mij niet namelijk…

 29.    1788 XP
  Wesley_PS's avatar

  Sony moet ook weer een nieuwe This is Football maken. Wát een voetbalgame was dat zeg!!!

 30.    180 XP
  MasterRG4's avatar

  @TheSpecialOne: Misschien kan je gewoon niet zo goed hoge steekballen verdedigen? Is PES niks voor jou?

 31. Anoniem -   
  109.236.90..xxx's avatar

  Fifa 14 was niet echt ‘next-gen’….. is deze dat wel?

 32. Anoniem -   
  77.249.101.xxx's avatar

  @Therockbrothers: Nee, misschien wel de enige.

 33. Anoniem -   
  212.127.202..xxx's avatar

  Wanneer komt jack van gelder met zn commentaar dan heb je echt een levendige sfeer, mocht het om het Nederlands commentaar gaan

 34.    43 XP
  undead_people's avatar

  Ik snap het niet. Elk jaar zeiken mensen dat COD er elk jaar hetzelfde uitziet terwijl in mijn ogen FIFA net hetzelfde is…Maar die wordt dan weer elk jaar positief ontvangen.

  Neen, ik ben geen COD fanboy

 35.    149 XP
  gitaarlapswans's avatar

  Vraagje. Is het weer mogelijk om een guest toe te voegen. Bijvoorbeeld bij online vriendschappelijk. Dus samen met een vriend naast me online tegen een andere vriend spelen.

 36.    1737 XP
  derage88's avatar

  @undead_people: COD is ook jaren hetzelfde geweest met gewoon nieuwe wapens. Ik kon daar vrijwel afgezien van maps en skins niets nieuws bespeuren. Dat zal dit jaar wel iets anders zijn, maar over het algemeen konden de afgelopen 5 COD games net zo goed uitbreidingen zijn geweest waar je rank gereset wordt.

  FIFA heeft ook jaren gehad dat er vrij weinig veranderde, maar als ik FIFA een jaar had gespeeld en dan overstapte op het nieuwe deel merkte ik toch echt wel duidelijk verbeteringen. Het zijn kleine dingetjes, maar wel belangrijke kleine dingetjes.
  Het blijft natuurlijk nog steeds voetbal, dus voor de ‘algemene’ kijken zal het elk jaar niet nieuw lijken.

 37. Anoniem -   
  86.87.122..xxx's avatar

  De sound vind ik in deze fifa ook vele malen beter. Het YNWA van liverpool is prachtig en alom fifa15 klinkt het publiek beter dan fifa14

 38. crew Redacteur -    754 XP
  taart0001's avatar

  @gitaarlapswans: Ik kan helaas nog niet bevestigen of dit mogelijk is, ja of nee. De online modi van de game heb ik nog niet kunnen spelen omdat de servers nog down waren. Morgen weten we het! Ga jij FIFA 15 halen?

 39.    234 XP
  Johnny's avatar

  @Wesley_PS: Dat roep ik al 3 jaar hahaha

 40.    149 XP
  gitaarlapswans's avatar

  @taart0001: Ik zal hem wel moeten halen, ik heb em gepreordered. haha nee hoor. Heb de ultimate edition besteld.

  Mij benieuwen, vind altijd dat je pas kan oordelen over een game wanneer deze circa 2 maanden oud is, dan gaan mensen de zwakheden ontdekken en misbruiken. Maar kan nooit erger worden dan Fifa 14. Ik speel namelijk altijd in vrij hoge divisies wissel altijd tussen divisie 1 en 2, enkele keer degradeer je tot 3. Maar in voorgaande Fifa waren dat leuke potjes, in Fifa 14 was dat een eentonige rotzooi, lange steekballen spammen, geklooi met set pieces. Ik hoop dat het een lekker gebalanceerd spel wordt.

  Heb er iig weer zin in.

 41. crew Redacteur -    2015 XP
  WJayW's avatar

  @Therockbrothers: Nee, er zijn natuurlijk veel meer mensen die dezelfde mening hebben.. maar logischer wijs zijn die niet geinteresseerd in de game of de review ervan en zullen dus ook niet zo snel een comment plaatsen.

  Zelf ben ik ook geen voetbalfan, maar een 9 is sowieso een te hoge score voor deze game, gezien het aantal echte innovatieve veranderingen ten opzichte van z’n voorgangers nihil te noemen is. Ook is het voor mij een kwestie van schaalverdeling in de score, voor mij is geen game perfect dus niets kan een 10 scoren, dat betekend dat een 9 bijna perfect is en dat is FIFA natuurlijk niet…maar dat is mijn mening, en deze review is natuurlijk de mening van de reviewer dus dat respecteer ik dan ook.

