Review Vancouver 2010 – Vandaag zijn de Olympische Winterspelen in Vancouver, Canada van start gegaan, hét evenement waar elke professionele wintersporter naar uitkijkt. Hierbij kreeg Sega de opdracht om een officiële game te maken van deze Olympische Spelen om jou ook eens de kans te geven om een gouden medaille te winnen met het bobsleeen, schaatsen of schansspringen. Nu is het de vraag of het Sega is gelukt om jullie het Olympische gevoel te geven of niet. Natuurlijk hebben wij dat even heel goed onderzocht met de officiële game van de Olympische Spelen in Vancouver 2010.

De Olympische Spelen

Elke sporter kijkt om de twee jaar uit naar het grootste toernooi van de wereld: de Olympische Spelen. Dit jaar mogen de wintersporters zich bewijzen op het hoogste niveau van de wereld en strijden om de gouden plakken op hun onderdeel. Of dit nu schaatsen is of skiën, er zijn genoeg onderdelen om aan mee te doen. Alleen de top van de wereld mag aan dit toernooi meedoen en jij behoort er met deze game vanaf nu ook bij.

Om gelijk eerlijk te zijn, de game geeft je geen Olympisch gevoel. Je kiest je eigen land en dat is het, er zitten geen namen van sporters bij, dus geen Sven Kramer of Shani Davis of welke andere bekende sporter dan ook. Het enige wat je bent is een atleet met je eigen nickname wat uitkomt voor je land.

Goud, Zilver, Brons of gewoon helemaal niets

Zonder te trainen kom je nergens, dus gelukkig heeft deze game een training modus waar je elk beschikbaar onderdeel kan oefenen. Dit is zeer sterk aan te raden om dit te doen, omdat sommige sporten aardig wat oefening vereisen voordat je de techniek onder de knie krijgt.

Naast de training kan je meedoen aan de Olympische Spelen zelf. Het is eigenlijk heel simpel: je kiest het land waarvoor je wilt uitkomen en dan kies je één of meerdere onderdelen. Als je denkt dat je elke Olympische Wintersport kan uitoefenen, moeten we je helaas teleurstellen. Er zijn maar veertien onderdelen beschikbaar welke verdeeld zijn in acht verschillende sporten. Zo kan je bijvoorbeeld alleen maar de 500 meter en 1.500 meter Short Track Speed Skating doen met de vrouwen of Ski Jumping met het onderdeel Men’s Individual Large Hill (LH). Dat er weinig interessante onderdelen zijn is echt een tekortkoming.

Als je ervoor kiest om elk onderdeel te doen, is het de bedoeling om meer medailles te halen dan je concurrenten. Natuurlijk ga je voor goud want dat is het hoogst haalbare. Maar deze medaille haal je niet zomaar, het is soms echt de kunst om het parcours goed af te leggen of op het juiste moment te timen om vooruit te komen.

Challenges

De challenges modus in Vancouver 2010 verschilt niet veel van de Olympic Game modus van de game. Alleen je moet sommige onderdelen halen om een ander onderdeel te kunnen spelen. De onderdelen die je doet hebben bepaalde criteria, dat betekend bijvoorbeeld dat je een onderdeel binnen een bepaalde tijd moet behalen. Of wat te denken van een bepaalde snelheid halen met je bobslee of een constante snelheid halen op een skiparcours. Op zich zijn dit leuke challenges om te doen en hiermee kan je dan ook je trophies halen.

Gameplay

Op zich is Vancouver 2010 niet heel erg moeilijk, maar sommige onderdelen vragen echter veel oefening. Het draait vooral om timing of de besturing van je atleet of bijvoorbeeld je bobslee. Daarom is Vancouver 2010 vooral een game die veel van je behendigheid vraagt en naar onze mening meer geschikt is voor de Wii dan voor de PlayStation 3. Helaas kunnen we er niet meer van maken dan dat, want zoals bij elke sport: oefening baart kunst.

Graphics & Sound

Over de graphics kunnen we kort maar krachtig zijn, die zien er goed uit. Alles is zeer netjes afgewerkt en heeft met de snelle onderdelen in de game geen haperingen of wat dan ook. Dit is eigenlijk precies hetzelfde met het geluid, niets op aan te merken. Alleen misschien het zwoele achtergrondmuziekje in het menu wat hetzelfde blijft.

Conclusie

Vancouver 2010 is een mooie game die veel van je behendigheid vraagt. We zijn van mening dat dit toch meer een game is voor de Wii, maar met de komst van de PS3 Motion Controller kunnen ze misschien meer uit de game halen met volgende edities. Helaas geeft de game je geen echt Olympisch gevoel en dat is zeer jammer en om eerlijk te zijn, het is leuk om Vancouver 2010 een keer te spelen, maar daar blijft het ook wel bij.

Pluspunten:

  • Challenges zijn leuk om te doen

Minpunten:

  • Geen Olympisch gevoel
  • Geen replay waarde
  • Meer een game voor de Wii