Het najaar is officieel ingegaan en dat betekent uiteraard dat er binnenkort weer een nieuwe Call of Duty in de winkelrekken ligt. Dit keer is ontwikkelaar Sledgehammer Games aan zijn vuurdoop toe met Call of Duty: Advanced Warfare. Als we het onderzoeksbedrijf Sterne Agee mogen geloven, wordt het dit keer echter geen overdonderend succesverhaal.

Integendeel, de analisten van Sterne Agee voorspellen een verdere daling in verkoopscijfers voor Activisions miljardenfranchise, in die mate zelfs dat ze ervan uitgaan dat de game enkele miljoenen keren minder over de toonbank zal gaan in de weken rond de releasedatum. Het bedrijf geeft hier meerdere redenen voor, al ligt het lagere aantal pre-orders zeker aan de basis.

Zo zouden veel gamers teleurgesteld zijn door voorganger Call of Duty: Ghosts, wat dan weer zijn gevolgen heeft voor Advanced Warfare. Ook het lagere aantal PS3- en Xbox 360-verkopen zou belangrijk zijn, net als het feit dat veel mensen nog steeds trachten te beslissen welke next- (ik bedoel uiteraard:) current-gen console ze in huis zouden halen. Klinkt ernstig, toch?

Nou, niet echt. Sterne Agee komt al gedeeltelijk op zijn woorden terug wanneer gesteld wordt dat Advanced Warfare het eigenlijk ook erg goed zou kunnen doen aan de kassa. De game belooft immers vernieuwing en komt voorlopig erg positief in de pers. Ook het gebrek aan concurrentie – er komt immers geen Battlefield uit dit jaar! – zet de nieuwe Call of Duty in een beter daglicht.

Wat denken jullie? Zal Advanced Warfare het extreem goed doen aan de kassa? Of loopt het geluk van de Call of Duty franchise stilaan op zijn einde? Laat het ons even weten.