 42.    468 XP
  Therockbrothers's avatar

  @WJayW: Bedankt voor je reactie, ik ben het met je eens. Al mijn vrienden zijn Fifa fan boys (ze spelen ook wel andere spellen zoals Destiny, LoL, etc.), dus die zeggen dan ook tegen mij dat het echt heel vernieuwend is en zo, maar dat kan ik gewoon niet geloven van een game zoals Fifa.

 43.    221 XP
  Thomaswolf's avatar

  @Therockbrothers:

  Een andere mening is niet gelijk fifa fanboy 😉

 44. Anoniem -   
  213.93.160.xxx's avatar

  Fifa 15 en de gare shit die er nog steeds niet uit:

  Spelers botsen nog steeds tegen elkaar op alsof ze een stelletje debielen zijn die elkaar niet kunnen ontwijken.
  Dit zelfde geldt ook weer voor de scheids, ook daar bots je vaak tegenop.

  Nog steeds kiest fifa de verkeerde speler als je een goede passs geeft.

  Spelers staan zo nu en dan nog steeds als een standbeeld te wachten op een inkomende pass.

  Aannames zijn nog steeds gaar.

  Spelers lijken dit jaar hun schaatsen wel erg scherp te hebben gemaakt want zoals ze ditt jaar

 45. Anoniem -   
  213.93.160.xxx's avatar

  Fifa 15 en de gare shit die er nog steeds niet uit:

  Spelers botsen nog steeds tegen elkaar op alsof ze een stelletje debielen zijn die elkaar niet kunnen ontwijken.
  Dit zelfde geldt ook weer voor de scheids, ook daar bots je vaak tegenop.

  Nog steeds kiest fifa de verkeerde speler als je een goede passs geeft.

  Spelers staan zo nu en dan nog steeds als een standbeeld te wachten op een inkomende pass.

  Aannames zijn nog steeds gaar.

  Spelers lijken dit jaar hun schaatsen wel erg scherp te hebben gemaakt want zoals ze dit jaar over het veld schaatsen is echt niet om aan te zien. Kijk vooral even naar de beelden zodra een speler de bal op de penaltiestip legt en dan terugloopt.

  David Luis wint nog steeds een spint duel met Sterling.

  Kortom, een 9 voor een spel wat alleen getweaked is met wat animaties en extra irritante fimpjes waarbij je tig keer moet doordrukken tijdens de wedstrijd om verder te kunnen met je corner bijvoorbeeld… Nee, geen 9… Zou m netaan een 7 geven voor de “moeite”.

 46.    126 XP
  bigbjorn1's avatar

  Het eerste wa ik altijd meteen doe is de Nederlandse commentaar vervangen door de Engelse 😀

 47.    724 XP
  J-NL-B's avatar

  @WJayW: Totaal een foute beredenering natuurlijk, je moet de game op zichzelf beoordelen en niet op basis van veranderingen ten opzichte van de voorgaande fifa.

 48. crew Redacteur -    2015 XP
  WJayW's avatar

  @J-NL-B: Ben ik deels met je eens, maar het is natuurlijk wel zo dat je (bijna) automatisch een vergelijking gaat trekken met je ervaringen met soortgelijke games. Want zonder een bepaalde voortgang te kunnen zien kun je ook niet beoordelen of de game nieuwe functies en verbeteringen heeft…wat zeker meetelt in een objectieve beoordeling voor de game.
  Dus waar kun je FIFA dan beter mee vergelijken dan met de next-best thing… PES en/of z’n voorganger.
  Ben het met je eens dat je de game ook op zichzelf dient te beoordelen, vandaar dat ik best snap dat het een voldoende verdient hoor. Maar een 9 losstaand is in mijn optiek al puur vanwege mijn schaalverdeling in scores simpelweg te hoog voor deze game.
  Maar again, ik snap heel goed dat iedereen z’n mening heeft natuurlijk en dat je voor een echt objectief oordeel over de game het het beste zelf kunt beoordelen… want iedereen hecht waarde aan andere dingen. 🙂

 49. Anoniem -   
  82.169.141..xxx's avatar

  Positieve review omdat het een verbetering is t.o.v. FIFA 14, oke laten we elke game die jaarlijks uit komt een 8+ geven.

 50. Anoniem -   
  89.146.39.xxx's avatar

  7+ is een beter waardering.

FIFA Ultimate Team krijgt gebalanceerd systeem voor het verkopen van items
Dit waren de mooiste FIFA 15 doelpunten van 2014
[Update] Share Play heeft last van foutmeldingen
FIFA 15 krijgt tweede update voor ‘next-gen’ consoles